Obavy pobaltských štátov: SME NA RADE?
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Pobaltské štáty, ktoré sú domovom veľkých ruských menšín, sa obávajú, že by mohli byť na rade, píše portál Breitbart.

Pri pohľade z Paríža, Londýna a Washingtonu sa udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine môžu zdať ako nová studená vojna, ktorá sa formuje v Európe. Z pobaltských krajín to však vyzerá oveľa horšie.

Môžu byť ďalším cieľom?

Pre Estóncov, Lotyšov a Litovčanov – najmä tých, ktorí sú dosť starí na to, aby žili pod sovietskou kontrolou – sa ruská agresivita voči Ukrajine javí, že by mohli byť ďalším cieľom. Napätie prinieslo spomienky na masové deportácie a útlak.

„Mojich starých rodičov poslali na Sibír. Môjho otca prenasledovala KGB. Teraz žijem v slobodnej demokratickej krajine, ale zdá sa, že nič nemôže byť samozrejmé,“ povedal Jaunius Kazlauskas, 50-ročný učiteľ vo Vilniuse, hlavnom meste Litvy.

Všetkých troch pobaltských krajín sa zmocnil a anektoval Stalin počas 2. svetovej vojny pred opätovným získaním nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Do NATO vstúpili v roku 2004 a dostali sa pod vojenskú ochranu USA a ich západných spojencov. Ukrajina nie je súčasťou NATO.

Zástanci silných sankcií proti Moskve

Pobaltské krajiny a Poľsko, ktoré je tiež členom NATO, patria k najhlasnejším zástancom silných sankcií proti Moskve a posilám NATO na východnom krídle aliancie. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/24/ruska-strana-o-bojoch

Lídri pobaltských vlád sa v posledných týždňoch presunuli do európskych hlavných miest a varovali, že Západ musí prinútiť ruského prezidenta Vladimira Putina zaplatiť za útok na Ukrajinu, inak sa jeho tanky budú valiť do iných častí bývalého sovietskeho impéria.

„Boj o Ukrajinu je bojom o Európu. Ak tam Putina nezastavia, pôjde ďalej,“ varoval litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis minulý týždeň na spoločnej tlačovej konferencii s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

Boj o Ukrajinu je bojom o Európu

Dva dni predtým, ako Rusko spustilo očakávaný útok na Ukrajinu, prezident Joe Biden oznámil, že niektoré americké sily rozmiestnené v Európe, vrátane 800 vojakov pechoty, stíhačiek F-35 a helikoptér Apache, sa presunú do troch pobaltských štátov, pričom tento krok opísal ako čisto obranný.

Táto správa sa v pobaltských metropolách stretla s nadšením. Zatiaľ čo zmluva NATO zaväzuje všetkých spojencov brániť každého člena, ktorý bude napadnutý, pobaltské krajiny tvrdia, že je nevyhnutné, aby NATO prejavilo odhodlanie nielen slovami, ale aj topánkami na zemi.

Rusi využijú každú slabosť

„Rusko vždy meria vojenskú silu, ale aj vôľu krajín bojovať,“ povedal Janis Garisons, štátny tajomník lotyšského ministerstva obrany. "Keď uvidia slabosť, využijú ju."

Poradca prezidenta Ukrajiny: Prvý úder Ruska na Ukrajinu zlyhal!
Prvý úder Ruskej federácie Ukrajine, zasadený okolo 5. hodiny ráno, zlyhal! Menšie straty neznížili bojovú efektivitu Ozbrojených síl a ďalších bezpečnostných zložiek Ukrajiny, uviedol poradca prezidenta Ukrajiny Oleksij Arestovič. "Hlavné údery... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Zatiaľ čo Putin verejne nevyjadril žiadnu ambíciu opätovne potvrdiť ruskú kontrolu nad pobaltskými krajinami, mnohí Estónci, Lotyši a Litovčania sa obávajú, že chce znovu získať vplyv vo všetkých bývalých republikách Sovietskeho zväzu, ktorých rozpad kedysi označil za tragédiu ruského ľudu.

Vo svojom prejave začiatkom tohto týždňa, ktorý pripravil pôdu pre vojenskú intervenciu Ruska, Putin povedal, že Ukrajina „nie je pre nás len susednou krajinou“. Je to neodcudziteľná súčasť našej vlastnej histórie, kultúry a duchovného priestoru.“

Ruské menšiny v Pobaltí

Pobaltské krajiny, kultúrne a jazykovo odlišné, nemajú rovnaký vzťah k ruskej histórii a identite. Väčšinu z posledných 200 rokov im však vládla Moskva, najskôr Ruské impérium, potom polstoročie po druhej svetovej vojne Sovietsky zväz. Všetky tri krajiny majú etnické ruské menšiny; v Lotyšsku a Estónsku tvoria približne jednu štvrtinu obyvateľstva.

Estónsko

Hoci mnohé z nich sú dobre integrované, napätie vzplanulo v roku 2007, keď sa stovky etnických Rusov vzbúrili proti vládnym plánom premiestniť sovietsky vojnový pamätník v Tallinne, hlavnom meste Estónska. Estónsko podozrievalo Rusko z podnecovania nepokojov a organizovania kybernetických útokov, ktoré paralyzovali vládne počítačové siete.

Ruská vojenská technika narušila štátne hranice Ukrajiny v štyroch oblastiach
Štátna pohraničná stráž Ukrajiny a ukrajinské ministerstvo vnútra informovali, že ruská vojenská technika vrátane obrnených vozidiel narušila štátnu hranicu v regiónoch Černihiv, Sumy, Luhansk a Charkov, píše ukrajinský portál Interfax. "Útoku... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana zaťková

„Keď počujeme Putina ponižovať Ukrajinu a nazývať ju umelým štátom bez histórie, pripomína nám to tie isté veci, ktoré už mnoho rokov opakujú o všetkých bývalých sovietskych republikách,“ povedal Nerijus Maliukevicius, politický analytik z Vilniuskej univerzity. 

Ruská „štátna propagandistická mašinéria teraz pracuje na bezprecedentnej úrovni intenzity a správa sa netýka len Ukrajiny,“ dodal.

Litva

Litva hraničí s Kaliningradom, ruským regiónom, kde má základňu tamojšia flotila v Baltskom mori, a Bieloruskom, bývalou sovietskou republikou, kde boli na spoločné cvičenia nasadené desaťtisíce ruských vojakov. Bielorusko nedávno oznámilo, že cvičenia budú pokračovať kvôli napätiu na východe Ukrajiny.

"Zdá sa, že neodídu," povedal litovský minister obrany Arvydas Anusauskas predtým, ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu. „Musíme však pochopiť, že čísla neznamenajú všetko. Na našej strane hranice sú technicky veľmi vyspelé jednotky. Ich hlavnou úlohou je odstrašovanie a obrana, ak je to potrebné.

Rakety Tornádo zasiahli Charkov
Poradca ministra vnútra Ukrajiny Anton Geraščenko informuje o raketovom údere na predmestí Charkova, „informácie o mŕtvych a zranených sa objasňujú.“ Píše ukrajinský interfax. Rusi klamú "Rusi klamú! Bezpilotné rakety" Tornádo "zasiahli na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Podporu Ukrajine

Pobaltské krajiny vyjadrili silnú podporu Ukrajine. Pobaltskí lídri cestovali do Kyjeva, aby ukázali svoju solidaritu a poslali Ukrajine zbrane aj humanitárnu pomoc. Estónsko, ktoré udržiava úzke politické a ekonomické vzťahy s Ukrajinou, tiež ponúklo Ukrajine pomoc pri posilňovaní jej kybernetickej bezpečnosti.

Estónsko, ktoré vo štvrtok oslávi svoj deň nezávislosti, zastáva v konflikte rázny postoj, ale nie preto, že by sa obávalo o svoju bezpečnosť, uviedla bývalá prezidentka Kersti Kaljulaidová, prvá žena v tomto úrade.

"Robíme to, pretože to považujeme za našu morálnu povinnosť," povedala. "Veľmi silne cítime, že... každý národ by mal mať právo rozhodovať o svojej budúcnosti."

Zatiaľ čo Pobaltie je priamym susedom Ruska, ostatné európske krajiny by sa podľa nej mali rovnako obávať krízy na Ukrajine.

"Úprimne povedané, nemyslím si, že sa to týka viac Pobaltia," povedala. "Keď sa pozriete z Kyjeva, do Berlína je to rovnako ďaleko ako Tallinn."

Rusko odhalilo ciele úderov na Ukrajine
Ruskými zbraňami boli zasiahnuté iba krajinské vojenské objekty! Tvrdí to ruské ministerstvo obrany. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda útočí na ukrajinské vojenské objekty v rámci prebiehajúcej operácie v krajine. Presné zbrane sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.