Rusko-ukrajinská vojna alebo ako zlyhalo odstrašenie sankciami
24 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Neexistuje žiadny medzinárodný mechanizmus alebo svetové vedenie, ktoré by dokázalo zastaviť vojny ako je táto, a v nasledujúcich dňoch bude zásadné, ako na tento útok zareagujú USA, Veľká Británia a ďalšie krajiny, píše sa v analýze The Jerusalem Post.

Vojnu to zastaviť nedokáže

Správy o ruských útokoch na Ukrajinu ukazujú beztrestnosť, ktorá bola v posledných niekoľkých rokoch na svete dovolená. Skutočnosť, že Rusko bolo schopné celé mesiace otvorene budovať svoje sily na ukrajinskej hranici bez toho, aby kládlo akékoľvek požiadavky, a potom začalo útok na Ukrajinu, ukazuje, že neexistuje žiadny medzinárodný mechanizmus alebo svetové vedenie, ktoré by dokázalo zastaviť vojny ako napr. túto, konštatuje The Jerusalem Post.

Katastrofa vojenského dopravného lietadla
Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa zrútilo pri Kyjeve - informuje TA SR Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa vo štvrtok zrútilo neďaleko hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby, na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Aká bude reakcia USA a Británie?

Budúce dni budú zásadné pre to, ako USA, Veľká Británia a ďalšie na tento útok zareagujú. Útok na Ukrajinu bol nevyprovokovaný. Rusko sa jednostranne rozhodlo uznať dve separatistické oblasti Ukrajiny a následne to využilo ako zámienku na útok na Ukrajinu. Ukrajina na túto ruskú hrozbu, budovanie armády, uznanie a útok nereagovala. Toto nie je rovnocenný boj. 

Andor Šándor: Čo nemožno vysloviť nahlas
„Domnievam sa, že Rusko – hoci takto silno podkúrilo pod kotlom a rozohralo nebezpečnú hru – stále do nejakého veľkého konfliktu ísť nechce. Nemyslím si, že by chcelo zabrať celú Ukrajinu. Obávam sa však, že z týchto dvoch republík už asi neodíde,“... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Varovné signály

USA už mesiace varovali pred ruskou inváziou. Počas tej doby bola hlavným médiám poskytnutá analýza a spravodajské informácie z USA, ktoré naznačovali, že Rusko je stále pripravenejšie na útok. Dňa 6. februára NBC uviedla, že Rusko „zhromaždilo sedemdesiat percent síl", ktoré potrebuje na inváziu na Ukrajinu.

Ako pripomína The Jerusalemm Post, počas nasledujúcich týždňov toto percento vzrástlo na 80 percent a potom na 100 percent. Išlo teda o otvorené nasadenie síl. Nebolo tu žiadne veľké tajomstvo. Jedinou otázkou, ktorú si mnohí položili, bolo, či to bolo myslené ako trik, ako získať ústupky a udržať USA a ich spojencov v kruhu s varovaniami, alebo či to bola skutočná vec.

Nápor na slovensko-ukrajinské hranice
Podľa viacerých zdrojov je situácia na našich hraniciach s Ukrajinou zložitá a neprehľadná. O prechod na naše územie sa snažia desaťtisíce Ukrajincov. Čakajú na inštrukcie „Po tom, ako Rusko v noci zo stredy na štvrtok zaútočilo na Ukrajinu, sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Ruská intervencia

Tragédia, ktorá sa teraz odohráva, spočíva v tom, že Rusko nielen vybudovalo sily, ale potom naplánovalo inváziu. Nadviazalo na to, čo Rusko už urobilo v roku 2014, keď podporilo separatistov. Ruský prezident Vladimír Putin mal ešte v pondelok dlhý prejav, v ktorom tvrdil, že uzná dve separatistické oblasti Ukrajiny, Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku.

Ako ďalej píše The Jerusalem Post, tieto dve oblasti, s ktorými Rusko teraz zaobchádzalo ako s dvoma novými krajinami, 22. februára vypracovali žiadosť o ruskú intervenciu. Nóta z 22. februára bola potom 23. februára zaslaná do Moskvy. To bola hotová vec, pretože teraz ruský scenár znel, že mal „právo“ ísť na Ukrajinu. Rusko už anektovalo Krym v roku 2014 a napadlo tak už Ukrajinu. Otázkou však bolo, čo Rusko teraz plánuje. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/24/z-udalosti-na-donbase-video-zabery-z-nocneho-utoku

Zašlo ešte ďalej

Zdá sa, že Rusko zašlo ešte ďalej, než len v pondelok a utorok rozmiestnilo to, čo nazývalo „mierové“ sily. Teraz Rusko vyhlásilo, že začalo nevyprovokovanú „zvláštnu“ vojenskú operáciu. Teraz diplomati v OSN „prosia" Putina, aby zmenil kurz.

Americké médiá vykresľujú Putina, že je izolovaný. Nie je však jasné, ako je izolovaný je, ak krajiny „žobrú“. Napriek varovaniu pred inváziou po niekoľko mesiacov a tvrdým diskusiám na rôznych fórach, neexistovala žiadna skutočná západná reakcia, ktorá by to zastavila. Nie je „vôbec pravdepodobné, že by mohli odraziť ruskú armádu. 

Rusko vyhlásilo: Ukrajinské jednotky skladajú zbrane!
A Moskva stále trvá na tom, že jej sily neútočia na mestá, portál RT. Ukrajinskí vojaci vraj opúšťajú svoje pozície tvárou v tvár ruskej ofenzíve, vyhlásila Moskva, pričom trvá na tom, že jej ozbrojené sily neútočia na mestá a nepredstavujú pre... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana zaťková
 

Kde je teda odstrašenie?

Zatiaľ čo Rusko presúvalo jednotky do pozícií na útok na americkú ambasádu v Kyjeve, tweetovalo o tom, ako bola Moskva v 12. storočí opusteným lesom, kedy bol Kyjev prekvitajúcim mestom. Nie je jasné, čo tento „trolling“ Moskvy dokázal, poznamenáva ďalej The Jerusalem Post. Nakoniec to nebol Twitter, kto rozhodol o ruských akciách. Rusko pripravovalo údery proti Ukrajine.

Vo štvrtok skoro ráno sa na Ukrajine objavili správy o explóziách a útokoch. Správy uvádzali, že v Kyjeve starosta varoval občanov, aby neprepadali panike. Živé zábery z hlavného mesta Ukrajiny ukazovali, ako ľudia riadia a vykonávajú svoj každodenný život. 

Veľa dezinformácií

Počas prvých štvrtkových hodín sa na sociálne siete dostalo mnoho dezinformácií, ktoré tvrdili, že Rusko sa zameralo na Odesu a mnoho ďalších miest po celej Ukrajine, údajne preto, aby šírilo paniku. Čo však video ukázalo, bol dym stúpajúci z miesta v Charkove. Medzitým v OSN generálny tajomník vyzval Putina, aby priviedol svojich vojakov späť do Ruska.

Ukrajina prerušila diplomatické vzťahy s Ruskom
„Ukrajina prerušila diplomatické vzťahy s Ruskou federáciou v dôsledku invázie ruských vojsk,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvádza agentúra ua.interfax. Nikdy sa nevzdáme "Dnešné ráno sa zapísalo do histórie, ale tento príbeh... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Sankcie bez sily

Všetky tieto vyhlásenia sú však tvárou v tvár skutočnému konfliktu nezmyselné, upozorňuje The Jerusalem Post. Sankcie a americké hrozby pravdepodobne nemajú za sebou žiadnu skutočnú silu. Je to preto, že USA už sankcionovali mnoho krajín a tieto krajiny sa stali silnejšími.

Irán napríklad pod „maximálnym tlakom dokázal zvýšiť svoj vplyv v Jemene, Iraku, Sýrii a Libanone. K skutočnému zníženiu úlohy Iránu nedošlo. Irán je údajne pod sankciami, ale vyváža rakety a drony, chaos a teror, po celom Blízkom východe, zdôrazňuje The Jerusalem Post.

Jeden mŕtvy šesť zranených
Strela zasiahla centrálnu časť Umanu (Čerkaský región), píše Ukrajinský Interfax. „Jeden civilista bol zabitý a päť ďalších bolo hospitalizovaných a v okrese bola vyhlásená evakuácia obyvateľstva,“ povedal Oleksandr Skichko, vedúci regionálnej... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

„Posolstvo“ invázie

Posolstvom ruskej invázie je, že pre tento druh útokov existuje beztrestnosť. Turecko tiež napadlo Sýriu v rokoch 2018 a 2019, etnicky vyčistilo kurdské oblasti a nemalo to žiadne následky. Na rozdiel od 90-tych rokov, kedy existovala fikcia medzinárodného spoločenstva, ktoré sa postavia útokom a agresii, posledných niekoľko rokov ukázalo, že autoritárske režimy si môžu robiť, čo chcú, a nedôjde k žiadnemu skutočnému potlačeniu.

Ústup USA z Afganistanu a signalizácia USA, že sa chcú zamerať na domáce problémy a stiahnuť sa z regiónov po celom svete, pravdepodobne podporili tento názor, že krajiny ako Rusko si môžu robiť, čo chcú. 

Na Ukrajinsko – Slovenskej hranici dlhé kolóny.
Podľa Ukrajinskej agentúry tsn.ua, „sa na hraniciach smerom na Slovensko tvoria dlhé kolóny áut,“ ktoré sa snažia dostať na naše územie. Prvý utečenci Táto situácia naznačuje, že by sme sa mali pripraviť na prílev ukrajinských občanov, ktorí budú... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Prítomnosť diplomatov nezastaví útoky

Väčšina západných krajín vyzvala občanov, aby opustili Ukrajinu, a presunula diplomatov z Kyjeva. To bola správa, že zacielenie na Kyjev sa v podstate stane bez prítomnosti západných diplomatov, ktorí by útoky spochybnili. Prítomnosť diplomatov samozrejme nezastaví útoky na Kyjev, ale ich taký viditeľný odchod ukázal, že Kyjev je ticho opustený.

Presun ambasád z Kyjeva do Ľvova je súčasťou tohto procesu opustenia ešte predtým, ako zaznel prvý výstrel. NATO tiež premiestnilo personál z Ukrajiny a tucet leteckých spoločností zrušilo lety. Rusko pochopilo, že keď začalo útoky na Ukrajinu, že vzduch je otvorený a hlavné mesto pre útoky tiež. Medzinárodná prítomnosť už totiž signalizovala útekom, že aj keď protestuje proti vojne, nebude príliš prekážať.

To je nebezpečný precedens. Znamená to, že každá krajina, ktorá chce napadnúť inú krajinu, môže otvorene vybudovať svoje sily, vytvoriť fiktívny dôvod konfliktu, uznať časti druhej krajiny ako nové krajiny a potom začať nevyprovokované útoky. Medzinárodné spoločenstvo odpovie stiahnutím sa ešte pred začiatkom útoku.

Ruská vojenská technika narušila štátne hranice Ukrajiny v štyroch oblastiach
Štátna pohraničná stráž Ukrajiny a ukrajinské ministerstvo vnútra informovali, že ruská vojenská technika vrátane obrnených vozidiel narušila štátnu hranicu v regiónoch Černihiv, Sumy, Luhansk a Charkov, píše ukrajinský portál Interfax. "Útoku... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana zaťková

Sankcie nič neurobia

Teraz má medzinárodné spoločenstvo ešte jednu šancu niečo skutočne urobiť. Sankcie nič nerobia.. Malé množstvo vojenskej techniky odoslanej na Ukrajinu v posledných rokoch neumožnilo Ukrajine skutočne mať obranu, ktorú potrebuje. O tom, ako by sa Ukrajina bránila, sa nediskutovalo.

Neverili

Zdá sa, že Ukrajina napriek varovaniu neverila, že sa vojna skutočne blíži. Je to preto, že nevyprovokovaný útok na pokojný štát, akým je Ukrajina, nie je každodennou udalosťou, uzatvára The Jerusalem Post.

(Medzititulky red. HD.)

Poradca prezidenta Ukrajiny: Prvý úder Ruska na Ukrajinu zlyhal!
Prvý úder Ruskej federácie Ukrajine, zasadený okolo 5. hodiny ráno, zlyhal! Menšie straty neznížili bojovú efektivitu Ozbrojených síl a ďalších bezpečnostných zložiek Ukrajiny, uviedol poradca prezidenta Ukrajiny Oleksij Arestovič. "Hlavné údery... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.