Ako Macron a Erdogan „ošklbávajú“ Zelenského (VIDEO)
14 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Na pozadí vybičovanej hystérie okolo ruskej invázie niektoré štáty slovne vyjadrujú podporu Ukrajine, ale v skutočnosti sa ľstivo snažia uzatvárať zmluvy, ktoré sú pre Kyjev nevýhodné, ale pre nich veľmi užitočné, píše strana.news.

Ukrajina dostáva nevýhodné pôžičky na rôzne „hlúposti“. Napríklad po návšteve francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Kyjeve vyšlo najavo, že Francúzsko pridelilo Ukrajine 1,2 miliardy eur. Ukrajinské úrady oznámili, že leví podiel z nich – 900 miliónov – pôjde na nákup 130 francúzskych elektrických lokomotív Alstom. Navyše Francúzi nedajú Kyjevu na tieto účely samotné peniaze, ale finančné záruky, na základe ktorých budú francúzske banky prideľovať cielené úvery na nákup lokomotív.

Vedia USA a NATO, u koho končia ich zbrane na Ukrajine?
Dodávky zbraní a vybavenia Ukrajine budú pokračovať, Spojené štáty nemajú v úmysle ich zastaviť, vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken, informujú prvnizpravy.cz. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken počas tlačovej konferencie... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Francúzsky biznis na úkor Ukrajincov

Najzaujímavejšie je, že predtým sa Argentína vzdala týchto lokomotív a uprednostnila ruské. Ukazuje sa, že francúzsky biznis rieši svoje problémy a zisky na úkor Ukrajiny.

Podobná situácia sa vyvinula s dohodou o zóne voľného obchodu s Tureckom, ktorá pre Ukrajinu absolútne nie je výhodná.

V novom blogu „Pochopiteľne“ Olesya Medvedeva, spravodajkyňa webu Strana.ua, poukazuje na to, ako Francúzsko a Turecko „doja“ kyjevské úrady.

Ako sa Erdogan rozhodol zarobiť na Ukrajine

Rokovania o dohode o voľnom obchode trvali 16 rokov a boli pre Ukrajinu dlhú dobu výhodné, pretože obchodná bilancia bola v prospech Ukrajiny (plus 1 - 1,5 miliardy dolárov). Potom ale Erdogan už takúto dohodu nechcel a rokovania preťahoval.

Ako sa Erdogan rozhodol zarobiť na Ukrajine. Politické kotrmelce Ankary
Séria návštev zahraničných hostí na Ukrajine pokračuje. Hosťom Kyjeva bol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan – možno najextravagantnejší návštevník zo všetkých, píše portál prvnízprávy.cz. „Nezodpovedné okupačné scenáre“ Západu To, čo turecký... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

A teraz zrazu súhlasil. Prečo? Pretože turecká líra sa len za posledný rok prepadla dvakrát a hlavný exportný tovar Turecka – predovšetkým poľnohospodárske produkty – tiež zlacnil v prepočte na hrivny. Masová výstavba, kvôli ktorej Turecko pred desiatimi rokmi vo veľkom nakupovalo oceľ z Ukrajiny, je pritom dnes zmrazená, dovoz rovnakého kovu sa totiž príliš predražil.

Pre Erdogana teda nie je lepší čas na zavedenie dohody o voľnom obchode s Ukrajinou ako práve teraz, uzatvára strana.news.

(Medzititulky red. HD.)

Prehovoril o špinavých kšeftoch elity. Tajné dodávky zbraní milíciám v Sýrii a Líbyi
Nuri Bozkir predtým pôsobil ako obchodník so zbraňami a ako veliteľ špeciálnych jednotiek v Turecku. Potom ale prišiel na verejnosť s informáciami, ako jeho krajina dodáva zbrane milíciám v Sýrii, aj Líbyi, informuje portál aktuálne.cz. Bozkir je... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.