Orbánova mierová misia do Kremľa: Maďarsko kupuje plyn päťkrát lacnejšie (VIDEO)
02 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Maďarský premiér Viktor Orbán po takmer päťhodinových rozhovoroch s Vladimírom Putinom uviedol, že jeho návšteva Moskvy mala mierotvorný účel. Ruský prezident opätovne obvinil Západ v súvislosti s obavami Kremľa o vlastnú bezpečnosť, píše de.euronews.com.

Viktor Orbán kritizoval, že požiadavka Ruska na ukončenie rozširovania NATO na východ bola zamietnutá. V súvislosti s ukrajinským konfliktom Putin povedal, že krajina nemôže presadzovať svoju bezpečnosť na úkor záujmov inej krajiny.

Mierová misia

Orbán sa po stretnutí vyjadril: „Moja dnešná návšteva je čiastočne aj mierovou misiou. Chcem vás ubezpečiť, že ani jedna hlava štátu Európskej únie si neželá vojnu. Sme za politické riešenie."

Zemný plyn: Maďarsko nakupuje oveľa lacnejšie

Orbánova návšteva bola koordinovaná s európskymi partnermi a NATO. Jeho oficiálnym cieľom bolo zabezpečiť dodávky plynu do Maďarska napriek ukrajinskej kríze.

Vladimír Putin po rozhovore s Orbánom povedal: „Minulý rok Gazprom podpísal dve dlhodobé zmluvy o dodávkach zemného plynu z Ruska do Maďarska - do roku 2036. To zaručuje stabilitu dodávok. Dôležitá je však nielen stabilita dodávok, ale aj to, že Maďarsko dnes nakupuje ruský plyn päťkrát lacnejšie, ako je trhová cena v Európe."

Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel. Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová
 

Priatelia

Putin a Orbán majú priateľský vzťah. Medzi oboma krajinami existujú miliardové dohody o využívaní jadrovej energie v Maďarsku. Maďarsko je jedinou krajinou EÚ, ktorá v súčasnej kríze s Ruskom otvorene nepodporila Ukrajinu, dodáva na záver de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Najväčšia mobilizácia vojsk v Európe za posledné desaťročia, alebo hystéria? (VIDEO)
Rusko odmietlo varovania USA v súvislosti s posilňovaním svojich vojsk na ukrajinských hraniciach a na pôde Bezpečnostnej rady OSN to označilo za vojnovú hystériu, píše de.euronews.com. Vyvolávanie hystérie V prvej verejnej konfrontácii medzi... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.