Rusko chcelo menšie NATO. Pravdepodobne ho bude mať väčšie!
26 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Dvere sú otvorené! Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí je postoj USA a NATO taký, že dvere Aliancie sú otvorené pre krajiny, ktoré sa  snažia o vstup, informuje portál parstoday.com.

Slobodná voľba

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price na tlačovej konferencii vo Washingtone povedal, že každá krajina by mala mať možnosť slobodne si určiť svoju vlastnú domácu a zahraničnú politiku a spoluprácu.

Strach zo smrti v Kyjeve: Krajiny, otvorte náruč pre utekajúcich Ukrajincov! (VIDEO)
Ruská invázia dohnala mnohých Ukrajincov k úteku. Dokonca aj susedné krajiny, ktoré inak akýchkoľvek migrantov odmietajú, teraz prejavujú ochotu pomôcť. Poľsko víta utečencov čokoládou, Maďarsko im sľubuje ochranu. OSN očakáva až 4 milióny... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rozhodnutie je na Fínsku i Švédsku

Na otázku, či Fínsko a Švédsko vstúpia do NATO, Price odpovedal, že je na Fínsku a Švédsku, aby sa rozhodli, či vstúpia.

Ak chce niektorá krajina vstúpiť do NATO, musí o tom rozhodnúť NATO, nie iná krajina, dodal hovorca Pentagónu.

Z Ukrajiny k nám prichádzajú MATKY s DEŤMI (FOTO a VIDEO)
Máme obavy o život, to hovoria Ukrajinci, ktorí prichádzajú na Slovensko. Ako uvádza naša polícia, za 24 hodín na hraniciach vybavili 10 526 ľudí. Od polnoci do šiestej ráno v sobotu to bolo 4 907, píše denník Pravda. Ako konkretizuje Michal... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Reakcia Ruska

Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že možnosť vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO) by mala vážne politické a vojenské dôsledky a Moskva by na ňu nezostala bez odozvy, píše portál parstoday.com.

Podľa spomínaného portálu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v reakcii na vyjadrenia hovorcu Pentagónu uviedla, že Rusko si všimlo pokračujúce úsilie NATO dostať tieto krajiny do sféry vplyvu svojich oportunistických záujmov a politík.

Vstup Fínska a Švédska do NATO by mal vážne politické a vojenské dôsledky, ktoré si vyžiadajú dostatočnú reakciu zo strany Ruska, dodala Zacharovová.

Podpora spoločnej bezpečnosti

Na júnovom stretnutí sa NATO zaviazalo ďalej posilňovať vzťahy na podporu spoločnej bezpečnosti, a to aj prostredníctvom prípravy na krízové riadenie, cvičení a výmeny informácií a analýz.

Tieto postoje sa podčiarkli aj počas návštevy generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Štokholme a Helsinkách ešte koncom októbra, uzatvára parstoday.com.

(Medzititulky red. HD.)

KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny
KBS a SKCH spustili registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny - informuje TA SR Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou (SKCH) a Maltézskou pomocou Slovensko spustila registráciu,... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík