Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
26 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern.

Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už prinútila opustiť svoje domovy. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) je v súčasnosti na Ukrajine na úteku 100 000 ľudí. OSN však očakáva, že v prípade zhoršenia situácie sa ich počet zvýši na štyri milióny. Podľa UNHCR sa už tisíce ľudí vydali do susedných krajín, ako je Poľsko, Moldavsko, Slovensko a Rusko. Ukrajina má takmer 42 miliónov obyvateľov, poznamenáva Stern.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomoc pri prijímaní utečencov

Hovorkyňa Európskej komisie potvrdila, že okrem Ukrajiny oficiálne požiadala o pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany aj susedná krajina Moldavsko, aby sa mohla lepšie postarať o utečencov. Rokuje sa aj s Poľskom, Maďarskom a Rumunskom o tom, ako by im EÚ mohla pomôcť pri prijímaní ľudí z Ukrajiny.

Hnev a zdesenie na celom svete

Invázia ruských síl na Ukrajinu vyvolala hnev a zdesenie na celom svete. Ministri vnútra 27 členských štátov EÚ oznámili, že na mimoriadnom stretnutí budú hovoriť o „konkrétnych reakciách na situáciu na Ukrajine". Informoval o tom na Twitteri  francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Francúzsko v súčasnosti vykonáva rotujúce predsedníctvo štátov EÚ.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Mnohí utekajú do Poľska

Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit uviedol, že v súčasnosti sa očakáva, že Poľsko bude prvým „prístavom“ pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Nemecká vláda a ministerstvo vnútra ponúkli svoju pomoc.

Tranzit cez Rumunsko

Členská krajina EÚ a NATO Rumunsko sa stala tranzitnou trasou pre vojnových utečencov zo susednej Ukrajiny. V priebehu 24 hodín vstúpilo do Rumunska z Ukrajiny viac ako 10 000 ľudí, čo je viac ako dvojnásobok počtu ľudí bezprostredne pred ruskou inváziou na Ukrajinu, uviedol rumunský minister vnútra Lucian Bode.

Z Ukrajiny k nám prichádzajú MATKY s DEŤMI (FOTO a VIDEO)
Máme obavy o život, to hovoria Ukrajinci, ktorí prichádzajú na Slovensko. Ako uvádza naša polícia, za 24 hodín na hraniciach vybavili 10 526 ľudí. Od polnoci do šiestej ráno v sobotu to bolo 4 907, píše denník Pravda. Ako konkretizuje Michal... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Minister dodal, že z 10 624 Ukrajincov, ktorí vstúpili do krajiny, sa 3 660 presunulo ďalej, vrátane Bulharska a Maďarska. O azyl v Rumunsku požiadalo 11 osôb. Rumunsko má celkovo 1 100 miest v azylových domoch, z ktorých je polovica obsadená. Rumunsko predtým vyhlásilo, že by teoreticky mohlo prijať pol milióna utečencov v dočasných núdzových prístreškoch.

Rumunsko-ukrajinská hranica je dlhá približne 650 kilometrov, z čoho približne 274 kilometrov tvoria pozemné hranice, zvyšok tvoria rieky Tisa a Dunaj. Sú tu štyri medzinárodné hraničné priechody - tri pre autá a jeden pre vlaky - a dvanásť pre malý pohraničný styk.

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Humanitárna pomoc krajín

Sotva čo Rusko spustilo útok na Ukrajinu, sa začali aj kampane na získavanie finančných prostriedkov pre napadnutú krajinu. Krajiny EÚ darovali Ukrajine humanitárnu pomoc, ako sú súpravy prvej pomoci, ochranné odevy, stany, hasiace prístroje, generátory elektrickej energie a vodné čerpadlá. Pomoc pochádza z dvanástich krajín vrátane Nemecka a rozdeľuje sa s podporou mechanizmu civilnej ochrany EÚ, informovala Európska komisia. Celkovo bolo darovaných viac ako dva milióny základných tovarov, uzatvára nemecký Stern.

(Medzititulky red. HD.)

KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny
KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny - informuje TA SR Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík