Zelenskyj: Prví dobrovoľníci hlásiaci sa do cudzineckej légie už dorazili
03 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajinu dorazili zo zahraničia už prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich ľudí, informujú ceskenoviny.cz.

Finančný príspevok

Volodymyr Zelenskyj súčasne prisľúbil aj finančný príspevok všetkým Ukrajincom, ktorí vinou vojny prišli o prácu, a uistil o zvýšení penzií od 1. marca bez ohľadu na vojnu.

Sú deprimovaní

Húževnatosť, s ktorou Ukrajinci čelia ruskej invázii, podľa Zelenského donútila Rusko, aby zmenilo taktiku.

„Ruské raketové údery a bombardovanie ukrajinských miest sú priznaním, že nedokázali nič podstatné v našej krajine urobiť. Udržali sme všetky fronty, na ktorých sa bránime. Ani na jedinom strategickom smere nepriateľ nedosiahol úspech. Sú deprimovaní," vyhlásil ukrajinský prezident podľa BBC.

„Opravíme každý dom, každú ulicu, každé mesto. Hovorím Rusku: naučte sa výraz reparácie a odškodnenia. Nahradíte nám v plnom rozsahu všetko, čo ste spáchali nášmu štátu, každému Ukrajincovi," zdôraznil.

Reuters: Čo sa stalo s ruskými vzdušnými silami? Americkí experti sú zmätení
Kým ruská invázia na Ukrajinu začala, predvídala americká rozviedka, že pôjde o vražedný útok, pri ktorom Moskva mobilizuje svoje jednotky a vzdušné sily tak, aby ovládla nebo nad Ukrajinou. Prvých šesť dní invázie ale týmto predpokladom... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Už 16 000 cudzincov

Zelenskyj podľa BBC poznamenal, že do cudzineckej – či medzinárodnej – légie, ktorej vznik predtým ohlásil, sa prihlásilo 16 000 cudzincov a prví z nich už začínajú prichádzať.

Na konci prejavu ukrajinský prezident prešiel do ruštiny a obrátil sa na ruských vojakov: „Choďte domov. K sebe domov. Brániť svojich rusky hovoriacich ľudí,“ dodávajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

V kyjevskom metre sa ukrýva pred útokmi 15 000 ľudí, nemajú kam ísť
Až 15 000 ľudí, ktorí nemajú kam ísť, sa teraz v Kyjeve ukrýva v metre pred útokmi ruských síl na mesto. V staniciach majú ľudia k dispozícii vodu, jedlo, toalety aj lieky, uviedol podľa ukrajinského spravodajského portálu Ukrajinska pravda šéf... Čítať ďalej
02 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik