Fínsky poslanec: „Ukrajina nemá právo vstúpiť do NATO“
12 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Fínsky poslanec Mika Niikko oznámil svoju rezignáciu na funkciu predsedu parlamentného výboru pre zahraničné veci kvôli svojmu vyhláseniu o Ukrajine, informuje portál iltalehti.fi.

Fínsky poslanec Mika Niikko napísal na Twitteri správu, z ktorej bolo jasné, že Ukrajina nemá právo vstúpiť do NATO.

„Otvorene priznávam, že tweet, ktorý som zverejnil, bol naformulovaný neopatrne. Je samozrejmé, že budem brániť suverenitu Ukrajiny a fínsku zahraničnú politiku,“ napísal Niikko.

Niikko ale neskrýva obavu, či sa diplomacii medzi Ukrajinou a Ruskom podarí vyhnúť totálnej vojne.

„Na schôdzi výboru odstúpim z funkcie predsedu zahraničného výboru," - uviedol fínsky poslanec.

Nesmiete nás vyprovokovať!
Rusko sa naďalej domnieva, že diplomacia môže pomôcť pri deeskalácii krízy okolo Ukrajiny, povedal pre stanicu BBC ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Moskva podľa neho nemá v pláne vykonať nikam inváziu, varoval však, že je dôležité... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Mal by to niekto povedať

Podľa tweetu, ktorý bol neskôr odstránený, by mal francúzsky prezident Emmanuel Macron „alebo niekto iný“ „vyjsť na verejnosť a povedať, že Ukrajina nevstúpi do NATO“.

Niikko ďalej napísal: „Inak rokovania z ruského pohľadu nedopadnú dobre a následky budú hrozivé. Na Západe nie je žiadny „múdry principál“, ktorý dobre pozná Rusko.“

Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews. Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dištancovali sa od neho

Riikka Purra, predseda Basic Finns, v ktorej je Mika Niikko členom, reagoval slovami, že Niikkov tweet nereprezentuje líniu strany.

Tweet vyvolal intenzívnu kritickú debatu. Odstúpenie Niikkoa požadovali viaceré strany fínskeho parlamentu.

Predseda Purra zdôraznil , že rozhodnutie odstúpiť urobil Niikko sám. K tweetu sa objavilo veľa negatívnych ohlasov zo strany Basic Finns.

Purra považuje rozhodnutie poslanca za zodpovedné. Podľa neho sa  chyba už stala a náprava nebola úspešná, uzatvára iltalehti.fi.

(Medzititulky red. HD.)

Kto ťaží z vojenskej hystérie okolo Ukrajiny a Ruska?
Americké médiá sa začali zaujímať, kto má z tejto hystérie profit. Otázka nie je vôbec nevinná. Ostatne aj Kyjev a Moskva cez svoj antagonizmus hovoria, že žiadny útok na ukrajinské územie sa nepripravuje. A na poplach bijú výhradne Spojené štáty,... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.