Vedia USA a NATO, u koho končia ich zbrane na Ukrajine?
12 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Dodávky zbraní a vybavenia Ukrajine budú pokračovať, Spojené štáty nemajú v úmysle ich zastaviť, vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken, informujú prvnizpravy.cz.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken počas tlačovej konferencie uviedol, že Spojené štáty nemajú v úmysle zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu. Naopak, skúmajú sa možnosti, ako ich ešte viac zvýšiť a rozšíriť ich obsah. Zdôraznil, že sa rokuje s ďalšími krajinami.

Sergej Šojgu: „Zastavte dodávky zbraní Ukrajine!“
Zníženie napätia podľa Rusov: Ruský minister obrany Sergej Šojgu navrhol západným krajinám, aby prispeli k zníženiu napätia tým, že prestanú vyzbrojovať Ukrajinu, píše echo24.cz. Kyjev a väčšina západných štátov na čele s USA naopak pokladajú... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Situáciu to ešte viac zhoršuje

Washington pod zámienkou posilnenia obrannej kapacity Ukrajiny sľubuje pokračovať vo svojej línii. Prispievajú aj európske krajiny. Poľsko je údajne pripravené odovzdať ukrajinským ozbrojeným silám desiatky tisíc munície, vrátane protilietadlovej munície, rakiet a dronov. Lotyšsko chce do tejto krajiny vyslať svojich vojenských inštruktorov. Je zrejmé, že to všetko len zhoršuje situáciu okolo konfliktu na juhovýchode Ukrajiny.

Fínsky poslanec: „Ukrajina nemá právo vstúpiť do NATO“
Fínsky poslanec Mika Niikko oznámil svoju rezignáciu na funkciu predsedu parlamentného výboru pre zahraničné veci kvôli svojmu vyhláseniu o Ukrajine, informuje portál iltalehti.fi. Fínsky poslanec Mika Niikko napísal na Twitteri správu, z ktorej... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vzdušný koridor pre dodávky zbraní

Spojené štáty a neformálne koalície niekoľkých krajín NATO zriadili na žiadosť Kyjeva „vzdušný koridor“ pre dodávky zbraní a munície na Ukrajinu. Informoval o tom The Wall Street Journal.

Ukrajinská armáda trpí nedostatkom munície, píše denník s odkazom na nemenovaného vysokého amerického predstaviteľa. Podľa amerických novín bolo niekoľko ukrajinských skladov zbraní po roku 2014 zničených kvôli incidentom, z ktorých Kyjev obvinil Moskvu.

Najlepší spôsob odstrašenia
Litva sa chystá požiadať USA a NATO, aby jej pomohli zvýšiť obranyschopnosť stálou prítomnosťou svojich vojakov. Povedal to litovský prezident Gitanas Nauséda. Od roku 2019 sa v pobaltskej krajine striedajú americké bojové skupiny o sile asi 500... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ukrajinský minister obrany Oleksiy Reznikov počas svojej návštevy Spojených štátov ešte v decembri 2021 zdôraznil, že dodávky protiraketových systémov by sa mali stať prioritou.

Americké dodávky na Ukrajinu zahŕňali veľké množstvo pechotných zbraní, mínometnej a delostreleckej munície, protitankovej a protibunkrovej munície, granátomety či brokovnice Mossberg 500.

Londýn vyslal 2 000 protitankových striel NLAW, Litva a Lotyšsko poskytli Kyjevu americké protilietadlové strely Stinger.

Patová situácia, hovorí Rusko
Ani za deväť hodín rozhovorov v Berlíne sa nepodarilo prekonať nezhody ohľadom výkladu minských dohôd, povedal novinárom ruský vyjednávač v otázkach Ukrajiny a zástupca šéfa kremeľskej prezidentskej kancelárie Dmitrij Kozak, informuje... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Spojené štáty povolili pobaltským krajinám - Lotyšsku, Litve, Estónsku dodávky amerických zbraní na Ukrajinu.

Na Ukrajinu bola tiež poslaná pomoc v podobe dronov a ručných protilietadlových striel Piorun, ktoré môžu zostreliť lietadlá až vo výške 3,9 kilometrov.

Protitankové strely Javelin

Od konca januára pristálo na Ukrajine už osem lietadiel s americkou pomocou. Podľa Fox News boli do tejto krajiny prevezené protitankové strely Javelin. Celková hmotnosť dodanej materiálnej pomoci dosiahla 650 ton vojenskej techniky.

V polovici januára spravodajský portál Politico uviedol, že americká administratíva tajne schválila dodávky zbraní Ukrajine v hodnote 200 miliónov dolárov, ktoré mali zahŕňať námorné vybavenie a radar.

Invázia počas olympiády?
Ruská invázia na Ukrajinu môže začať kedykoľvek, a to aj v čase konania zimných olympijských hier. Na tlačovej konferencii v austrálskom Melbourne to vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken. Uviedol tiež, že k ukrajinskej hranici sa... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rusko kritizuje dodávky zbraní

Rusko kritizuje dodávky zbraní do Kyjeva zo strany západných krajín. Ruská ambasáda v Spojených štátoch označila dodávky zbraní za „horúčkovú činnosť" s tým, že „strašenie" z útoku na Moskvu sa nenaplnilo.

„Je zrejmé, že neustále dodávky novej výzbroje Washingtonu kyjevskému režimu de facto povzbudzujú kyjevský režim k vojenským dobrodružstvám proti obyvateľom Donbasu," uviedla ruská ambasáda, dodávajú prvnizpravy.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Nesmiete nás vyprovokovať!
Rusko sa naďalej domnieva, že diplomacia môže pomôcť pri deeskalácii krízy okolo Ukrajiny, povedal pre stanicu BBC ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Moskva podľa neho nemá v pláne vykonať nikam inváziu, varoval však, že je dôležité... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.