Chystá sa Maďarsko odísť z EÚ? Orbán: Brusel vedie "svätú vojnu, džihád" proti jeho krajine
13 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí o „svätej vojne, džiháde" zo strany Európskej únie proti jeho krajine. Maďarsko sa však nechce podobať západnej Európe, tvrdí a naznačuje odchod svojej krajiny z EÚ, informuje nemecký portál epochtimes.de.

Maďarský premiér Viktor Orbán po prvýkrát naznačil možnosť odchodu svojej krajiny z EÚ.

„Svätá vojna“ pod heslom právneho štátu

Európska únia vedie "svätú vojnu, džihád" pod heslom právneho štátu, povedal pravicový nacionalistický politik v prejave pred svojimi priaznivcami v Budapešti.

Zároveň požadoval od EÚ „toleranciu" voči Maďarsku. Inak by podľa neho nebolo možné pokračovať v spoločnej ceste.

Pomôže mu vyhrať voľby?
Maďarský premiér Viktor Orbán pozval bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na návštevu do Budapešti. Informoval o tom britský denník The Guardian. Viktor Orbán si od pozvania sľubuje, že ho Trump podporí v kampani pred aprílovými... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rozhodnutie Európskeho súdneho dvora o znížení finančných prostriedkov z EÚ

Viktor Orbán sa takto vyjadril len niekoľko dní pred tým, ako má Európsky súdny dvor v Luxemburgu rozhodnúť o novom mechanizme právneho štátu EÚ. V rámci tohto systému môžu byť krajinám, ktoré porušujú zásady právneho štátu, znížené finančné prostriedky zo spoločného rozpočtu EÚ.

Maďarsko a Poľsko podali žalobu proti mechanizmu, ktorý bol prijatý v decembri 2020.

Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews. Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Obvinenie z demontáže demokracie

Orgány EÚ a organizácie na ochranu ľudských práv obviňujú Orbána, ktorý vládne Maďarsku od roku 2010, z demontáže demokracie a právneho štátu. Orbán sa proti tomu ohradil: „Právny štát je pre nich prostriedkom, ktorým nás chcú premeniť na niečo, čo sa im podobá.“

Maďarsko: Nechce sa podobať západnej Európe

Maďarsko sa však nechce podobať západnej Európe, rovnako ako neočakáva, že Západ prijme maďarskú azylovú alebo rodinnú politiku.

Orbánova mierová misia do Kremľa: Maďarsko kupuje plyn päťkrát lacnejšie (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán po takmer päťhodinových rozhovoroch s Vladimírom Putinom uviedol, že jeho návšteva Moskvy mala mierotvorný účel. Ruský prezident opätovne obvinil Západ v súvislosti s obavami Kremľa o vlastnú bezpečnosť, píše... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ponuka tolerancie

Maďarsko chcelo udržať EÚ pohromade „napriek rastúcemu kultúrnemu odcudzeniu". Preto Budapešť niekoľkokrát predložila Bruselu aj Berlínu „ponuku tolerancie". „Iné riešenie neexistuje, iba tolerancia. Len tak môžeme nájsť spoločnú cestu," - pokračoval Orbán.

Členstvo v EÚ víta takmer 80 percent obyvateľov Maďarska. Orbán v minulosti opakovane ostro útočil na „byrokratov v Bruseli", ale zdržiaval sa vyhrážok odchodom.

Parlamentné voľby

Maďari si 3. apríla zvolia nový parlament. Orbán po prvýkrát čelí zjednotenej opozícii, ktorá sa spája od ľavice po pravicu. Prieskumy verejnej mienky predpovedajú vyrovnaný súboj, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Najväčšia mobilizácia vojsk v Európe za posledné desaťročia, alebo hystéria? (VIDEO)
Rusko odmietlo varovania USA v súvislosti s posilňovaním svojich vojsk na ukrajinských hraniciach a na pôde Bezpečnostnej rady OSN to označilo za vojnovú hystériu, píše de.euronews.com. Vyvolávanie hystérie V prvej verejnej konfrontácii medzi... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.