John Harwood: Trump bol vždy na Putinovej strane
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Američania len zriedka venujú veľkú pozornosť medzinárodným udalostiam. Rušné životy nenechajú veľa času na vzdialené udalosti s neznámymi protagonistami. No invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu sa stala vzácnou výnimkou, masaker je na očiach cez satelitné pokrytie pre každého, kto má obrazovku. Američania však možno ešte nevstrebali túto znepokojivú realitu: Americký prezident, ktorý odišiel z úradu len pred 14 mesiacmi, sa postavil na stranu mäsiara. Konštatuje to vo svojej analýze pre CNN John Harwood.

V boji, ktorý teraz zjednocuje slobodný svet proti nezákonnej agresii, sa najnovší americký exprezident postavil na stranu autokrata.
Génius Putin
    Nejde len o to, že Donald Trump nedávno ocenil Putinovho „génia“ pri úderu proti Ukrajine. Od začiatku svojej politickej kariéry Trump podporuje Putina spôsobmi, ktoré priamo súvisia s ruským úsilím podrobiť si túto krajinu.
      Vzťahy medzi Ruskom a realitným manažérom celebrít boli roky mazané peniazmi. Bolo tu financovanie rozvoja, ktorým sa chválili Trumpovi synovia, sídlo v Palm Beach, ktoré predal ruskému oligarchovi za 95 miliónov dolárov štyri roky po jeho kúpe za 41 miliónov dolárov, projekt Manhattan v spojení s ruským emigrantom napojeným na mafiu.
       
      Snažil sa umiestniť Trump Tower v Moskve, aj keď kandidoval na prezidenta. V roku 2013, keď tam usporiadal súťaž krásy, sa Trump na Twitteri spýtal: "Stane sa (Putin) mojím novým najlepším priateľom?"
       
      Nasledujúci rok Putin zabral Ukrajine Krym. Protesty v Kyjeve prinútili spojenca Kremľa odstúpiť z prezidentského úradu. Zvrhnutému prezidentovi, ktorý utiekol do Ruska, poradil americký politický poradca. Tento konzultant Paul Manafort sa následne stal manažérom Trumpovej kampane v roku 2016.
       
      Táto krvavá invázia mení pochod dejinami na šprint
      História začala šprintovať! Zmeny, o ktorých sa predpokladalo, že sú dielom generácií alebo dokonca storočí, sa udiali v priebehu niekoľkých dní, konštatuje vo svojom komentári publicista Guardianu Jonathan Freedland. Geopolitické zmeny, ktorých... Čítať ďalej
      05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
      Späť do G7?
      Kandidát Trump sa zhovievavo vyjadril k ruskému porušovaniu ukrajinskej suverenity. Uvažoval o zrušení sankcií, aby sa vzťahy s Putinom ustálili.
      "Z toho, čo som počul, by ľudia na Kryme boli radšej s Ruskom, ako tam, kde boli," povedal Trump pre ABC News v júli 2016. To bolo Putinovým ospravedlnením invázie.
       
      Prezident Trump sa snažil odčiniť jeden trest uvalený na Putina návrhom, aby sa Rusko znovu pripojilo ku G7, organizácii veľkých priemyselných ekonomík sveta. Ostatní členovia, ktorí sa spojili s USA, aby vykopli Rusko počas prezidentovania Baracka Obamu, odmietli.
       
      Na naliehanie predstaviteľov národnej bezpečnosti a Kongresu jeho administratíva zaviedla niektoré nové sankcie voči Rusku. Sám Trump sa ohradil.
      "Takmer v každom prípade boli sankcie uvalené s Trumpom, ktorý sa na to sťažoval a povedal, že sme príliš tvrdí," povedal nedávno jeho bývalý poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton pre Newsmax.
      Pokus vystúpiť z NATO

      Rusko počas Trumpovho obdobia Ukrajinu už ohrozovalo  Putinovu ruku Trum posilnil viacerými spôsobmi. Spochybnil desaťročia trvajúci záväzok Ameriky brániť európskych partnerov v Severoatlantickej aliancii. Aides sa obával, že by sa mohol pokúsiť vystúpiť z NATO, ak by získal druhé funkčné obdobie.

      Doma podnecoval nezhody a presadzoval Putinov cieľ oslabiť americké odhodlanie. „Donald Trump je prvým prezidentom v mojom živote, ktorý sa nesnaží zjednotiť americký ľud,“ povedal v roku 2020 jeho bývalý minister obrany James Mattis.
       
      Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
      Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v... Čítať ďalej
      05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
      Trump chránil Rusko pred zneuctením
      V súlade s ruskou propagandou viedol republikánov k pošpiňovaniu Ukrajiny falošným naznačovaním, že do prezidentských volieb v USA v roku 2016 zasahoval skôr Kyjev ako Moskva. "Toto je fiktívny príbeh, ktorý spáchali a šíria samotné ruské bezpečnostné služby," povedala Fiona Hillová, ktorá riadila politiku Ruska v Trumpovej Národnej bezpečnostnej rade, v roku 2019 pri vyšetrovaní impeachmentu v Kongrese.
       
      Republikáni chrániaci Trumpa hodili impeachment za demokratickú straníckosť. Spätne však siahalo až k Trumpovmu spojeniu s Ruskom proti jeho zraniteľnému susedovi. Kongres odhlasoval poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine vo výške takmer 400 miliónov dolárov. Trump jej odoslanie odložil.
       
      "Bol by som rád, keby ste nám urobili láskavosť," povedal Trump ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v ich neslávne známom telefonáte z júla 2019. Zelenskému by sa darilo, keby pošpinil prezidentského rivala Joea Bidena vyšetrovaním jeho a jeho syna Huntera. Zelenskyj nikdy nevyhovel.
      Veci nefungujú tak, ako si želali Trump alebo Putin
      Trump prehral svoju kandidatúru na znovuzvolenie. Biden, ktorý ho porazil, teraz vedie globálne úsilie zastaviť Putinovu agresiu. Namiesto rozštiepenia pod vojenským a ekonomickým tlakom sa NATO a Európska únia spojili na podporu Ukrajiny. V Spojených štátoch sa dve bežne bijúce politické strany spojili, aby odsúdili ruskú divokosť.
       
      Toto nečíta Putin rád
      Ukrajinská armáda zneškodnila v Čiernom mori nepriateľskú loď, ruský konvoj pri Chersone bol zničený - informuje ukrajinský web unian.net. Loď bola "zostrelená" neďaleko Odesy. Podrobnosti zatiaľ neupresnili. Pod výrazom zostrelená si možno... Čítať ďalej
      07 | 03 | 2022 | Ivan Brožík
       
      Republikánski senátori, ktorí hlasovali za oslobodenie Trumpa od obvinení z impeachmentu, tlieskali, keď Biden v minulotýždňovom prejave o stave únie ruského lídra kritizoval. Republikánmi podporovaný „zákon o zodpovednosti Putina“ v Kongrese sa snaží okrem iného sankcionovať ruského oligarchu, ktorý viac ako zdvojnásobil Trumpove peniaze na sídle v Palm Beach.
      Dokonca aj Trump zmenil pesničku
      Týždeň po tom, čo Putinovi pochválil strategickú prezieravosť, odsúdil ruský útok na Ukrajinu ako „holokaust“. Bývalý prezident zostáva hlavným kandidátom na nomináciu Republikánskej strany v roku 2024. Ale čím dlhšie bude krviprelievanie na Ukrajine pokračovať, tým väčším problémom bude Putin.
       
      Trump a jeho okolie chceli, aby sa kontroverzia vytratila. Jeho bývalý minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý si vypočul notoricky známu výzvu Trumpa Zelenskému, vyčítal reportérke, ktorá sa o pár mesiacov neskôr pýtala na Ukrajinu. "Myslíte si, že Američanom záleží na Ukrajine?" Pompeo kričal na Mary Louise Kelly z National Public Radio.
      Vtedy im to mohlo byť jedno. Nanešťastie pre Trumpa, teraz ich to zaujíma.
       
      Ako sa svet zmenil od ruskej invázie na Ukrajinu
      Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala stovky životov na bojisku a v bombardovaných ukrajinských mestách. Ale v medzinárodnom meradle to tiež ovplyvňuje všetko od potravinovej bezpečnosti v Káhire až po ceny plynu v Kalifornii. Posunula do popredia... Čítať ďalej
      07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
       

      Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

      Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik