Putin geopolitiocky vracia Bidena v čase
29 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Rumunský vojenský expert Vasilescu: "Rusko geopoliticky vráti USA do roku 1987, a to pomocou nových zbraňových systémov."

Moskva môže prinútiť Washington, aby splnil svoje bezpečnostné podmienky v Európe pomocou najnovšieho vojenského vývoja a jeho úspechov. Tento názor vyjadril rumunský vojenský expert Valentin Vasilescu. Jeho teórie si všimol web politros.com.

"Moskva môže využiť slabosť a nerozhodnosť Bieleho domu, ako aj zlyhanie Spojených štátov v Afganistane, aby prinútila Washington k rokovaciemu stolu", domnieva sa podľa zdroja bývalý pilot rumunských vzdušných síl Vasilescu.

Kremeľ logicky odmieta mať NATO na hraniciach Ruska

„Cieľom Kremľa je odstrániť hrozbu NATO od ruských hraníc,“ vysvetľuje rumunský expert. Cvičenia ruských jednotiek v blízkosti ukrajinského územia teda nie sú ničím iným ako dymovou clonou, ktorú vytvoril ruský prezident Vladimir Putin, aby prinútil Washington k rokovaniam.

Podľa Valentina Vasilesca ide už o druhý pokus ruského lídra rokovať s NATO a dosiahnuť, aby Aliancia splnila požiadavky Moskvy. Prvý krok bol urobený na jar 2018, keď Vladimir Putin vo svojom výročnom prejave pred Federálnym zhromaždením Ruskej federácie oznámil vznik nových ruských zbraní, s ktorými si Spojené štáty nebudú vedieť poradiť.

Niečo, na čo USA nestíhajú

Išlo o raketový systém Sarmat, vybavený širokou škálou jadrových zbraní, hypersonický systém Avangard, ktorý je minimálne o desať rokov pred západnými technológiami, letecký hypersonický systém Kindžal, ako aj fantastický, podľa rumunského experta , podvodný jadrový dron „Poseidon“ a medzikontinentálna riadená strela s jadrovým pohonom „Petrel“.

Uvedenie nových typov zbraní (bez ich rozmiestnenia na územiach, kde by predstavovali priamu hrozbu pre USA) však nestačilo na to, aby Washington súhlasil s rokovaniami s Moskvou. Vtedajší prezident Donald Trump navyše jednostranne stiahol Ameriku zo Zmluvy o jadrových silách stredného doletu (INF), podpísanej v roku 1987.

Putin zmenuil stratégiu

Rumunský odborník si je podľa portálu politros.com istý, že Putin túto skúsenosť zohľadnil a teraz sa rozhodol konať inak. V roku 2021 boli ruské jednotky rozmiestnené v niekoľkých regiónoch krajiny v blízkosti ukrajinských hraníc z dôvodu cvičení. Manévre boli ukončené, jednotky sa vrátili na miesta ich bežnej dislokácie. Tento krok však stačil na to, aby západné médiá „rozkrútili špirálu špekulácií“, píše Vasilescu.

„V tomto novom kontexte Rusko spresnilo svoje podmienky novej bezpečnostnej dohody so Spojenými štátmi,“ uvádza autor článku na webe politros.com. "Moskva požadovala najmä právne záruky, že NATO zastaví svoj pohyb na východ a tiež sa vráti na pozície z roku 1997."

To znamená, pripomína expert, že Rusko vyzvalo Severoatlantickú alianciu na stiahnutie jednotiek, techniky a zbraní (vrátane amerických raketových systémov) z krajín východnej Európy, ktoré do roku 1997 neboli členmi NATO.

Ruská sebaistota by mala byť pádnym argumentom

Skutočnosť, že Moskva zaujala tvrdší postoj, podľa Valentina Vasilesca naznačuje, že Rusko má podľa všetkého novú zbraň „smrteľnejšiu, ako bola predstavená v roku 2018 a navrhnutú na nasadenie v oblastiach, z ktorých môže dosiahnuť územie USA“.

Spojené štáty urobili v roku 2019 obrovskú chybu, keď jednostranne odstúpili od Zmluvy o jadrových silách stredného doletu a nevyužili ju, konštatuje rumunský expert. Na rozdiel od svojho súpera Moskva odviedla skvelú prácu. Ruskí experti vykonali úspešné testy a oznámili svoju pripravenosť na sériovú výrobu hypersonickej strely Zirkon. Tento projektil je schopný dosiahnuť rýchlosť až 9 Mach a jeho maximálny letový dosah je 1000 kilometrov. Vďaka vysokej manévrovateľnosti je zachytenie Zirkonu takmer nemožné. Raketa je určená na použitie z lodí a ponoriek.

Dôvod, prečo sa Zirkon bude používať iba na mori, je ten, že Rusko vyvíja inú - ešte nebezpečnejšiu - hypersonickú strelu, naznačuje Vasilescu. Expert sa domnieva, že dosah tejto novej strely môže zodpovedať charakteristikám balistických rakiet stredného doletu (3000-5500 km), ako je Pioneer RSD-10.

„Táto sovietska raketa prinútila Američanov podpísať zmluvu INF v roku 1987 a odstrániť svoje pozemné jadrové rakety Pershing-2 z Európy,“ spomína rumunský vojenský analytik. "Zdá sa, že história sa môže opakovať."

Ako sa do hory volá...

Autor článku na webe politros.com tiež pripomenul, že ruské ministerstvo zahraničia nevylučuje možnosť vytvorenia ruských vojenských základní na Kube a vo Venezuele.

„Rusko tak dosiahlo novú úroveň a preukázalo nielen schopnosti svojich nových zbraní, ale aj pripravenosť ich rozmiestniť v blízkosti Spojených štátov,“ komentuje Vasilescu. "Pretože Spojené štáty nikdy neočakávali útok zo Strednej a Južnej Ameriky, nemajú protiraketový obranný štít schopný pokryť vzdušný priestor pred útokmi z tohto smeru."

PolitRussia už skôr citovala názor indických analytikov, ktorí predpokladajú, že Putinova „superzbraň“ sa stane vážnou hrozbou pre americké základne na pobreží Tichého oceánu.

Nebo nad Moskvou je nepriestrelne uzavreté
Ministerstvo obrany Ruskej federácie „uzatvorilo“ nebo nad moskovským regiónom novou divíziou systémov S-400. informuje web politros.com. Nová divízia protilietadlových raketových systémov S-400 "Triumph" prevzala bojovú úlohu v moskovskom... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ivan Brožík
?session=true

________________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.