Ako sa svet zmenil od ruskej invázie na Ukrajinu
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala stovky životov na bojisku a v bombardovaných ukrajinských mestách. Ale v medzinárodnom meradle to tiež ovplyvňuje všetko od potravinovej bezpečnosti v Káhire až po ceny plynu v Kalifornii. Posunula do popredia veľké geopolitické zmeny a zmenila spôsob, akým fungujú niektoré z najvýznamnejších svetových inštitúcií, zamýšľa sa vo svojom komentári pre CNN publicista Joshua Berlinger.

Tu sú štyri základné momenty, ako sa svet zmenil za 12 dní od návratu vojny do Európy:
Meniaci sa svetový poriadok
    Invázia na Ukrajinu nezačala novú éru veľmocenskej politiky. Bol to násilný výkričník potvrdzujúci jednu z najvýznamnejších zmien v geopolitickom svetovom poriadku od 11. septembra.
      V nasledujúcich rokoch globálny terorizmus spotreboval veľkú časť pozornosti západných lídrov. Al-Káida a ISIS boli nepriatelia, ktorým bolo potrebné čeliť. Kremeľ už nebol vnímaný ako rovnaká hrozba ako kedysi – až do takej miery, že v roku 2012 prezident Barack Obama zosmiešnil vtedajšieho prezidentského kandidáta Mitta Romneyho, keďže Rusko označil za geopolitického nepriateľa USA číslo jeden. 
       
      V tom čase už Putin ukázal, že chce zvrátiť poriadok po studenej vojne. Bývalý spravodajský dôstojník KGB nastúpil do úradu v roku 2000 a sľúbil, že obnoví bývalú slávu Ruska, niekedy aj vojenskou silou. Ako premiér v roku 1999 spustil ofenzívu v Ruskej republike Čečensko proti separatistickým partizánom. V roku 2008 Kremeľ napadol Gruzínsko a uznal dve odštiepenecké republiky v krajine, ktorá sa v tom čase približovala k Európe.
       
      Neskôr Putinova podpora sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada – zdanlivo ako spojenca vo vojne proti terorizmu – nezískala žiadnu priazeň u západných demokracií, v neposlednom rade kvôli dôveryhodným správam o rozhodnutí sýrskeho diktátora zaútočiť na vlastný ľud chemickými zbraňami. Putinovo rozhodnutie anektovať Krym v roku 2014 a podporiť separatistov na východe Ukrajiny viedlo k sankciám a bolo ostro odsúdené. Také boli údajné pokusy Ruska zavraždiť svojich nepriateľov na cudzej pôde.
       
      Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
      Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v... Čítať ďalej
      05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
       
      Putin však zostal dôležitým hráčom a partnerom pre lídrov od Washingtonu po Varšavu počas 2010-tych rokov. Rusko bolo dôležitým faktorom v boji proti ISIS; hlavný európsky dodávateľ energie; a pomohol vyjednať dôležité diplomatické pakty, ako je jadrová dohoda s Iránom z roku 2015.
       
      Minulotýždňová invázia to možno ukončila. Po štvrťstoročí, čo sa západný svet zaoberal Putinom, možno konečne zatlačil na pílu a stal sa vyvrheľom.
      V reakcii na to západný svet zasiahol Rusko bezprecedentnými sankciami, ktoré ochromili jeho finančné inštitúcie, dali jeho ekonomike a rubľu na frak, a dokonca sa osobne zamerali na Putina a niektorých z jeho blízkeho okolia. "Putin je teraz izolovaný od sveta viac ako kedykoľvek predtým," povedal americký prezident Joe Biden vo svojom prejave o stave únie.
      Zjednotenejšia Európa
      Ruská invázia tiež podnietila Európsku úniu k bezpečnostným rozhodnutiam, ktoré by boli pred niekoľkými týždňami nemysliteľné.
       

      Hoci blok bol už roky jedným z najmocnejších ekonomických hráčov na svete, nedokázal túto silu premeniť na ekvivalentnú geopolitickú silu. EÚ bola historicky rozdelená v otázke, akú centrálnu kontrolu by mal mať Brusel nad zahraničnou politikou. To stálo v ceste vznešeným globálnym ambíciám EÚ, keďže politické návrhy boli počas rokovaní oslabené alebo jednoducho vetované.

      Uvažovanie Európy o obrane, bezpečnosti a zahraničných záležitostiach sa vyvinulo o svetelné roky v priebehu niekoľkých dní. Teraz sa prebúdza z desaťročného sna o tom, že stabilita, ktorú poskytuje prepojený svet, zabráni vypuknutiu vojny a že ak by došlo k najhoršiemu, Amerika by to vyriešila.
       
      Šok z vojny, ktorá sa vracia do Európy, zjednotil 27 členských štátov EÚ. Blok teraz využíva svoju ekonomickú silu na geopolitické účely a zameriava sa na Rusko s najsilnejším balíkom sankcií, aký kedy uvalil.
       
      Peter Weiss: Arogancia nedôveryhodnej moci
      V politike som bol v ťažkých časoch a mal som zdatných protivníkov z VPN, KDH či HZDS. A keďže som neprevrátil kabát a rozhodol som sa z KSS urobiť stranu sociálnodemokratického typu, musel som strpieť všetky možné útoky na svoju osobu, píše v... Čítať ďalej
      04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
       
      Únia po prvý raz poskytla financie na nákup zbraní pre Ukrajinu. Nemecko, ktoré má už desaťročia odpor k militarizovanému prístupu k zahraničnej politike, sa teraz podieľa na vyzbrojovaní Ukrajiny a zvyšovaní vlastných vojenských výdavkov v reakcii na inváziu. 

      „Kríza na Ukrajine rozbila ilúziu, že bezpečnosť a stabilita v Európe sú zadarmo,“ povedal tento týždeň pre CNN vysoký európsky diplomat. "Keď neexistovala žiadna skutočná hrozba, geopolitika sa zdala vzdialená. Teraz je na našej hranici vojna. Teraz vieme, že musíme zaplatiť a konať spoločne."

      Milión ľudí v pohybe
      Milión ľudí utieklo zo svojich domovov za prvých sedem dní od ruskej invázie na Ukrajinu - najrýchlejšia a najväčšia migrácia ľudstva od konca II. svetovej vojny. Aby som to uviedol do kontextu, v roku 2013, keď bol počet migrácií najvyšší, trvalo tri mesiace, kým jeden milión utečencov opustil Sýriu.
       
      Ak budú boje pokračovať, a ako povedal jeden francúzsky zdroj blízky prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, "to najhoršie ešte len príde, Európa môže čeliť bezprecedentnej utečeneckej kríze".
       
      "Pracoval som v núdzových situáciách utečencov takmer 40 rokov a len zriedka som videl exodus taký rýchly ako tento," povedal tiež Filippo Grandi, vysoký komisár OSN pre utečencov.
       
      Cesta Volodymyra Zelenského: Od komika k symbolu odvahy (FOTO)
      Ako ukrajinského prezidenta z neho jeho vzdor urobil hrdinu na celom svete. Môže jeho úspech ako politika spočívať v rokoch zabávača? Pýta sa vo svojom komentári pre Guardian redaktorka Viv Groskopová. Hugh Bonneville bol tento týždeň prekvapený... Čítať ďalej
      03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
       
      Na hraniciach sa tiež objavilo viacero správ o rasizme voči ľuďom inej farby pleti a občanom, ktorí nie sú Ukrajinci. Budúcnosť utečencov zostáva nejasná. Ak Rusko zvrhne demokraticky zvolenú ukrajinskú vládu, budú sa chcieť títo ľudia vrátiť domov? A čo ak po bojoch už nemajú domovy, do ktorých by sa mohli vrátiť?
      Jedlo a palivo
      Ceny plynu v Spojených štátoch zaznamenali najväčší nárast od hurikánu Katrina v roku 2005. Experti sa obávajú, že ceny potravín by mohli vyletieť po už "výraznom" raste v minulom roku. A Moody's varuje, že globálne dodávateľské reťazce, ktoré už zasiahla pandémia Covid-19, by mohli byť ešte viac uvrhnuté do chaosu. Akcie na celom svete v piatok klesli, pričom Európa utrpela obzvlášť silný úder.
       
      Boje na Ukrajine si vyžiadali ekonomické a ľudské náklady na celom svete, najmä pokiaľ ide o energiu. Hoci Európa roky tvrdila, že sa musí odstaviť od ruskej energie, Moskva je najväčším dodávateľom ropy a zemného plynu do EÚ. Európa by mohla prežiť, ak by Rusko zastavilo dodávky, ale nebolo by to lacné ani jednoduché.
       
      Konflikt je tiež problémom, ktorý by mohol určiť, či rodiny budú môcť dať jedlo na stôl. Len na Ukrajine bude tri až päť miliónov ľudí okamžite potrebovať potravinovú podporu, uviedol výkonný riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley. Ale Rusko a Ukrajina sú tiež jednými z popredných svetových producentov pšenice. Spolu tvoria 23 % všetkých svetových exportov, podľa S&P Global.
        „Strach z konfliktu, ktorý visí u dvoch z hlavných svetových dodávateľov, bude mať zjavne určitý vplyv na ceny, keď už existuje pocit nedostatku,“ povedal Julien Barnes-Dacey, riaditeľ programu pre Blízky východ a severnú Afriku v Európskej rade zahraničných vecí.
         
        Hoci Ukrajina je označovaná za chlebník Európy, obavy sú obzvlášť akútne na Blízkom východe. Viac ako 40 % nedávneho exportu pšenice z krajiny smerovalo len na Blízky východ alebo do Afriky.
         
        Táto krvavá invázia mení pochod dejinami na šprint
        História začala šprintovať! Zmeny, o ktorých sa predpokladalo, že sú dielom generácií alebo dokonca storočí, sa udiali v priebehu niekoľkých dní, konštatuje vo svojom komentári publicista Guardianu Jonathan Freedland. Geopolitické zmeny, ktorých... Čítať ďalej
        05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
         

        Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

        Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik