Zelenského hrdinstvo naráža na červené línie Západu
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je s jeho každodenným videokomentárom ako morálne svedomie Západu. S videokomentárom, ktorý poukazuje na hrdinstvo jeho krajiny pri odolávaní ruskej invázii, ktorá sa zvrhla na vražedné baráže proti civilistom, konštatuje vo svojej analýze pre CNN publicista Stephen Collinson.

Ale zatiaľ čo Zelenskyj znemožňuje odvrátiť pohľad od agónie svojho národa, čoraz viac sa bezhlavo rúti do tvrdej vojnovej reality: prezident Joe Biden a európski lídri čelia politickým a geopolitickým červeným čiaram. 
Rastúce ceny ropy tiež zohrávajú úlohu v základnej rovnici vojny: Zadusí západný tlak ruskú ekonomiku a prinúti Putina kapitulovať pred tým, než bude Ukrajina a jej ľudia zničení alebo zahnaní k masovému exodu utečencov? A ako dlho môže byť verejná mienka v USA a Európe takáto pevná?
Prebudili Západ
Zelenského dojímavé výzvy rozplakali zákonodarcov v USA a Európe pri videohovoroch, prebudili Západ z jeho spánku po studenej vojne a uchvátili svet svojou obranou demokracie. Je opakom krutosti Putina. Ak jeden človek niekedy zmenil svet, len málokto to urobil tak rýchlo ako Zelenskyj.
    V najnovšom videoposolstve vo svojej takmer trojtýždňovej kampani, ktorej cieľom je inšpirovať a zahanbiť Západ, aby zachránil svoj nečlenský štát NATO, Zelenskyj opustil svoj bunker a vzdorovito sa objavil vo svojej vládnej kancelárii. Chválil Ukrajincov protestujúcich proti ruským jednotkám.
    "Som tu, je to moje a nevzdám sa toho. Moje mesto. Moja komunita. Moja Ukrajina,'" povedal Zelenskyj v správe odvysielanej v pondelok večer.
     
    Každodenné epizódy tohto komického herca, z ktorého sa stal tragický hrdina rozprávajúci o Putinovom pokuse zničiť Ukrajinu, vniesli oceľ do globálneho úsilia zmeniť Rusko na vyvrheľa, ktoré išlo ďalej a rýchlejšie, než ktokoľvek očakával. Zelenskyj efektívne vtiahol Západ do zástupnej vojny proti Moskve a USA a spojenci posielajú protitankové a protilietadlové rakety na Ukrajinu. 
     
    Peter Bergen: Prečo bude Putin ľutovať spustenie tejto vojny?
    Prekročil útok Vladimira Putina na Ukrajinu prostriedky, ktoré boli naň vyčlenené? To je názor generálmajora americkej armády vo výslužbe Mikea Repassa, ktorý má na konflikt informovaný pohľad a pôsobí v ukrajinskom bezpečnostnom sektore od roku... Čítať ďalej
    08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Medzinárodné sankcie rozdrvili ruskú ekonomiku, poslali tamojšiu menu, rubeľ, na rekordne nízke úrovne a mohli by nakoniec rozdúchať odpor voči Putinovi aj v Rusku a ohroziť jeho schopnosť zásobovať a posilňovať svoje jednotky na Ukrajine. Oligarchom okolo ruského vodcu boli lietadlá, super jachty a majetky zabavené Západom v snahe vytvoriť tlak vo vnútri režimu ruského vodcu.
     
    Takmer dva týždne po začatí invázie sa však Západ stavia pred otázku, aké možnosti existujú na zintenzívnenie ekonomického rozhorčenia v Rusku a zároveň ako sa vyhnúť paralelnej vojenskej eskalácii.
     
    A pribúdajú náznaky, že pri všetkom svojom hrdinstve možno Zelenskyj naráža na prezieravú túžbu Západu vyhnúť sa spusteniu najhoršieho scenára, ktorý by mohol viesť k tretej svetovej vojne.
    Prezident USA sa však nevzdal a v pondelok v rozhovore pre ABC „World News Tonight with David Muir“ povedal: „Som si istý, že prezident dokáže viac. Som si istý, že dokáže a rád by som tomu veril. Je toho schopný."
     
    "Každý si myslí, že sme ďaleko od Ameriky alebo Kanady. Nie, sme v tejto zóne slobody," povedal Zelenskyj v rozhovore s tým, že vojna na Ukrajine môže čoskoro ovplyvniť aj zvyšok sveta. "A keď sa porušujú a šliapu hranice práv a slobôd, tak nás musíte chrániť. Pretože my budeme prví. Vy budete druhí. Pretože čím viac táto zver zožerie, tým chce stále viac a viac. "
    Bezletová zóna nebude 
    Ale Zelenského opakované výzvy na vytvorenie bezletovej zóny boli západnými mocnosťami odmietnuté. Zúfalo sa totiž snažia vyhnúť priamemu stretu s ruskými silami.
    Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok počas obchôdzky pobaltských členských štátov NATO stroho vysvetlil, prečo misia na zabezpečenie ukrajinského vzdušného priestoru neprejde. "Znamená to, že ak ruské lietadlo naruší deklarovanú zónu, zostrelíme ho. A to predstavuje značné riziko vytvorenia priameho konfliktu medzi našimi krajinami a Ruskom, a tým aj širšej vojny, ktorá nie je v záujme nikoho," povedal.
     
    John Harwood: Trump bol vždy na Putinovej strane
    Američania len zriedka venujú veľkú pozornosť medzinárodným udalostiam. Rušné životy nenechajú veľa času na vzdialené udalosti s neznámymi protagonistami. No invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu sa stala vzácnou výnimkou, masaker... Čítať ďalej
    07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Zelenskyj žiadal, aby bývalé štáty Varšavskej zmluvy dodali Ukrajine bojové lietadlá z obdobia studenej vojny, na lietanie ktorých už boli vycvičení jeho piloti. Cez víkend prosil amerických zákonodarcov, aby poslali lietadlá.
     
    Tento plán však môže strácať na sile v dôsledku obáv, že Putinova zúrivá reakcia na stíhačky zo sovietskej éry strieľajúce na ruské jednotky by mohla zatiahnuť východoeurópske štáty NATO do vojny. Kancelária poľského premiéra v nedeľu na Twitteri uviedla, že "Poľsko nepošle na #Ukrajinu svoje bojové lietadlá" ani nepovolí krajine využívať jej letiská. 
     
    A tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová v pondelok bagatelizovala myšlienku, že USA by mohli rýchlo „zasypať“ poľské letectvo vlastnými lietadlami, ak Varšava pošle lietadlá na Ukrajinu. "V Poľsku je letecká základňa NATO. Ak odtiaľ odlietajú lietadlá, môže to byť náročná okolnosť. Aké sú ďalšie možnosti a kde pristávajú?" povedala Psakiová. "Určite nebránime Poľsku, neblokujeme ho ani ho neodrádzame. Nie je to však také jednoduché, ako len presúvať lietadlá."
     
    Jej vyjadrenia boli posledným znakom toho, že zatiaľ čo Západ uvalil na Rusko extrémne tresty v snahe zachrániť Ukrajinu, jeho lídri zostávajú opatrní, pokiaľ ide o rozpútanie vojny, ktorá by mohla prerásť do katastrofálnej jadrovej patovej situácie.
    Zákaz vývozu energie je v Európe problémy
    Ďalšou možnosťou, o ktorej sa v posledných dňoch hovorilo, ako utiahnuť zverák okolo Putina, je zákaz vývozu ruskej ropy a plynu. Paradoxne, sankcie, ktoré pomohli k prudkému nárastu cien ropy, posielajú do moskovskej kasy viac peňazí, aby jej pomohli bojovať vo vojne a aspoň čiastočne odvrátili vplyv týchto sankcií. 
     
    Preto je myšlienka zákazu nákupu ruskej ropy pre Washington veľmi atraktívna, najmä preto, že ruská ropa tvorila v decembri menej ako 2 % všetkého dovozu ropy do USA.
     
    Ako sa svet zmenil od ruskej invázie na Ukrajinu
    Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala stovky životov na bojisku a v bombardovaných ukrajinských mestách. Ale v medzinárodnom meradle to tiež ovplyvňuje všetko od potravinovej bezpečnosti v Káhire až po ceny plynu v Kalifornii. Posunula do popredia... Čítať ďalej
    07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Zelenskyj vyzval na bojkot ruskej energetiky. V pondelok vo videu vyzval "najmä k odmietnutiu ropy a ropných produktov z Ruska". "Toto sa dá nazvať embargom. Alebo len morálkou - keď odmietnete dať peniaze teroristovi," povedal.
     
    Zdá sa však, že príťažlivosť tejto myšlienky je pre Európu príliš vzdialená. Európu, ktorá bola vo Washingtone silne kritizovaná za desaťročia politiky, vďaka ktorej je závislá od ruského plynu a ropy a v čase zvýšeného medzinárodného napätia je náchylná na vydieranie.
    Nemecký kancelár Olaf Scholz robí čiaru
    Nový vodca predtým potešil amerických lídrov svojou ochotou transformovať desaťročia zahraničnej politiky Berlína s cieľom potrestať ruskú inváziu na Ukrajinu – vrátane vyslania útočných zbraní do konfliktnej zóny a zastavenia plynovodu Nord Stream 2.
     
    Scholz však v pondelok povedal, že ruská energetika je pre Európu „nevyhnutným imperatívom“. Maďarsko tiež uviedlo, že nebude podporovať zákaz ruskej ropy a plynu. Moskva pokrýva 40 % spotreby plynu v Európskej únii a 27 % jej dovozu ropy.
     
    V Kongrese je silná podpora legislatívy, ktorá sa v súčasnosti pripravuje a ktorá by zakázala dovoz ropy z Ruska. Akákoľvek jednostranná akcia by však bola pravdepodobne do istej miery symbolická, pokiaľ sa nepripojí Európa.
     
    Vyrovnanie sankcií priamo na ruskú ropu by mohlo byť väčšou záležitosťou, pretože by bránilo krajinám na celom svete v jej využívaní, ak by sa nechceli dostať do rozporu s týmito opatreniami. Ale vzhľadom na to, aký veľký producent ropy je Rusko – a aká je od neho Európa závislá – môžu byť finančné a politické dôsledky obrovské.
    Biden prehodnocuje americký zoznam vyvrheľov, aby potrestal Putina
    Hádanka okolo ruskej ropy doviedla Bidenovu administratívu k úvahe o prevetraní zoznamu globálnych vyvrheľov v snahe potrestať Putina.
    Natasha Bertrandová zo CNN uvádza, že americkí predstavitelia boli cez víkend vo Venezuele na rozhovoroch o tom, ako umožniť krajine, na ktorú sa vzťahujú sankcie za potláčanie demokracie, predávať svoju ropu na medzinárodných trhoch s cieľom zmierniť rastúce ceny.
     
    Mark Galeotti: Sen Vladimíra Putina sa mení na nočnú moru
    Ako dlho ešte potrvá, kým si Putinovi generáli začnú myslieť, že jediným východiskom z tohto "bordelu" je zbaviť sa človeka, ktorý ho vytvoril? Takúto otázku kladie profesor Mark Galeotti, Putinov životopisec, čestný profesor na University College... Čítať ďalej
    08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Podobný účinok by mohla mať aj prípadná nová medzinárodná jadrová dohoda s Iránom, ktorá by nahradila tú, ktorú zlikvidoval vtedajší prezident Donald Trump. A Biden môže tento rok odcestovať do Saudskej Arábie, rozhodujúceho lídra v ťažbe ropy. A to napriek tomu, že korunný princ Mohammed bin Salmán a jeho kráľovstvo bolo obvinené z vraždy a rozštvrtenia publicistu Washington Post Jamala Khashoggiho v roku 2018.
     
    Každá z týchto konzultácií má svoju vnútornú logiku. Ale dôležitosť týchto krajín pre globálnu produkciu ropy im po ruskej invázii na Ukrajinu dala nový význam a nové možnosti.
    Domáce politické obmedzenia
    Biden a európski lídri, ktorí čelia vysokým cenám energií, majú domáce politické obmedzenia. V Spojených štátoch ceny benzínu v pondelok dosiahli rekordných 4,14 dolára za galón – čo je nebezpečná hranica pre Bidena a ďalších demokratov v polovici volebného roka. 
     
    Zatiaľ čo v prieskumoch verejnej mienky boli sankcie voči Rusku silne podporované, masívne zvyšovanie cien plynu bude novým testom verejnej mienky.
    Zatiaľ čo republikáni do značnej miery podporovali Bidenov tvrdý postoj voči Putinovi, nedávajú mu pokoj v súvislosti s cenami plynu a argumentujú, že tým, že sa pokúsil prejsť na nízkouhlíkovú politiku šetrnú ku klíme, pripravil USA na neúspech.
      Rastúce kontroverzie vo Washingtone sú pre Zelenského varovným signálom a všimnú si ich aj v Moskve. Čím dlhšie bude vojna na Ukrajine trvať, tým väčšia je šanca, že sa politický a strategický tlak vytvorí aj v hlavných mestách NATO. 
       
      Osud Ukrajiny môže vyústiť do trpkej otázky: Čo vydrží najdlhšie, odvážni ľudia krajiny a ich prezident, ruská ekonomika alebo západná verejná mienka a tolerancia lídrov voči zvýšenému napätiu s ruským prezidentom hroziacim jadrovými zbraňami?
       
      Gustáv Murín: Ukrajina? Pozor, hon na čarodejnice u nás začal!
      Ničím neospravedlniteľná vojenská invázia diktátora Putina má, tak ako som to predvídal, nedozierne vedľajšie následky aj u nás. Tiež som upozorňoval, že odkaz na tento vojnový konflikt, dá do rúk selfie-vláde plagiátorov nevídanú moc, takže si v... Čítať ďalej
      07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
       

      Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

      Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik