Kazachstan nevidí dôvod na medzinárodné vyšetrovanie krvavých nepokojov
31 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Sotva štyri týždne po masových protestoch v Kazachstane hlava štátu Kasym-Žomart Tokajev odmietla medzinárodné vyšetrovanie nepokojov. „Nevidí dôvod", informuje epochtimes.de.

Európsky parlament a medzinárodné organizácie pre ľudské práva okrem iného vyzvali na nezávislé vyšetrenie protestov, pri ktorých zahynulo viac ako 200 ľudí a tisíce utrpeli zranenia.

Máme vlastných ľudí

„Máme vlastných ľudí a tí sú čestní a objektívni," – vyhlásil Tokajev v prvom rozhovore od protestov, keď sa ho pýtali na medzinárodné vyšetrovanie. Podľa kazašskej prokuratúry je viac ako 450 zadržaných osôb vyšetrovaných za „terorizmus" a „zločiny súvisiace s masovými nepokojmi".

V Kazachstane to vrie, situácia ESKALUJE: Množstvo zabitých demonštrantov (VIDEÁ)
Protesty v Kazachstane sa menia na krviprelievanie. V metropole Almaty došlo k prudkej prestrelke medzi desiatkami ozbrojených ľudí a armádou. Bezpečnostné sily zrejme zabili množstvo demonštrantov, informuje Deutsche Welle. Nepokoje v Kazašskej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Mučenie

Niekoľko ľudí, ktorí boli počas protestov zatknutí, po prepustení uviedlo, že ich polícia mučila. Ďalší obvinili vojakov zo streľby na civilné vozidlá počas výnimočného stavu, ktorý sa skončil minulý týždeň.

Vraj pokus o prevrat

V bývalej sovietskej republike bohatej na suroviny sa začiatkom januára konali masové protesty proti zvýšeniu cien plynu. Neskôr sa protesty rozšírili na protivládne demonštrácie v celej krajine.

Tokajev odsúdil nepokoje ako „pokus o prevrat" zo strany „teroristických" síl napojených na zahraničie a potlačil ich s pomocou vojenskej aliancie - Organizácia dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) pod vedením Ruska.

Podľa úradov bolo počas protestov zabitých celkovo 225 ľudí, dodáva epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Európske metropoly sa zmietajú vo vlne masových protestov. Bratislava mlčí (VIDEO)
Odporcovia očkovania v Bruseli kritizovali „totalitný systém v čínskom štýle", informoval de.euronews.com. Podľa de.euronews.com vo Francúzsku vyšlo do ulíc 100-tisíc ľudí. Rakúsky spolkový kancelár tvrdí, že povinné očkovanie od 1. februára bude,... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.