LOZ chce s premiérom hovoriť o situácii v zdravotníctve, zvažuje ráznejšie kroky
30 | 01 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Predsedovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) pôsobiaci v nemocniciach na Slovensku opätovne vyzývajú premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na stretnutie, na ktorom predstavia svoje požiadavky týkajúce sa situácie v zdravotníctve. Ako TASR informoval šéf LOZ Peter Visolajský, zhodli sa na tom na piatkovom (28. 1.) zasadnutí. "Medzi účastníkmi zasadnutia sa otvorila diskusia o možnosti zopakovať výpovede lekárov, ako to bolo v roku 2011."

"Na základe množstva podnetov z celého Slovenska, upozorňujúcich na zlý stav slovenských nemocníc s dosahom na našich pacientov, sme nútení zintenzívniť kroky smerujúce k zlepšeniu žalostnej situácie slovenského zdravotníctva," ozrejmil Visolajský s tým, že LOZ aj naďalej verí, že situácia sa dá riešiť dialógom.

LOZ na zasadnutí skonštatovalo, že situácia v slovenskom zdravotníctve je kritická a vláda ju nerieši. Predsedovia združenia sa zhodli, že schválená zdravotnícka reforma problémy Slovenska nerieši, ale prehlbuje.

"Žiaľ, jedinou reakciou slovenských politikov na zhoršujúcu sa situáciu v našom zdravotníctve a kritický nedostatok lekárov a sestier na Slovensku bol schválený zákon o nútenej práci zdravotníkov, ktorá zdravotníkom môže byť nariadená aj bez núdzového stavu," podotkol Visolajský s tým, že toto konanie je v rozpore s opatreniami, ktoré prijali iné krajiny. "Čím naše zdravotníctvo vystavili ďalšiemu odlivu lekárov aj sestier zo Slovenska."

Šéf advokátskej komory Karas kritizuje Kolíkovej súdnu mapu
Predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas považuje za neštandardné, že tretia verzia súdnej mapy, ktorú schválila vláda, neprešla riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním. Rezort spravodlivosti ale pre TASR reagoval, že... Čítať ďalej
30 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr