Peter Bergen: Prečo bude Putin ľutovať spustenie tejto vojny?
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Prekročil útok Vladimira Putina na Ukrajinu prostriedky, ktoré boli naň vyčlenené? To je názor generálmajora americkej armády vo výslužbe Mikea Repassa, ktorý má na konflikt informovaný pohľad a pôsobí v ukrajinskom bezpečnostnom sektore od roku 2016, predstavuje svojho hosťa v rozhovore pre CNN analytik národnej bezpečnosti Peter Bergen.

Bývalý veliteľ amerického veliteľstva špeciálnych operácií v Európe Repass poskytuje vzdelávanie a poradenskú podporu ukrajinskej armáde na základe vládnej zákazky USA. Predpovedá kampaň Rusov, ktorá by mohla premeniť ukrajinské mestá na trosky, vytvoriť utečeneckú krízu, ktorá zaplaví susediace štáty a destabilizuje strednú a východnú Európu.

Repass je však presvedčený, že hoci Rusi môžu prekonať tvrdú obranu Ukrajiny, nebudú schopní udržať krajinu. Putin totiž podľa neho nemá v boji dostatok síl na to, aby obsadil veľké časti Ukrajiny na neurčito. Putin si skrátka odhryzol viac, ako dokáže požuť.
    Pointa je, že ukrajinské vojenské sily si zatiaľ vo vojne vedú mimoriadne dobre. Pre Rusko bude veľmi ťažké si ich podmaniť, pretože sú ochotní bojovať, kým to nebude zdanlivo „zbytočné“, alebo na to už nebudú mať prostriedky.
     
    Ukrajinci boli prekonaní ruskou technikou – ruskými tankami, delostrelectvom, presnými údernými raketami dlhého doletu, obrnenými transportérmi – ale terén uprednostňuje obrancov, najmä na severe a východe Ukrajiny, aj keď menej na juhu.
     
    Ako sa svet zmenil od ruskej invázie na Ukrajinu
    Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala stovky životov na bojisku a v bombardovaných ukrajinských mestách. Ale v medzinárodnom meradle to tiež ovplyvňuje všetko od potravinovej bezpečnosti v Káhire až po ceny plynu v Kalifornii. Posunula do popredia... Čítať ďalej
    07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Myslím si, že čas a masy sú na ruskej strane a oni budú schopní buď vytvoriť podmienky pre mier vyhovujúce Putinovmu vkusu, alebo nimi rovno zničia mestá Ukrajiny a ukrajinskú armádu, čo mi stále zanecháva scenár odporu pre Ukrajincov. Existuje teda viacero pravdepodobných budúcnosti.
    Prečo Ukrajinci bojujú lepšie, ako mnohí očakávali?
    Putin očakával, že Ukrajinci budú kapitulovať ako v roku 2014, keď obsadil Krym, ale celkovo NATO a USA odviedli skvelú prácu pri výcviku ukrajinskej armády a jej reforme a budovaní na životaschopnú národnú obrannú silu od roku 2014. Rozdiel medzi vtedy a teraz je, že vedenie Ukrajiny je nastavené na zjednotenie so Západom - politicky, vojensky a ekonomicky.
     
    Po vojenskej stránke zdedil prezident Zelenskyj starý káder ľudí, ktorých nahradil. Vojenské vedenie, ktoré priviedol minulý rok, sú mladší dôstojníci a spoločne slúžili v oblasti Donbasu v boji proti Rusom. Vedenie, ktoré má na vojenskej strane, je oveľa angažovanejšie a oveľa vplyvnejšie.
    Zelenskyj priviedol aj nového ministra obrany. Predchádzajúci minister to z viacerých dôvodov nezvládol, a tak si prizval Oleksija Reznikova a ten je vynikajúci.
     
    Takže nové vedenie skutočne nabralo tempo reforiem, na ktorých prebiehalo. Ak vezmeme do úvahy ďalší rok alebo dva, títo chlapci by boli úplne na inom mieste a vyzerali by oveľa viac ako ozbrojené sily krajiny NATO.
    Navštívil som 100, 150, 200 taktických jednotiek na rôznych miestach -- v Afganistane a Iraku, kde som absolvoval dve bojové výpravy -- a keď vstúpim do prostredia taktickej jednotky, okamžite viem, aká je tam dynamika. Keď som v septembri navštívil ukrajinskú jednotku špeciálnych síl, cítil som, že títo chlapci boli dobre vycvičení; vyzerali ako naši chlapi. Mali rovnaké spôsoby. Mali rovnaké plánovacie procesy.
    Svet očakával, že Rusi rýchlo dekapitujú ukrajinský režim
    Takže strategické myslenie NATO bolo: "Hej, nebudeme sa do toho miešať, pretože kým sa zaviažeme k tejto veci, začneme byť nervózni a zapojíme sa, tá prekliata vec sa skončí. Takže my nebudem riskovať politický kapitál s inou jadrovou mocnosťou, aby sa to podarilo." 
    Teraz však máme ďalšiu geostrategickú realitu v tom, že ukrajinská obrana je dosť životaschopná. Myslím si, že Ukrajinci sú predvojom ochrany liberálnych demokracií Európy.
     
    Kašlem na bezcitných, hrajúcich na city podľa ich potrieb
    Pred dvomi rokmi, 6. marca 2020, sme na Slovensku zaznamenali prvý potvrdený prípad ochorenia Covid-19. Napriek tomu, že najvyšší predstavitelia štátu boli verejne vyzvaní, aby si uctili spomienkou, ľudským slovom, štátnym smútkom či aspoň minútou... Čítať ďalej
    06 | 03 | 2022 | Ivan Brožík
    Prečo sa 40-míľový ruský konvoj na ceste snaží dobyť Kyjev? 
    Všetci sa nad tým škrabú na hlave. Existuje niekoľko vecí, ktoré podľa mňa do toho vstupujú. Takže teraz je to 40 míľ, ale konvoj začal po častiach. A tieto segmenty boli niekde medzi 50 a niekoľkými stovkami vozidiel naraz. Myšlienkou bolo, aby sa tieto segmenty rozmiestnili, ale potom začalo dochádzať k preťaženiu v dôsledku úmrtia v boji a porúch.
    Tiež, ak vozidlá a tanky zídu z tejto cesty, potom sú v bažine. V regióne je blato, ktoré pretrváva v podstate počas jari. 
    Cezpoľná mobilita je teda v severnej časti krajiny mimoriadne obmedzená. Južná časť krajiny, tento problém nemá. Takže tieto masívne konvoje na juhu nevidíte. Vidíte to len na severe, kde je problém zísť z cesty.
    Čo bude ďalej?
    Ruská kampaň, ktorej cieľom je premeniť mestá na trosky, vytvoriť utečeneckú krízu, zaplaviť hranice a pohraničné štáty a destabilizovať strednú a východnú Európu.
    Zamerajú sa na vládnu infraštruktúru a potom na prostriedky velenia a kontroly - verejnú komunikáciu, internet, rádiové veže, veže mobilných telefónov - všetko, čo môžu urobiť, aby narušili komunikáciu, aby oddelili ľudí od vlády.
     
    Touto kampaňou chcú vyvolať masový šok a paniku v spoločnosti, aby vytvorili zložité výzvy pre vládu a degradovali vôľu ľudí. Z približne 41 miliónov obyvateľov už prekročilo hranice asi milión a pol utečencov. To pôjde výrazne hore. Budete mať niekoľko miliónov ľudí, ktorí budú prchať na západ.
     
    Bielorusko a Rusko pravdepodobne vyhlásia stanné právo a budú môcť zakročiť proti všetkým možným verejným prejavom, médiám, internetu a obmedziť akýkoľvek potenciál pre odpor alebo pokusy o prevrat vo vnútri ich krajín.
    Pravdepodobne spoja svoje sily, presunú sa, aby uzavreli západnú hranicu Ukrajiny, po prvé, aby spôsobili väčšiu humanitárnu katastrofu na Ukrajine; a po druhé, aby prerušili všetky dodávky prichádzajúce zo Západu.
     
    Táto krvavá invázia mení pochod dejinami na šprint
    História začala šprintovať! Zmeny, o ktorých sa predpokladalo, že sú dielom generácií alebo dokonca storočí, sa udiali v priebehu niekoľkých dní, konštatuje vo svojom komentári publicista Guardianu Jonathan Freedland. Geopolitické zmeny, ktorých... Čítať ďalej
    05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Myslím si, že v tom čase bude ukrajinská armáda pokračovať v boji predovšetkým na západ od rieky Dneper. Na iných miestach, najmä v ukrajinských mestských centrách, budete mať povstanie. Povstane vopred naplánovaný alebo spontánny odpor a spôsobí Rusom bolesť a skazu do tej miery, do akej budú môcť.
     
    Rusi síce vedia skonzumovať Ukrajinu, ale nevedia ju stráviť. Bude príliš bolestivé udržať ju a nakoniec ju budú musieť vypľuť. V podstate sú náklady na okupáciu príliš vysoké v porovnaní s výnosmi.
    Rusi môžu nakoniec ovládať mestské oblasti, ale medzi nimi sú obrovské oblasti - 50 kilometrov, 80 kilometrov od seba - kde nič nie je. Je tu veľa malých dedín a mestečiek, ktoré Rusi neovládajú.
     
    Devastácia vydesí Európu a Severnú Ameriku. Argument o nezasahovaní bude nakoniec prekonaný problémom ľudského utrpenia. A potom by potenciálne koalícia ochotných mohla zaviesť niečo v zmysle bezletovej zóny alebo bezpečných prístavov pre utečencov a občanov veľkých metropolitných oblastí.
    Čo chce Putin na Ukrajine dosiahnuť?
    Jedinou kritickou vecou, ​​ktorú Putin musí mať, je kontrola Severného Krymu.
    Prečo je to tak?
    Pretože keď v roku 2014 vtrhol na Krym a Donbas, Ukrajinci vypli severokrymský kanál na rieke Dneper. Takže to vyschlo a odvtedy sú na Kryme odkázaní na podzemné vody a potom všetky podzemné vody vyschli. Takže Putin doteraz nemal na Kryme žiadnu sladkú vodu.
    Rusi dobyli Severný krymský kanál a čerstvá voda sa na Kryme objavila len pred nedávnom. Takže to je jediná vec, ktorú musel mať.
     
    Chcel mať tiež pozemný most z Donbasu na Krym a zabezpečiť túto pozemnú cestu a prameň Severného Krymu pri rieke Dneper. V podstate by mal pod kontrolou celé územie na východ od rieky Dneper, smeroval by až ku Kyjevu a potom oblúkom na sever a východ k Donbasu. Ak sa Putin zmocní dostatočného množstva pôdy na východ od rieky Dneper, potom je ochotný vyjednávať o všetkom ostatnom.
     
    Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
    Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v... Čítať ďalej
    05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Rusi musia mať však dostatok ľudí, aby prinútili 41 miliónov ľudí na Ukrajine spolupracovať s ruskou vládou. Pokorenie Ukrajincov, aby mohli pokračovať v ťažení do južného Ruska počas druhej svetovej vojny, si vyžiadalo veľkú časť východného frontu nemeckej armády.
    Takže nechápem, ako to Putin chce zvládnuť.
     
    Myslím si, že západné liberálne demokracie majú morálnu povinnosť aj politický imperatív podporovať národ bojujúci za svoju nezávislosť a snahu o liberálny politický poriadok v západnej tradícii. Ak nie tu, kde sa postavíme proti autokratickým a revizionistickým silám? Čo by Gruzínsko a Azerbajdžan mali vyvodiť z našej plachosti tvárou v tvár zlu? Na rade je určite Taiwan.
     
    História bola neláskavá k národom, keď tolerovali alebo upokojovali takúto agresiu. Koncepty územnej celistvosti a demokracie nemôžu končiť na hraniciach NATO. Má byť zvyšok sveta ponechaný vlkom? Ruský útok na Ukrajinu nemôže uspieť, ak dúfame, že vybudujeme a udržíme výhody demokracie za hranicami NATO.
     
    John Harwood: Trump bol vždy na Putinovej strane
    Američania len zriedka venujú veľkú pozornosť medzinárodným udalostiam. Rušné životy nenechajú veľa času na vzdialené udalosti s neznámymi protagonistami. No invázia ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu sa stala vzácnou výnimkou, masaker... Čítať ďalej
    07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     

    Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

    Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik