M. Vallo: Situácia na Ukrajine ma zasiahla, mesto vyčlenilo peniaze na POMOC Ukrajincom (VIDEO)
26 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Kyjev je družobným mestom Bratislavy, pripomína bratislavský primátor Matúš Vallo. Pre Hospodárske noviny hovoril o finančnej pomoci Ukrajincom, ale aj o zmene parkovacej politiky v našom hlavnom meste či o rekonštrukcii Hlavnej stanice.

Ukrajinu napadlo Rusko a naši susedia sú vo vojne, hlavné mesto na čele s primátorom Matúšom Vallom tvrdí, že stojí za Ukrajinou.

VIDEO TU – Rozhovor s bratislavským primátorom Matúšom Vallom

Umierajú nevinní ľudia

„My ako mesto sa chystáme pomôcť maximálne všetkým zložkám štátu. Tá komunikácia už prebieha, verím, že štát bude otvorene komunikovať, ako mu vie samospráva pomôcť v tejto situácií,“ hovorí Vallo ktorý otvorene priznáva, že ho situácia u našich susedov zasiahla. V rozhovore pre Hospodárske noviny upozornil, že v krajine umierajú nevinní ľudia.

Z Ukrajiny k nám prichádzajú MATKY s DEŤMI (FOTO a VIDEO)
Máme obavy o život, to hovoria Ukrajinci, ktorí prichádzajú na Slovensko. Ako uvádza naša polícia, za 24 hodín na hraniciach vybavili 10 526 ľudí. Od polnoci do šiestej ráno v sobotu to bolo 4 907, píše denník Pravda. Ako konkretizuje Michal... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Mesto vyčlenilo peniaze na pomoc

„My sme včera s mestským zastupiteľstvom vyhradili prvých 100-tisíc eur, aby som s nimi mohol operovať pre pomoc Ukrajine akýmkoľvek spôsobom, či už ich pošlem alebo ich využijem na vytvorenie kapacít, možno pre ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny,“ povedal Vallo.

Zároveň Slovákov vyzval, aby zachovali pokoj a mali otvorené mysle aj srdcia. V bratislavskom Dopravnom podniku pracuje približne 200 Ukrajincov, sú pripravení pripraviť kapacity aj pre ich rodiny, informujú ďalej Hospodárske noviny.

Kyjev v pakte slobodných miest

„Prijali sme Kyjev do paktu slobodných miest, je to iniciatíva budapeštianskeho primátora, v ktorej sme už asi dva roky. Sú to mestá, ktoré sa združujú na základe nejakých hodnôt prozápadnej orientácie, ekologický pohľad na svet a na mestá. Dvaja starostovia, starosta Prahy a Varšavy, boli pred dvomi týždňami priamo v Kyjeve za Vitalijim Kličkom, starostom Kyjeva, ktoré je mimochodom našim družobným mestom. Za nás všetkých mu vyjadrili podporu.“

Dodal, že Slováci teraz musia mať otvorené mysle aj srdcia, keď k nám prichádzajú ľudia, ktorí utekajú pred vojnou.

Trnavská automobilka má ubytovanie i prácu pre rodiny ukrajinských zamestnancov
Trnavská automobilka Stellantis Slovakia je pripravená vyjsť v ústrety potrebám svojich kmeňových ukrajinských zamestnancov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Informoval o tom hovorca Peter Švec. „Naši ukrajinských kolegov ubezpečujeme, že... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Diana Zaťková

Zmeny v parkovacej politike

Primátor Bratislavy sa vyjadril aj k témam hlavného mesta. Spúšťa sa parkovacia politika a do toho začne platiť aj zmena pri parkovaní, parlamentom prešlo aj to, že vodiči už nesmú parkovať na chodníkoch.

Mesto aj mestské časti však vedia dať určitým lokalitám výnimku, najmä ak ide o široký chodník, kde aj po zastavení auta ostáva priestor na bezpečný pohyb chodcov.

Mestá však potrebujú viac času na prípravu, aby takéto zóny vedeli vyznačiť. Zmena však má byť schválená až na aprílovej parlamentnej schôdzi, prejsť by mal odklad účinnosti až o rok.

Mesiac ale bude zmena platiť a Bratislavčania to pocítia viac aj kvôli tomu, že začne platiť parkovacia politika. Otázna je aj výstavba električkovej trate do Petržalky.

Migy u nás dolietali
Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti. Informuje TA SR. Vyhlásil to v sobotu minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády s tým, že vzdušný priestor SR by... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Vicepremiérka Veronika Remišová ešte koncom minulého roka tvrdila, že výstavba sa nestíha a o peniaze prídeme. Ak by sa tak stalo, považovala by to za zlyhanie Magistrátu.

„Myslím, že mala zlé informácie, na tej istej tlačovej konferencií povedala, že ešte nerobíme ani verejné obstarávanie a to bolo niekoľko dní predtým, ako sme odovzdávali stavenisko, takže verejné obstarávanie už bolo skončené, a skontrolovalo ho ÚVO,“ zdôraznil Matúš Vallo.

Čo znamená mimoriadna situácia?
Na Slovensku nastáva od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní. Informuje TA SR "Cieľom vyhlásenia... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TA SR/Ivan Brožík

Rekonštrukcia Hlavnej stanice

Podľa Valla električku fázujú tak, aby išlo o dve programovacie obdobia. Až 70 percent z celkovej sumy zaplatia z prvého a zvyšné percentá z druhého programovacieho obdobia. Očakávajú problémy, ako pri každej stavbe, no napriek tomu si primátor myslí, že sa projekt stíha k záveru roka 2023.

Bratislava sa s ministerstvom dopravy a so železničiarmi dohodla aj na snahe zmeniť tvár Hlavnej stanice. Projekt je v prísľube už desaťročia a okrem drobných úprav sa na ňom nič nezmenilo. Súčasťou má byť aj súkromný investor.

„Myslím si, že obchodným domom už asi v Bratislave odzvonilo, už ich máme fakt dosť a každopádne územný plán dovoľuje na tých pozemkoch stavať nejakú funkciu celomestského významu.“

V ceste novému projektu by nemala stáť ani žaloba Transprojektu, firma mala prestavbu stanice pôvodne realizovať no projekt sa roky nehýbal, uzatvárajú Hospodárske noviny.

(Medzititulky red. HD.)

KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny
KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny - informuje TA SR Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík