Evakuačná trasa z Mariupoľa bola zamínovaná
08 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Dominik Stillhart, riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC), v rozhovore v reláciu BBC Radio 4 Today povedal, že evakuačná cesta z Mariupoľa bola v skutočnosti zamínovaná.

Na otázku, čo sa stalo s takzvanými humanitárnymi koridormi, Dominik Stillhart, riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža, odpovedal, že s oboma stranami hovorili „niekoľko dní“, ale pretrvávajú problémy s potvrdením detailov akejkoľvek dohody o prímerí, aby sa umožnilo civilistom opustiť bombardované mestá.

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Presná a reálna dohoda

Podľa Stillharta je úlohou dosiahnuť, aby obe strany uzavreli dohodu, ktorá bude „konkrétna, uskutočniteľná a presná".

Dodal, že doteraz boli dosiahnuté len dohody,  ktoré okamžite stroskotali, pretože im chýbala presnosť, pokiaľ ide o trasy a o to, kto ich môže použiť.

Evakuačná trasa bola zamínovaná

Na ilustráciu Stillhart uviedol, že pracovníci ICRC sa pokúsili dostať z Mariupoľa po dohodnutej evakuačnej trase, ale zistili, že „cesta, ktorá im bola označená, je v skutočnosti zamínovaná".

„Preto je také dôležité, aby obe strany mali presnú dohodu,“ cituje BBC riaditeľa Medzinárodného výboru Červeného kríža Dominika Stillharta.

(Medzititulky red. HD.)

Čína popiera, že požiadala Rusko, aby počas olympiády nenapadlo Ukrajinu
Peking odmieta ako „falošné správy“ tvrdenia, že čínski predstavitelia vedeli o plánoch Ruska, píše The Guardian. Čína vehementne poprela správu, že požiadala Moskvu, aby odložila inváziu na Ukrajinu až po zimných olympijských hrách, pričom to... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik