Maďarsko varuje pred Európskym súdnym dvorom
31 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval pred federalizáciou Európy, ktorú teraz skryto pretláča predovšetkým Súdny dvor Európskej únie, informuje český portál echo24.cz.

Viktor Orbán sa pustil do Európskeho súdneho dvora. Ten má vo februári rozhodnúť o financovaní Maďarska a Poľska EÚ. Podľa maďarského premiéra pôjde však skôr o budúcnosť európskej integrácie, než o rozpočet. Orbán apeluje na členské štáty, aby konali spoločne a ubránili sa podkopávaniu suverenity zo strany EÚ.

Snaha urobiť z EÚ federálnu inštitúciu

Európsky súdny dvor má rozhodnúť v kauze financovania Poľska a Maďarska Európskou úniou. Orbán zdôraznil, že sudcovia nemusia rokovať ani tak o financovaní týchto dvoch členských štátov, ako skôr o „budúcnosti európskej integrácie“. Podľa neho sa totiž Európsky súd snaží urobiť z Európskej únie federálnu inštitúciu.

Rozpočtové vydieranie

Orbán považuje európskych sudcov a právnikov za oveľa mocnejších, než sú samotní politici. Domnieva sa, že súd by mohol prinútiť ostatné členské štáty k väčšej integrácii, napríklad použitím „rozpočtového vydierania“.

Práve rozpočet je dôvodom, prečo sa na Európskom súde ocitli Poľsko a Maďarsko. Tým Európska únia pohrozila krátením prídelov z rozpočtu. Brusel ako dôvod uviedol, že štáty nedostatočne dbajú na dodržiavanie práva Únie.

Poľsko čelí kritike za okliešťovanie nezávislosti tamojšej justície. „Trestom“ bolo neodobrenie národného plánu obnovy. Prostredníctvom neho mala krajina dostať stovky miliárd pomoci na prekonanie ekonomických následkov koronavírusovej pandémie.

Maďarsko: Orbán znižuje ceny potravín
Maďarsko zavedie od 1. februára regulované ceny šiestich druhov potravín. Informoval o tom premiér Viktor Orbán. Vlády kabinet sa zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré rastú v celej Európe, informuje denník Pravda. Podľa maďarského premiéra... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vysoká pokuta

Európska komisia súčasne podala návrh, aby za neplnenie rozsudkov Európskeho súdu dostalo Poľsko vysokú finančnú pokutu.

Výhrady voči Maďarsku

V prípade Maďarska EÚ zase prekáža nový zákon zakazujúci na školách materiály zobrazujúce homosexualitu či zmenu pohlavia, ktoré sa snažia propagovať rôzne mimovládne organizácie. Výhrady tiež smerujú na údajné obmedzovanie plurality médií alebo činnosti mimovládnych organizácií. Oba štáty sa tak obrátili na Európsky súd.

Trumpov obľúbenec Orbán to bude mať ťažké. Čaká Fidesz volebný debakel?
Maďarsko sa chystá k voľbám. Prvýkrát po 16 rokoch existuje šanca, že strana Fidesz bude zvrhnutá. Maďarský premiér Viktor Orbán získava výraznú podporu pre svoje znovuzvolenie. Teraz hopodporuje bývalý americký prezident Donald Trump, informuje... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podkopávanie suverenity členských štátov

Súdny dvor podľa Orbána vždy tlačil EÚ smerom k federálnej inštitúcii, zámerne rozširoval jej kompetencie a podkopával suverenitu členských štátov.

„Veríme, že iba členské štáty a ich občania sa môžu rozhodnúť, ako chcú spolupracovať. Súd nás nesmie zbaviť našich základných práv. Súdny dvor by nemal vytvárať nové právomoci EÚ z ničoho nič,“ – tvrdí Orbán. Vyzval európskych občanov a členské štáty, aby sa „prebudili.“

Členské štáty podľa Orbána nesmú akceptovať, že Súdny dvor Európskej únie prijíma politické rozhodnutia za ľudí a vlády členských štátov. „Nie je to len záležitosť Poľska a Maďarska, je to spoločná záležitosť všetkých európskych občanov a členských štátov.“

Európsky parlament ostro kritizuje nový dánsky zákon o migrácii (VIDEO)
Proti európskym hodnotám – takto poslanci Európskej parlamentu „zhodnotili“ nový migračný zákon dánskej sociálnodemokratickej vlády, informuje de.euronews.com. Podľa zákona žiadatelia o azyl môžu byť počas posudzovania ich prípadu poslaní do... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Politické rozhodnutia Európskeho súdneho dvora

Maďarský premiér tiež apeluje na to, aby členské štáty konali spoločne, pretože v tomto boji sú v nevýhodnej pozícii. „Právo EÚ nám nedáva žiadny nástroj, ktorý by sme mohli použiť proti politickým rozhodnutiam Súdneho dvora a „plazivému“ rozširovaniu jeho  právomocí,“ – cituje Orbána portál echo24.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.