Západ zhodil finančnú „jadrovú bombu“. Desiatky miliónov Rusov prídu o životné úspory
27 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Prijala sa historická dohoda. Okrem odpojenia kľúčových ruských bánk z nadnárodnej bankovej siete SWIFT pristúpili spojenci k rozhodnutiu o zmrazení aktív Ruskej centrálnej banky, píše Vivien Cosculluela v Hospodárskych novinách.

Spojené štáty, Európska únia a Spojené kráľovstvo sa včera dohodli na zavedení ochromujúcich sankcií voči ruskému finančnému sektoru.

Aktíva vo výške 643 miliárd dolárov

Okrem blokovania prístupu viacerých tamojších bánk do globálneho finančného systému SWIFT prijali historické rozhodnutie. Terčom trestu je totiž aj Ruská centrálna banka a jej aktíva vo výške 643 miliárd dolárov.

Dohoda, ako poznamenáva autorka článku, totiž obsahuje opatrenia, ktoré jej majú „zabrániť v rozmiestnení svojich medzinárodných rezerv spôsobom, ktorý oslabuje vplyv našich sankcií“. Západ tu naráža aj na zásah Moskvy po tom, ako padol rubeľ na historické minimum.

Ukrajinci hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ich počet môže narásť až na 4 milióny!
Vojna na Ukrajine môže znamenať, že milióny ľudí prídu o svoje domovy. Desaťtisíce utečencov sa snaží dostať do bezpečia, píše nemecký Stern. Ruská agresívna vojna na Ukrajine pravdepodobne pripraví o domov nespočetné množstvo ľudí a mnohých už... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Veľmi silný krok

Josh Lipsky, predseda mimovládnej organizácie Atlantic Council, reagoval na Twitteri s nadšením: „Toto je veľmi silný krok, ktorý prišiel rýchlejšie, než sa očakávalo. Aby som to uviedol na pravú mieru, G7 práve povedala členovi G20, že ich zahraničné aktíva sú zmrazené. To je bezprecedentné,“ napísal.

Čo to znamená pre Moskvu?

Čo to vlastne znamená pre Moskvu a aké budú konkrétne následky. Toto rozhodnutie Západu možno vysvetliť tak, že siahne po depozitách Ruskej centrálnej banky.

V praxi môže zmraziť približne dve tretiny jej rezerv, a to časť, ktorú drží v dolároch, eurách či iných platidlách spojencov. Ide o sumu vo výške zhruba 425 miliárd dolárov. Zvyšok však má peňažný dom aj v jüanoch či v zlate, ktoré je deponované priamo v Rusku. Tie tak bude stále mať k dispozícii, vysvetľujú Hospodárske noviny.

Ch. Lambrechtová: Nemecko po dohode umiestni na Slovensku rotu
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) oznámila, že v rámci posilnenia východného krídla NATO bude na Slovensku umiestnená rota. Nemecko zvažuje aj umiestnenie protilietadlových raketových systémov Patriot vo východnej Európe,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Cieľom tohto historického kroku je hlavne značne obmedziť schopnosť Ruska podporovať svoju menu. So zrazenými prostriedkami nebude totiž môcť dôležitá inštitúcia vôbec nakladať.

„Rubeľ sa po otvorení trhov ocitne vo ‚voľnom páde‘ a ruská centrálna banka bude mať značný problém ho zastaviť,“ reaguje na tento zásadný krok Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity Bank. Predvída, že finančný dom pristúpi k predaju spomínaného rezervného zlata a jüanom.

Podľa autorky článku s jeho predikciou súhlasia aj predstavitelia americkej administratívy, ktorí okrem prepadu ruskej meny očakávajú aj „prudko stúpajúcu infláciu v tamojšej ekonomike“.

Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa snažia o vstup, informuje portál parstoday.com. Slobodná voľba Hovorca ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Západ použil finančné jadrové tlačidlo

„USA a EÚ zmrazením rezerv ruskej centrálnej banky pripravujú o celoživotné úspory desiatky miliónov ruských domácností,“ pokračuje Kovanda v analýze s tým, že Západ použil finančné jadrové tlačidlo.

Ako hovorí ekonóm, môže sa to prejaviť aj v správaní Rusov. Tí môžu tvoriť rady pred bankomatmi v snahe ruble vybrať a prípadne ich ešte zameniť do čínskej meny, čo bude podľa Kovandu veľmi komplikované, až nemožné. „Možno tiež očakávať zvýšené prevody do kryptomien,“ dodáva.

Ľudia prídu o svoje úspory

Niektorí analytici rátajú s veľkou nespokojnosťou ruského obyvateľstva, ktoré v priebehu jedného víkendu príde o svoje nasporené peniaze.

Nevedno však, ako na to zareaguje Kremeľ či tamojšia centrálna banka, a aké páky môžu ešte mať. Kovanda vidí možnosť, že by Rusi preniesli zúfalstvo zo straty prostriedkov na svojich vládcov.

M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice. Ukrajinu... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Odpojenie od SWIFT-u

Tento vážny krok zahŕňa aj vylúčenie kľúčových ruských bánk zo systému finančných správ SWIFT, ktorý denne presúva nespočetné miliardy dolárov do viac ako 11-tisíc bánk a iných finančných inštitúcií po celom svete.

Pri oznámení opatrení v Bruseli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že vyňatie niekoľkých peňažných domov zo SWIFT-u „zabezpečí, že tieto banky budú odpojené od medzinárodného finančného systému a poškodí ich schopnosť pôsobiť globálne“.

Dolaďovanie sankcií

Detaily sankcií sa pritom stále dolaďujú, keďže sa pracuje na obmedzení vplyvu na iné ekonomiky a európske nákupy ruskej energie.

Odpojenie od SWIFT-u, ktoré Západ oznámil , je tak čiastočné a ponecháva Európe a Spojeným štátom priestor na ďalšie stupňovanie sankcií neskôr. V spoločnom vyhlásení predstavitelia spojencov navyše povedali, že sú „pripravení prijať ďalšie opatrenia, aby Rusko zodpovedalo za svoj útok na Ukrajinu“, uzatvárajú Hospodárske noviny.

(Medzititulky red. HD.)

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová