Nový politický pakt v Európe
02 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie nového politického paktu v Európe, ktorého súčasťou je Ukrajina, Poľsko a Veľká Británia. Namierený je proti Putinovi. Británia chce dominovať, informuje český portál novinky.cz.

Očakáva sa, že lídri týchto troch krajín čoskoro oznámia podrobnosti. Britský premiér Boris Johnson a jeho poľský kolega Mateusz Morawiecki už absolvovali cestu do Kyjeva.

„Vytvárame nový formát politickej spolupráce v Európe - medzi Ukrajinou, Britániou a Poľskom," - uviedol Volodymyr Zelenskyj na úvod zasadnutia ukrajinského parlamentu.

Ukrajinský prezident tak potvrdil predchádzajúce správy BBC News Ukraine, ktoré informovali o vznikajúcej trojstrannej aliancii. Jej úlohou bude aktívnejšie čeliť hrozbe ruskej agresie.

Podrobnosti dohody sa ešte stále dolaďujú. Rokovania sú v plnom prúde, uviedli z kancelárie ukrajinského prezidenta na margo rodiaceho sa paktu.

To, že sa niečo chystá, už naznačila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová 21. januára počas svojej návštevy v Austrálii.

Putin to vie... (Roman Joch)
Komentár Romana Jocha (Postoj) Aj keď Ukrajinci chcú byť členmi NATO – a človek sa im nemôže čudovať –, nikdy sa nimi nestanú. A Putin to vie, - konštatuje Roman Joch v článku Ukrajina a Rusko/K vojne ešte stále nemusí dôjsť, uverejnenom v denníku... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Británia chce po brexite dominovať

Ukrajinská redakcia BBC cituje experta Oleksandra Krajeva, ktorý vysvetľuje britskú pomoc Ukrajine ako pokus o opätovné získanie vplyvu v Európe po brexite. „Samozrejme, ide o politické ambície Británie," povedal.

Všetky tri krajiny majú problematické vzťahy s Ruskom a zároveň majú určité požiadavky voči Európskej únii.

Keďže v NATO chýba rezolútne odhodlanie postaviť sa Vladimírovi Putinovi, Británia pokračuje vo vlastnej taktike, vysvetľuje Krajev.

„Z tohto dôvodu môže toto spojenectvo fungovať ako určitý druh `Malej dohody`, podobne ako na začiatku 20. storočia, keď stredná a východná Európa vytvorili malý blok a mali spoločné ciele Veľkej dohody," - dodal expert.

Poľsko je zasa odhodlané podporiť Ukrajinu, pretože nechce, aby sa v budúcnosti rozšírila poľsko-ruská hranica, uzatvára český portál novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.