Opevnenie hraníc: Poľsko sa uzatvára - nevyhnutnosť alebo „hlúposť"? (VIDEO)
04 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Poľsko buduje zábrany na 186 kilometroch svojej štátnej hranice s Bieloruskom. Environmentalisti tvrdia: je to hlúposť, píše de.euronews.com.

Majú byť vysoké päť metrov a podľa vlády vo Varšave majú zabrániť nepovolenému prekračovaniu hraníc - najmä ľuďom z Afriky a Ázie, ktorí chcú vstúpiť do Európskej únie cez Bielorusko. Náklady na ochranu hraníc: takmer 350 miliónov eur.

Elektrické zábrany

„Pre nás je to dôležitá súčasť ochrany hraníc," -  hovorí členka pohraničnej stráže Anna Michalská. „Vzhľadom na prevládajúci tlak sú potrebné všetky bezpečnostné opatrenia. Na niektorých miestach nie sú žiadne prekážky, pretože sú tam rieky alebo močiare. Tieto úseky hranice budeme chrániť inak, napríklad elektrickými zábranami,“ – dodala.

Orbánova mierová misia do Kremľa: Maďarsko kupuje plyn päťkrát lacnejšie (VIDEO)
Maďarský premiér Viktor Orbán po takmer päťhodinových rozhovoroch s Vladimírom Putinom uviedol, že jeho návšteva Moskvy mala mierotvorný účel. Ruský prezident opätovne obvinil Západ v súvislosti s obavami Kremľa o vlastnú bezpečnosť, píše... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Environmentalistka: „Ničí to životné prostredie a nikomu to nepomáha"

Poľská environmentalistka Justyna Pawluskiewiczová však nie je výstavbou nadšená. Obáva sa o Národný park Bielovežský prales. „Nie každý si myslí, že niečo také hlúpe ako múr poskytne ochranu. Ničí životné prostredie a nikomu nepomáha. Situáciu na hraniciach to len zhorší, podobne ako v iných krajinách: Podobne ako v USA alebo predtým v Nemecku. Hraničné opevnenie rozdeľuje Bielovežský prales na dve polovice," – tvrdí environmentalitka.

Niektorí tiež pochybujú, že päťmetrové zábrany budú skutočne slúžiť svojmu účelu.

Nový politický pakt v Európe
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie nového politického paktu v Európe, ktorého súčasťou je Ukrajina, Poľsko a Veľká Británia. Namierený je proti Putinovi. Británia chce dominovať, informuje český portál novinky.cz. Očakáva... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zvolia si inú cestu

„Každý má povinnosť chrániť svoju zem a vlasť," - hovorí Šamsul Rahmán, ktorý prekročil hranicu, keď ešte nebola opevnená. „Nemyslím si, že toto opevnenie hraníc zabráni ľuďom, ktorí sa chcú prisťahovať. Môžu sa vybrať inými cestami. Ak uvidia túto hranicu, vyberú si inú cestu, aby sa dostali do niektorej z krajín, ktoré sú pre nich najvhodnejšie na život."

Európske prostriedky na výstavbu múru?

Podľa reportérky Euronews v Poľsku Magdaleny Chodownikovej  poľská vláda požiadala EÚ o finančnú podporu na výstavbu. Na otázku o financovaní sa príslušníci poľskej pohraničnej stráže vyjadrili, že krajina má špeciálne pridelené finančné prostriedky bez uvedenia zdroja. Nie je však jasné, či Poľsko dostane podporu od EÚ. Spor o to, či sa európske prostriedky môžu použiť na výstavbu ostnatého drôtu a hraničného múru, stále pokračuje, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com. Náhradné... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.