Cesta Volodymyra Zelenského: Od komika k symbolu odvahy (FOTO)
03 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ako ukrajinského prezidenta z neho jeho vzdor urobil hrdinu na celom svete. Môže jeho úspech ako politika spočívať v rokoch zabávača? Pýta sa vo svojom komentári pre Guardian redaktorka Viv Groskopová.

Hugh Bonneville bol tento týždeň prekvapený ako ktokoľvek iný, keď sa dozvedel o rozsahu talentu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Až do dnešného dňa," napísal na Twitteri, "som nemal tušenie, kto poskytol hlas medveďovi Paddingtonovi na Ukrajine." 

Prečo ľudia volili Zelenského?

Ale o Zelenského šoubiznisovej kariére je toho veľa, čo sa podceňuje. Keď bol Zelenskyj vo veku 41 rokov zvolený v apríli 2019, ruský komentátor Sergej Parkomenko povedal: „Je slabý, nemá náboženstvo, nemá národnosť. Toto všetko bolo myslené ako kritika, ale niečo z toho, čo povedal, hovorilo prečo ľudia volili Zelenského (ktorý sa narodil v židovskej rodine počas sovietskej éry, keď sa odrádzalo od dodržiavania náboženstva). 

Nie je zastrašujúci. Nepochádza z politického prostredia. Je rusky hovoriaci zo stredu krajiny. Pre Ukrajincov bol však predovšetkým rozpoznateľný a bol zábavný. Ten milý chlapík z tej televíznej relácie Sluha ľudu. Viete, ten, kde sa podivínsky učiteľ dejepisu stane zo dňa na deň prezidentom. Hlas Paddingtona.

Mimo Ukrajiny a jej blízkych susedov by ste nič z toho nepoznali. Pravdepodobne by ste o televíznej relácii ani nepočuli, aj keď ju nakoniec zachytil Netflix. Okrem Ukrajiny bol až do minulého týždňa jednoducho označovaný ako „komik, ktorý sa stal prezidentom“. 

Plagát k ukrajinskej verzii Paddington 2. Fotografia: PR leták

Slovo komik je zavádzajúce

Počiatočné informácie o jeho prevratnom víťazstve – v ktorom získal 73,2 % hlasov – boli smiešne. Čo si mysleli Ukrajinci? Kto je vlastne ten chlap? Sotva je to Ronald Reagan. Akýsi vtip.

Ale slovo „komik“ je zavádzajúce. Navrhuje niekoho, kto to a) nemyslí vážne ab) je sólový hráč. Zelenskyj nie je ani jedným z toho. Nikdy nebol standupista. Tradícia „monologickej komédie“ je v postsovietskych krajinách pomerne nová. 

Tímový hráč

Tiež, ako je teraz zrejmé z virálnych videí Zelenského pred-prezidentský život, jeho kariéra bola síce v zábave, no bral ju mimoriadne vážne. Je workoholik, vždy to myslel vážne a je tímový hráč. To sú vlastnosti, ktoré mu dodávajú výhodu.

Je to aspekt „tímového hráča“, ktorý je skutočne zaujímavý – a možno ťažko okamžite pochopiteľný zo západnej perspektívy. Ak sa zamyslíte nad americkým alebo európskym modelom úspechu v šoubiznise – a najmä v komédii – účinkujúci často začínajú v kolektívoch, no málokedy zostávajú spolu. Namiesto toho zvyčajne využívajú kolektív ako odrazový mostík pre kariéru sólového interpreta. Zelenskyj bol však vždy súčasťou niečoho väčšieho ako on sám.

Lawrence Kadish: Paskuda Putin?
A po ukrajinsky Paskudnyak Putin! Naučte sa túto frázu, pretože historici sa na ňu budú odvolávať ďalšie generácie! Upozorňuje na to v komentári Lawrence Kadish, člen rady guvernérov Gatestone Institute. Lingvisti nám pripomínajú, že Paskudnyak... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Začínal ako tínedžer

Začínal v roku 1995, ako tínedžer, ako improvizátor v súťažiach KVN vo svojom okolí. KVN ( Klub Vesyolykh i Nakhodchivykh alebo Klub vtipných a vynaliezavých) je obľúbená inštitúcia známa v celom bývalom Sovietskom zväze, ktorá sa stala jednou z najdlhšie vysielaných relácií v ruskej televízii. (Jeho kanály na sociálnych sieťach sú neaktívne od 27. februára.)

Zelenskyj bol vášnivým súťažným improvizátorom a stal sa súčasťou ukrajinského tímu Kvartal 95 s približne 10 hráčmi, ktorý cestoval po nedávno rozpustenom ZSSR, vyhrával súťaže KVN a zdokonaľoval svoje náčrty v ruskom jazyku. Až oveľa neskôr začali robiť ďalšie náčrty v ukrajinčine: Zelenského príbeh predstavuje plynulosť a rozdiely medzi ruským a ukrajinským kultúrnym publikom. Je a nie je „jeden z našich“.

Foto: Kvartal 95

Kvartal 95 bola založená v roku 2003 ako nezávislá produkčná spoločnosť, ktorá vyrába televízne programy a filmy pre ukrajinsky a rusky hovoriace publikum. Projekt dostal nový impulz, keď Zelenskyj vyhral ukrajinský Dancing With the Stars v roku 2006. Vystupoval so svojou profesionálnou partnerkou Alenou Šoptenko. 

Jeho výkony boli energické a all-in – a bol super fit. To bolo – a je – pre neho jednoznačne dôležité: kým sa nestal prezidentom, pravidelne zverejňoval videá na sociálnych sieťach z posilňovne, plávania či joggingu v New Yorku.

S Alenou Šoptenko v roku 2006. Fotografia: YouTube

Od komika k prezidentovi

Jeho práca na obrazovke rástla. V roku 2008 si zahral Igora, ruského zubára žijúceho v New Yorku, vo filme Láska vo veľkom meste. Igor je jedným z troch impotentných priateľov, ktorí musia nájsť cestu k pravej láske, aby znovu získali svoju mužnosť. (Je ľahké na to zareagovať hanlivo, ale film zarobil 9 miliónov dolárov v pokladniach a je spravodlivé povedať, že 40-ročná panna od Steva Carella sa tónom príliš nelíši.)

Jeho komediálny štýl patrí do sféry Steva Martina alebo, áno, Steva Carella: over-the-top postavy, náročné na pointy a slovné hračky, ale vždy na tej správnej strane šarmantnosti. Samotné filmy sú klasickou postsovietskou komédiou; Západnému publiku by sa pravdepodobne čítali ako naivné, staromódne alebo aspoň trochu politicky nekorektné.

Jeho skeče s Kvartalom 95 sú podobné ako v Saturday Night Live: scénky zobrazujúce prerábky Shakespearových scén, zosmiešňovanie influencerov alebo prezliekanie mužov za babuški (staré ženy). 

Yuval Noah Harari: Prečo Vladimir Putin túto vojnu už prehral
Rusi ešte môžu dobyť Ukrajinu. Ukrajinci však v posledných dňoch ukázali, že to nedopustia, píše v svojom komentári pre Guardian Yuval Noah Harari, historik a autor knihy Sapiens: Stručná história ľudstva. Po takmer týždni vojny sa zdá čoraz... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Ale cesta od oplzlej komédie k prezidentovi by sa neuskutočnila bez jedného televízneho úspechu: Sluha ľudu. Tím Kvartal 95 vlastní túto šou, ktorá prebiehala tri sezóny medzi rokmi 2015 a 2019, so Zelenským ako tvorcom, producentom a hviezdou. Posledná z 51 epizód bola odvysielaná 28. marca 2019; Zelenskij vyhral voľby 21. apríla 2019. Rok predtým si Kvartal 95 zaregistroval Sluha ľudu ako názov novej politickej strany.

Milióny videli tento klip od roku 2015 a spájajú si s ním Zelenského – v dobrom slova zmysle. Existuje ironická paralela so skutočnými virálnymi videami, ktoré v súčasnosti prichádzajú z Ukrajiny a ktoré sú okorenené presne tými istými slovami. 

Stephen Collinson: Ako Zelenskyj zmenil reakciu Západu na Rusko
Päť dní po ruskej brutálnej invázii na Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho odvážny národ už urobili viac pre transformáciu politiky Západu voči Rusku, než 30 rokov summitov po studenej vojne, prestavovania politiky a zúčtovania... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Prejav k ruskému ľudu

Teraz je však evidentný tromf Zelenského ako tímového hráča. Vo svojom prejave k ruskému ľudu minulý týždeň ich požiadal, aby spochybnili oficiálnu propagandu. Prečo by podporoval vojnu, ktorá sa zameriava na mestá, ktoré pozná a miluje? „Zastreliť koho? Čo bombardovať? ... Lugansk? Dom matky môjho najlepšieho priateľa? Miesto, kde je pochovaný jeho otec?"

Najlepší priateľ, o ktorom hovorí, je Jevgenij Koševoj, známy ako „Lysy“, ktorého rodina je skutočne z Luganska. Dvojica spolu pracovala 18 rokov a na pódiu sa rozdelila na jar 2014, keď skupina Kvartal 95 vystupovala vojakom v prvej línii, keď sa začala vojna na Donbase. 

Koševoj raz o tejto dobe povedal: „Ľudia nám povedali, že sa v tú noc usmievali na našich vtipoch – prvýkrát za niekoľko týždňov. 

Smiech cez slzy: Zadržané ruské tanky nemusíte uvádzať v daňovom formulári!
Ukrajinské úrady tvrdia, že zadržané ruské tanky nie je potrebné deklarovať na daňovom formulári! Orgán boja proti korupcii vyzýva občanov, aby „pokračovali v obrane vlasti“ a zároveň zmiernili akékoľvek obavy z „významných zmien v majetkovom... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková