Hodnota ľudského života podľa tabuliek
25 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Za usmrtenie medveďom štát zaplatí viac. Historický útok medveďa prepíše sumy, akými štát smrť človeka odškodní. Dušan Mydliar zahynul vlani po tom, čo na neho v Liptovskej Lúžnej nečakane zaútočil medveď. Po štyroch mesiacoch od udalosti pozostalí dostali od štátu odškodné 22 700 eur, informuje denník Pravda.

Žalostne málo

„Je to dvadsaťnásobok priemernej mzdy, plus náklady na pohreb,“ podotkla manželka zosnulého Anna Mydliarová. Za život človeka je to podľa nej žalostne málo.

Sľuby zostávajú len na papieri... a Heger sa iba prizerá
Koalícia rúca vlastný pilier spravodlivosti a antikorupcie. Ako konštatuje v podcaste denníka Pravda Michal Horský, Smer a Hlas by mali ukázať, ako chcú bojovať s hrozbami chudoby, automatizácie, klimatickej či demografickej krízy. Slovensko... Čítať ďalej
19 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

A zase tabuľky....

Podľa šéfa rezortu životného prostredia Jána Budaja výpočet odškodného nie je správny. Štátne tabuľky s odškodným neboli na prípad usmrtenia človeka medveďom pripravené. Výška odškodného sa riadi tabuľkami z ministerstiev zdravotníctva, životného prostredia a vnútra.

„Chcem navrhnúť kolegom, aby tieto rezorty spolu diskutovali a povedali si, či nie je načase spraviť v tom poriadok. Chcem, aby smrť človeka mala jasné, obhájiteľné a dôstojné odškodnenie, ak so smrťou súvisia povinnosti štátu,“ zdôraznil minister Budaj.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana pripomína, že úmrtia zapríčinené medveďom sú zriedkavé.

Remišová má na krku ďalšie problémy
Župani sa na ministerku investícií Veroniku Remišovú sťažovali v Bruseli. Pripomienky sa snažili vzniesť doma, no bez výsledku, informuje denník Sme. Po problémoch Veroniky Remišovej s nevyčerpanými starými eurofondmi prichádzajú zásadné otázky... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Neodobrali včas vzorky DNA

To však nie je jediný problém, ktorý podľa Budaja tragický prípad odhalil. Šelma je stále nažive a hoci by ju zabiť chceli, nedokážu ju vystopovať. Podľa Budaja tomu zabránila polícia pri obhliadke miesta činu. Tvrdí, že Štátna ochrana prírody nemá problém vystopovať zviera, no polícia neumožnila ochrancom zavčasu odobrať DNA.

„Vzorky DNA, ktoré odobrala polícia, sú na stopovanie šelmy nepoužiteľné. Zo štyroch vzoriek, ktoré boli zabezpečené, len jedna dokazovala prítomnosť medveďa,“ cituje Budaj závery ochranárskeho vyšetrovacieho Tímu Medveď a dodáva, že tým sa útok medveďa nevyvracia.

Minister preto žiada,  aby pri podobných prípadoch bol na mieste odborník z rezortu životného prostredia, pretože teraz, „nikto nevie, kde sa medveď nachádza“, dodáva denník Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Kto nás vyzbrojí? Minieme 2 MILIARDY na obrnenú techniku
Vyzbroja nás Česi, Nemci s Maďarmi či Švédi? Kto získa takmer dvojmiliardový vojenský kontrakt? – pýta sa denník Pravda Obrnené transportéry Plánujeme minúť až 1,739 miliardy eur za pásové obrnené transportéry. Kto ich dodá, by sa malo rozhodnúť... Čítať ďalej
20 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.