Americký expert: Francúzsko a Nemecko hodia Američanov cez palubu!
12 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Biden sa vyhráža celej Európe! Americký prezident Joe Biden po stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal pamätnú vetu na zamyslenie pre všetkých, ktorým záleží na Európe. Môže si TOTO dovoliť?

Štyridsiaty šiesty americký prezident povedal, že „ukončí“ plynovod Nord Stream 2 z Ruska do Európy, pokiaľ Moskva pošle vojakov na Ukrajinu, informuje český portál prvnizpravy.cz. „Ak Rusko napadne... už nebude Nord Stream-2,“ povedal Biden na spoločnej tlačovej konferencii so Scholzom. „Ukončíme to."

Necháme si to?

Keď bol Biden dotlačený k podrobnostiam o tom, ako presne to môžu USA dosiahnuť, len zamrmlal: „Sľubujem vám, že to zvládneme."

Pre amerického prezidenta bolo samozrejme ťažké na túto otázku odpovedať, pretože jeho krajina nie je zapojená do projektu Nord Stream 2 a má naňho veľmi malý vplyv – jediné, v čo môže Washington dúfať je, že trvalý tlak na európskych spojencov ich prinúti kapitulovať na americké požiadavky.

Sergej Šojgu: „Zastavte dodávky zbraní Ukrajine!“
Zníženie napätia podľa Rusov: Ruský minister obrany Sergej Šojgu navrhol západným krajinám, aby prispeli k zníženiu napätia tým, že prestanú vyzbrojovať Ukrajinu, píše echo24.cz. Kyjev a väčšina západných štátov na čele s USA naopak pokladajú... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Skutočnosť je však taká, že Nemecko popri Francúzsku, najdôležitejšie krajiny Európy, majú svoje vlastné ekonomické záujmy, ktorým treba slúžiť. A nie kompromitovať v záujme USA.

Ide o peniaze, ide o vplyv

Berlín hájil svoju schopnosť dokončiť plynovod, napriek skutočnosti, že USA sú proti projektu akýmkoľvek možným spôsobom. Washington nemá záujem na plynovode Nord Stream 2, ktorý je životne dôležitý pre nemeckú ekonomiku a priemysel.

Avšak, v snahe upokojiť Washington, Scholz novinárom zdôraznil, že Nemecko je „úplne jednotné“ a že „urobíme rovnaké kroky a oni budú k Rusku veľmi, veľmi tvrdí“.

To je však za predpokladu, že Rusko napadne Ukrajinu. No Kremeľ neustále zdôrazňuje, že to nemá v pláne. Napriek neustálym varovaniam a rétorike vychádzajúcej z Washingtonu. Berlín aj Paríž chápu, že Rusko nechce napadnúť Ukrajinu a zúfalo si želajú, aby vykonštruovaná kríza skončila.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/11/europa-pozor-video

Rusko-americký boj o Ukrajinu

Brandon Weichert, autor knihy Winning Space: How America Remains a Superpower (Víťazný priestor: Ako Amerika zostáva superveľmocou, pozn. red.) a bývalý zamestnanec amerického Kongresu, tento týždeň povedal denníku Express: „Paríž váha, či sa príliš nezasekne v rusko-americkom boji o Ukrajinu. To je dôvod, prečo sa Nemecko zúfalo snaží vyhnúť eskalácii v konkrétnom boji o Ukrajinu“.

„Paríž, rovnako ako Berlín, sa bojí vyhliadok, že sa ich vlastné krajiny znovu stanú frontovými štátmi buď v obnovenej studenej vojne medzi Ruskom a USA, alebo, čo je ešte desivejšie, skutočnej vojne,“ dodal Brandon Weichert.

Po pondelkovom rokovaní v Moskve medzi ruským a francúzskym prezidentom Vladimirom Putinom a Emmanuelom Macronom Financial Times s odvolaním sa na francúzske zdroje uviedli, že sa Rusko „pohlo“ smerom k deeskalácii situácie okolo Ukrajiny.

Dialóg o kolektívnej bezpečnosti

Konkrétne sa schôdzka mala točiť okolo stiahnutia ruských jednotiek z Bieloruska po skončení ich cvičenia v krajine. Podľa zdrojov to povedie k ďalším stretnutiam a podpisu dohody o „štruktúrovanom dialógu o kolektívnej bezpečnosti“.

Ukrajina sa pripravuje na vojnu
Túto závažnú informáciu dnes povedal šéf ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin. Podľa neho sú prípravy v plnom prúde. Obeť, alebo agresor „Všetky bojaschopné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny sú sústredené na hraniciach s... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Macron už predtým navrhoval preformátovanie európskeho bezpečnostného systému tak, aby doň bola zahrnutá Moskva, ale táto ponuka zostala bez odozvy. Tentoraz francúzsky prezident znovu poznamenal, že nie je možné normalizovať medzinárodnú situáciu bez dialógu s Ruskom.

Rešpekt k Rusku

„Musíme chrániť našich európskych bratov tým, že navrhneme novú rovnováhu schopnú zachovať ich suverenitu a mier. To musí byť vykonané s rešpektom k Rusku a pochopenie súčasných tráum tohto veľkého ľudu a veľkého národa,“ dodal francúzsky prezident.

Týmto spôsobom Macron, napriek niektorým nezhodám s Putinom, má k ruskému vodcovi nesmierny rešpekt. Macron, rovnako ako jeho nemecký kolega Scholz, je realista a chápe, že nerešpektovanie záujmov a obáv Moskvy nie je realistická vyhliadka, pokiaľ má byť v Európe zachovaný poriadok, stabilita a mier. 

Nesmiete nás vyprovokovať!
Rusko sa naďalej domnieva, že diplomacia môže pomôcť pri deeskalácii krízy okolo Ukrajiny, povedal pre stanicu BBC ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Moskva podľa neho nemá v pláne vykonať nikam inváziu, varoval však, že je dôležité... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na tom však Anglo Alliance (USA a Spojené kráľovstvo) nemajú záujem, pretože by neboli priamo zasiahnutí potenciálnou kontinentálnou vojnou.

Závislí na ruských dodávkach energie

Ako poznamenal Weichert, okrem iného sú na ruských dodávkach energie závislé aj Francúzsko a Nemecko. Obe krajiny kvôli tomu nechcú presadzovať tvrdé obmedzenia, ktoré Biden požaduje.

Podľa názoru bývalého predstaviteľa Kongresu by dvaja kľúčoví spojenci určite „hodili Američanov cez palubu“. Čo aj urobia, pretože Paríž si myslí, že by to oslabilo nechcenú kontrolu Ameriky nad európskymi záležitosťami.

Péter Szijjártó: „Maďarsko nepotrebuje na svojom území ďalšie jednotky NATO!“ (VIDEO)
Spomienka na obdobie studenej vojny je v strednej Európe veľmi prítomná. Nikto nechce, aby sa tie časy vrátili, zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v rozhovore pre Euronews. Podobne ako predseda maďarskej vlády Viktor... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kríza na Ukrajine, ktorú Washington a Kyjev vyrobili zdanlivo z ničoho nič

Týmto spôsobom dve európske veľmoci, ignorujúce neustále sťažnosti Poľska a pobaltských štátov, samé deeskalujú krízu na Ukrajine, ktorú Washington a Kyjev vyrobili zdanlivo z ničoho nič.

Okrem toho, hoci Európania prisahajú, že odpovedia na akúkoľvek ruskú inváziu na Ukrajinu, a týmto spôsobom ukazujú „jednotu“ s USA, plne chápu, že Moskva takú inváziu neplánuje. Z tohto dôvodu je Nemecko očividne neochotné obetovať svoje energetické a priemyselné potreby v záujme upokojenia nepriateľskej protiruskej politiky Washingtonu.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/11/ani-za-svet-neprestanu-kym-nedostanu-video

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.