Jozef Banáš: Mier si vrúcne želám
07 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Nedávny status Jozefa Banáša vyvolal diskusiu, v ktorej ho dokonca obvinili zo schvaľovania ruskej agresie na Ukrajine.

"Aby teda bolo jasné – ruskú agresiu kategoricky odmietam," ohradzuje sa Banáš.

Vie to aj porovnať

"Niet princípu, v mene ktorého by sa smelo vraždiť a prepadnúť akúkoľvek krajinu. Pri informáciách z Ukrajiny mám podobné pocity ako som mal v auguste 1968. Šok, sklamanie, nepochopenie." Vyznáva sa spisovateľ a dodáva: "V zmienenom statuse som však položil aj zásadnú otázku: Čo sa stalo od začiatku roku 2014, keď rusko – ukrajinské vzťahy, ktoré boli dvadsať tri rokov bez väčších problémov, zaznamenali dramatické zhoršenie?"

Svetový týždeň glaukómu: kedy ste boli naposledy u očného?
Zelený zákal. Glaukóm. Vysoký očný tlak. Katarakta. Je jedno, ako to nazvete, táto diagnóza môže viesť aj k strate zraku. Netýka sa len seniorov Dlho pretrvával názor, že vysoký vnútroočný tlak sa týka ľudí vo vyššom veku. Je to však jeden z... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Toto nie je momentálny rozmar

"Ak chceme problém riešiť, musíme poznať jeho príčiny. Rusko predsa nezaútočilo na Ukrajinu z dajakého momentálneho Putinovho rozmaru, ale toto rozhodnutie bolo výsledkom procesu. Ak sa budeme vyhýbať odpovedi na túto otázku, bojová vrava síce môže utíchnuť, ale problém sa nevyrieši." Upozorňuje J. Banáš.

Je solidárny

"Solidaritu s Ukrajinou som mal možnosť prejaviť aj v osobnom stretnutí s vtedajším prezidentom Viktorom Juščenkom. Mám na Ukrajine priateľov spisovateľov, čitateľov, ale rovnako ich mám v Rusku a nikto ma neprinúti, aby som podľahol protiruskej hystérii." Odmieta Banáš manipulácie. "
Bol som v tejto krajine niekoľkokrát, žil som s Ukrajincami v ich dome, pozvali ma na svadbu, spolu sme jazdili na koňoch, chytali ryby, čítali vzájomne zo svojich kníh. Bolo nám spolu dobre – Slovákovi, Ukrajincom, Rusom, lebo aj tí žijú v tejto krajine."

Všetci máme jedno želanie

A má ho aj bývalý diplomat Jozef Banáš: "V týchto dňoch často telefonujem s mojimi ukrajinskými priateľmi, vrúcne si želám, tak ako oni, aby opäť zavládol mier a aby škody v ukrajinsko – ruských vzťahoch boli čo najmenšie."

Archeológ: Novela stavebného zákona nesmie prejsť
Pamiatkové úrady sa podľa novely stavebného zákona majú zmeniť na stavebné. Archeológ Peter Bisták pre portál hnonline.sk povedal, že pamiatkári boli na konzultácie prizvaní až keď zákon prešiel prvým čítaním. Člen Archeologickej rady Podľa P.... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik