Čína popiera, že požiadala Rusko, aby počas olympiády nenapadlo Ukrajinu
03 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Peking odmieta ako „falošné správy“ tvrdenia, že čínski predstavitelia vedeli o plánoch Ruska, píše The Guardian.

Čína vehementne poprela správu, že požiadala Moskvu, aby odložila inváziu na Ukrajinu až po zimných olympijských hrách, pričom to odsúdila ako „falošné správy“.

„Tento druh rétoriky má odvrátiť pozornosť a presunúť vinu, čo je úplne opovrhnutiahodné," povedal Wang Wenbin, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí, keď sa ho novinári pýtali na správu zverejnenú v New York Times.

Reuters: Čo sa stalo s ruskými vzdušnými silami? Americkí experti sú zmätení
Kým ruská invázia na Ukrajinu začala, predvídala americká rozviedka, že pôjde o vražedný útok, pri ktorom Moskva mobilizuje svoje jednotky a vzdušné sily tak, aby ovládla nebo nad Ukrajinou. Prvých šesť dní invázie ale týmto predpokladom... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. februára, štyri dni po skončení hier. Dňa 21. februára Vladimír Putin uznal nezávislosť území na východe Ukrajiny ovládaných separatistami a nariadil vyslanie jednotiek.

Wang opäť obvinil NATO z expanzie na východ a postoj americkej administratívy k členstvu Ukrajiny v NATO označil za zhoršenie vzťahov s Ruskom. Povedal, že príčinou súčasnej krízy je „skutočnosť, ktorú všetci poznajú naspamäť“. „Iba tí, ktorí problém začali, ho môžu ukončiť,“ dodal.

Podľa New York Times, ktorý citoval predstaviteľov Bidenovej administratívy a európskeho predstaviteľa, vysokí čínski predstavitelia začiatkom februára povedali svojim ruským kolegom, aby nenapadli Ukrajinu pred ukončením zimných olympijských hier v Pekingu.

Ruskú kolónu pri jadrovej elektrárni zastavili civilisti (VIDEO)
Kolónu ruských vojakov nepustili do mesta Enerhodar a priľahlej jadrovej elektrárne jej pracovníci a miestni obyvatelia, oznámila ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu Záporožskej jadrovej elektrárne, Andrija Tuza, píšu... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Malo to byť tajné

Správa uvádza, že spravodajské informácie o výmene informácií medzi čínskymi a ruskými predstaviteľmi boli tajné a nie je jasné, či k výmene došlo v osobnom rozhovore medzi Si Ťin-pchingom a Putinom začiatkom februára alebo cez iné kanály.

Rôzne spravodajské služby mali rôzne interpretácie a nebolo jasné, do akej miery boli informácie zdieľané.

Zaskočení čínski diplomati

Zdá sa, že vplyv ruskej invázie zaskočil čínskych diplomatov nepripravených. S odvolaním sa na samostatný zdroj South China Morning Post so sídlom v Hongkongu uviedol, že z nedostatku varovania zo strany Pekingu približne 6 000 Číňanov uviazlo na Ukrajine.

Čína naznačila, že je ochotná hrať úlohu sprostredkovateľa. Požiadala ukrajinskú stranu, aby poskytla pomoc čínskym štátnym príslušníkom, pre ktorých je ťažké odísť.

Poľské stroje MiG-29 Ukrajina dostane, chce to ale čas
Správa ukrajinského velenia, že Poľsko, Slovensko a Bulharsko odovzdajú Ukrajine bojujúcej proti ruskej invázii 70 stíhačiek MiG-29, bola predčasná, informujú ceskenoviny.cz. To ale nič nemení na skutočnosti, že prinajmenšom Poľsko je k takémuto... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na sankciách sa nebudeme podieľať

Zatiaľ čo západné sankcie uvalili sankcie na Rusko, Čína uviedla, že ich nebude nasledovať. „Na takýchto sankciách sa nezúčastníme. Naďalej budeme udržiavať bežné ekonomické a obchodné výmeny s príslušnými stranami,“ povedal Guo Shuqing, predseda Čínskej regulačnej komisie pre bankovníctvo a poisťovníctvo.

Vraj o tom vedeli

Noviny The New York Times uviedli, že vysokí čínski predstavitelia mali určitú úroveň vedomostí o ruských plánoch alebo zámeroch napadnúť Ukrajinu pred tým, ako Moskva spustila operáciu, ktorá doteraz zabila tisíce civilistov a prinútila najmenej milión Ukrajincov utiecť.

Hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone Liou Pengyu povedal, že tieto tvrdenia sú „špekuláciami bez akéhokoľvek základu a ich cieľom je pošpiniť Čínu“.

Americké ministerstvo zahraničia, CIA a Národná bezpečnostná rada Bieleho domu tieto obvinenia nekomentovali, uzatvára The Guardian.

(Medzititulky red. HD.)

Manévre NATO na Slovensku na odstrašenie Ruska
Uprostred vojny na Ukrajine sa na Slovensku začínajú dvojtýždňové rozsiahle manévre slovenských a amerických ozbrojených síl „Saber Strike“, píše nemecký Frankfurter Rundschau. V Európe zúri vojna. Inváziou Ruska do susednej Ukrajiny sa vyhrotila... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik