Ozbrojené sily posilňujú bezpečnosť na hranici s Ukrajinou
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ministerstvo obrany SR na svojich webových stránkach informuje, že nasadzuje ďalšie sily a prostriedky na podporu bezpečnosti na hranici s Ukrajinou.

Na základe rozhodnutia vlády a k zabezpečeniu splnenia stanovených úloh velenie ozbrojených síl rozhodlo o nasadení ďalších síl a prostriedkov na našej východnej hranici.

Hranica dostatočne pokrytá zo zeme, ako aj zo vzduchu

„Vytvárame dve účelové zoskupenia, ktorých úlohou bude okrem podpory hraničnej a cudzineckej polície priamo na hraničných priechodoch aj ochrana takzvanej zelenej hranice," uviedol k činnosti našich vojakov generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.

"V prvom rade nasadzujeme naše prieskumné a hliadkovacie spôsobilosti tak, aby bola hranica dostatočne pokrytá zo zeme, ako aj zo vzduchu. Ďalej sa podieľame na zbere, preprave a distribúcii humanitárnej pomoci vojnovým utečencom, ako aj na výstavbe a prevádzkovaní hotspotov v súčinnosti so zložkami ministerstva vnútra,“ dodal Zmeko.

Obe účelové zoskupenia, pod velením zástupcu veliteľa Spoločného operačného veliteľstva brigádneho generála Martina Michalka, aktuálne veliteľa operačného zoskupenia, budú pripravené nasadiť celkovo takmer 1500 vojakov zo všetkých druhov síl.

Jozef Banáš: Mier si vrúcne želám
Nedávny status Jozefa Banáša vyvolal diskusiu, v ktorej ho dokonca obvinili zo schvaľovania ruskej agresie na Ukrajine. "Aby teda bolo jasné – ruskú agresiu kategoricky odmietam," ohradzuje sa Banáš. Vie to aj porovnať "Niet princípu, v mene... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Zabezpečenie varenia a výstavby dočasných táborov

"Okrem koordinácie pomoci vojnovým utečencom na hraničných priechodoch a hliadkovania na zelenej hranici sme vyčlenili aj sily a prostriedky na zabezpečenie varenia a výstavby dočasných táborov," uvádza ministerstvo.

V spolupráci s Armádou Českej republiky v najbližších dňoch ozbrojené sily pripravia tábor pre 400 utečencov, v ktorom budú spolu s humanitárnymi organizáciami pripravení poskytnúť aj dlhodobejšiu starostlivosť najmä pre ženy a deti, ktoré nemajú kontakt na priateľov a príbuzných v ďalších krajinách Európy.

Saber Strike pokračuje ďalej podľa plánu

"Popri tomto úsilí naďalej jednotky, najmä pozemných síl, plnia úlohy medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike, ktoré pokračuje ďalej podľa plánu," informuje ministerstvo.

Celé ozbrojené sily sú v reakcii na prebiehajúcu agresiu u nášho východného suseda v stave pripravenosti a plnia ďalšie režimové opatrenia, tak aby boli sily a prostriedky pripravené reagovať na akúkoľvek zmenu situácie.

Keď je politológ zvedavý
Aj RNDr Ján Baránek, politológ, o rusko-Ukrajinskom konflikte číta veľa. Nie, u žiadnych propagandistov. Ako píše na sociálnej sieti, má pár otázok. Prečo nie hlavné mesto Väčšinou platí, že "keď padne hlavné mesto, tak padá celá krajina".... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik