Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
26 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny utečencov, píše nemecký portál zdf.de

Chcú ochrániť seba a svoje rodiny. Podľa agentúry OSN pre utečencov je na úteku už okolo 100 000 Ukrajincov. Krajiny susediace s Ukrajinou sa na utečencov pripravujú.

VIDEO TU

Útok na Kyjev nečakali

Kyjev stále čelí ruského útoku: V noci počuť výbuchy. Podľa ZDF zničené boli aj bytovky, hoci Moskva tvrdí, že útočí len na vojenské ciele. Tisíce ľudí v strachu zo smrti hľadali úkryt v staniciach metra. Jedným z nich je Anton Mironov. „Neboli sme pripravení na útek,“ hovorí. „Nikto nečakal, že vojna začne - a že zaútočia priamo na Kyjev."

Koľko UKRAJINCOV vlastne žije na Slovensku?
Najviac ľudí s ukrajinskou národnosťou žije v okrese Prešov. Je ich 722. Z výsledkov najčerstvejšieho sčítania obyvateľov Slovenska vyplýva, že 9 451 trvalo bývajúcich obyvateľov na našom území uviedlo, že má ukrajinskú národnosť, informuje denník... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na úteku je 100 000 ľudí

Podľa OSN z Ukrajiny uteká viac ako 100 000 ľudí. „Veľa ľudí sa odtiaľto snaží dostať preč,“ informoval korešpondent ZDF Lothar Becker, ktorý je na ceste z Ľvova na západe Ukrajiny smerom k poľským hraniciam. Na uliciach sa toho deje veľa, ale „premávka je primerane plynulá, nedajú sa tu pozorovať žiadne chaotické, uponáhľané scény“ dodal.

Poľsko víta utečencov čokoládou

Tisíce Ukrajincov už opustili svoju krajinu – a ich susedia ich srdečne vítajú. Na poľskej pohraničnej stanici je jedlo, čokoláda pre deti a podpora na ďalšiu cestu, informuje korešpondentka ZDF Natalie Stegerová. „Poľsko je veľmi nápomocné,“ hovorí. Ukrajinci môžu prekročiť hranice, aj keď im vypršala platnosť pasu.

Poľský minister zdravotníctva povedal, že pomôžu každému. „Ak sa Ukrajina už nebude môcť postarať o svojich zranených, Poľsko bude k dispozícii,“ citovala ho Stegerová.

Z Ukrajiny k nám prichádzajú MATKY s DEŤMI (FOTO a VIDEO)
Máme obavy o život, to hovoria Ukrajinci, ktorí prichádzajú na Slovensko. Ako uvádza naša polícia, za 24 hodín na hraniciach vybavili 10 526 ľudí. Od polnoci do šiestej ráno v sobotu to bolo 4 907, píše denník Pravda. Ako konkretizuje Michal... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Maďarsko sľubuje ochranu všetkým Ukrajincom

Ochotu pomôcť prejavilo aj Maďarsko, ktoré sa v minulosti vždy stavalo proti utečencom. Podľa maďarskej vlády všetci Ukrajinci prichádzajúci do krajiny, ako aj všetci štátni príslušníci tretích krajín s pobytom na Ukrajine, majú nárok na ochranu.

OSN očakáva až 4 milióny utečencov

Podobne sa vyjadrili aj ďalšie susedné krajiny Ukrajiny. Na prijatie ľudí sa pripravuje aj Nemecko. OSN očakáva štyri milióny utečencov, ak sa situácia na Ukrajine bude naďalej zhoršovať, uzatvára ZDF.

(Medzititulky red. HD.)

KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny
KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny - informuje TA SR Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík