Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v komentári pre CNN redaktor a publicista Marcus Mabry.

Milióny po celom svete to pobúrene sledujú a pýtajú sa: "Necháme to len tak? Dovolí svet veľkej a mocnej krajine, aby pohltila menšiu a slabšiu?" A tak veľa ľudí nemôže uveriť, že svet dovoľuje, aby sa to stalo. Ale my veríme.
 
V skutočnosti sa to už dlho považuje za „zdravú“ zahraničnú politiku. Jeden z hlavných dôvodov, ktorý ponúkajú jeho obhajcovia: Výpočet toho, ktoré negatívne výsledky sú nežiaduce, no nie existenčné pre vonkajší svet (Ukrajina potenciálne pripadne Rusku) a za ktoré stojí za to ísť do vojny (útok na člena NATO), by mal oveľa horšie dôsledky ako v tretej svetovej vojne.
 
Vyznávači zahraničnej politiky – ženy a muži, ktorí rozhodujú o tom, ako budú ich národy komunikovať so svetom – poznajú túto realitu ako „ realpolitiku “. Je to suchopárná (a niektorí by mohli povedať chladnokrvná) prax globálnej politiky ako logickej hry kalkulácií medzi prostriedkami a cieľmi.
 
Pretože moc ani vplyv žiadnej krajiny nie sú nekonečné, národné štáty si musia určiť, aké sú ich kľúčové, dokonca existenčné záujmy a aké nie. Musia sa tiež rozhodnúť, aké riziká sú ochotní podstúpiť, aby dosiahli také ciele, a ktoré riziká sú príliš veľké.
Otcovia realpolitiky
Ak sú Machiavelli a Otto von Bismarck často uvádzaní ako dvaja otcovia realpolitiky, studená vojna je možno najväčším potvrdením jej múdrosti. Ako sa hovorí: Napriek „súmraku“ medzi superveľmocami a ich mnohým zástupným konfliktom a blízkym výzvam, ako napríklad kubánska raketová kríza, nikdy nedovolili, aby konfrontácia eskalovala do priameho konfliktu alebo ešte niečoho horšieho.
 
Konali "racionálne" vzhľadom na stávky a okolnosti. Takže USA a ich spojenci nechali Moskvu mať si svoju sféru vplyvu v Sovietskom zväze, ktorý zahŕňal Ukrajinu, a vo východnom bloku, ktorý zahŕňal Poľsko a ďalšie krajiny, ktoré po skončení studenej vojny vstúpili do NATO.
 
Rusko sa neštíti ničoho. Na Ukrajine na ich strane bojujú aj Čečenci
Do vojny na Ukrajine sa zapojili aj čečenské oddiely vodcu R. Kadyrova. Podľa dostupných informácií by malo na území Ukrajiny operovať až 70 tisíc Čečencov. Je všeobecne známe, že sú to vojaci, ktorí sa neštítia ničoho. Vyznačujú sa nebývalou... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Gabriel Matta
 
A v tomto zmysle to „fungovalo“. Žiadna jadrová vojna nebola. Žiadna WW III. Žiadne zničenie ľudstva. Áno, milióny boli utláčané sovietskym komunizmom. Ale realpolitika sa tým, prísne vzaté, nezaoberá. Je to svet, v ktorom vyrastali Vladimir Putin a Joe Biden.
Krutosť tradičnej mocenskej politiky je dnes transparentná
Ale nikdy sme nemuseli sledovať realpolitiku v reálnom čase na sociálnych sieťach 24 hodín denne, 7 dní v týždni vo svete všadeprítomných telefónov s fotoaparátom. A to komplikuje veci, najmä pre svetových lídrov, akými sú Biden a Putin. Robí krutosť tradičnej mocenskej politiky transparentnou a všadeprítomnou.
 
Aby som vyjadril súčasný stav medzinárodných záležitostí tými najbrutálnejšími realpolitickými výrazmi: Stojí Ukrajina za možnosť zapojiť Spojené štáty a Rusko, dve jadrové mocnosti, ktoré by mohli zničiť ľudský život na Zemi, do priamej vojny? A stoja riziká pre ich občanov a svet za to, aby sa Putin nedostal na Ukrajinu?
 
Tieto otázky neberú do úvahy morálku nechať menšiu krajinu pohltiť väčšou alebo demokratickú rozdrviť autoritatívnou krajinou. Ale v tom je celý zmysel realpolitiky.
V realpolitike ide morálka alebo ideológia bokom
Uvedomujúc si, že úvahy nesúvisiace s výpočtami relatívnej moci – ako morálka alebo ideológia – môžu viesť národné štáty k činom, ktoré skutočne ohrozujú ich moc a dokonca aj ich existenciu, realpolitika sa snaží tieto úvahy odstrániť alebo aspoň umiestniť do racionálnej hierarchie.
 
To je dôvod, prečo Joe Biden opakovane povedal, že Spojené štáty nepošlú vojakov na Ukrajinu. To je dôvod, prečo Spojené štáty skutočne odstránili svojich vojakov, ktorí sa venovali výcviku, z Ukrajiny, keď sa dozvedeli, že prichádza Rusko.
 
Niektorí kritici sa sťažovali, že Biden naznačil Putinovi, že Spojené štáty nebudú na Ukrajine priamo vojensky zasahovať. On to signalizoval. A o to išlo. Aby jeho protivník jasne vedel, ako ďaleko môže zájsť a kde je hranica.
 
Cesta Volodymyra Zelenského: Od komika k symbolu odvahy (FOTO)
Ako ukrajinského prezidenta z neho jeho vzdor urobil hrdinu na celom svete. Môže jeho úspech ako politika spočívať v rokoch zabávača? Pýta sa vo svojom komentári pre Guardian redaktorka Viv Groskopová. Hugh Bonneville bol tento týždeň prekvapený... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
 
A línia je NATO. Článok 5 NATO - ústredný pilier transatlantickej aliancie - hovorí, že útok na ktoréhokoľvek člena sa bude považovať za útok na všetkých členov.
 
Ukrajina nie je členom NATO. Jeho susedmi sú Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Ak Rusko na niektorú z nich zaútočí, Spojené štáty a ďalších 29 členov NATO sú podľa článku 5 povinné považovať to za útok na seba a brániť tento členský štát.
 
To je nebezpečný spúšťací bod. A Putin to vie. A Biden a vedúci predstavitelia NATO dúfajú, že vedomosti zabránia Putinovi ísť ďalej ako na Ukrajinu.
 
Samozrejme, že USA a iné národy nesedia nečinne a nič nerobia. Sankcie sú silné. Chýba im vojenská konfrontácia, ale môžu uhryznúť. Rusko dokonca naznačuje, že s nimi bude zaobchádzať ako s aktmi agresie. Okrem toho môžu konať aj neštátne subjekty, ako sú obchodnéšportovéumelecké a kultúrne inštitúcie. A tie konajú!
 
Napriek tomu sú hranice realpolitiky zjavné. Morálne, samozrejme. Je ťažké sledovať ruskú vojnu uvalenú na Ukrajinu. Sledovať, ako deti zomierajú len preto, že sa Putin rozhodol pre inváziu, je hrozné.
Je Putin ešte racionálny?
Ešte závažnejším nedostatkom je, že úspešná realpolitika sa spolieha na to, že váš oponent je racionálny. Medzi niektorými americkými odborníkmi na Putina, vrátane expertky na Rusko a bývalej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej a francúzskeho prezidenta, pribúdajú špekulácie, že Putin nemusí byť úplne racionálny, ale zdá sa, že sú to len špekulácie, pokiaľ vieme.
    Racionálnymi aktérmi nie sú ani teroristi, akými sú Al-Káida alebo domáci teroristi z USA.
     
    Nie sú to ani národné štáty, keďže nemajú žiadnu pôdu, ktorú by ste mohli ohroziť, a relatívne málo ekonomických záujmov, na ktoré by ste mohli zaútočiť. Realpolitika je teda obmedzená vo svojej schopnosti pomôcť lídrom vypočítať, aké pohyby a protiťahy povedú k akým dôsledkom. A to je najväčšie nebezpečenstvo zo všetkých.
     
    Lawrence Kadish: Paskuda Putin?
    A po ukrajinsky Paskudnyak Putin! Naučte sa túto frázu, pretože historici sa na ňu budú odvolávať ďalšie generácie! Upozorňuje na to v komentári Lawrence Kadish, člen rady guvernérov Gatestone Institute. Lingvisti nám pripomínajú, že Paskudnyak... Čítať ďalej
    03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     

    Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

    Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik