Pred 20 rokmi USA vytvorili frázu OS ZLA. Hádajte, kto bol odvtedy najhorší?
29 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Komentár Roberta Bridgea (Russia Today)

Súdiac podľa toho, ako minulí americkí lídri opísali svojich rivalov, by ste si mysleli, že Washington bojuje proti takým ako Darth Vader. No nemožno pochybovať o tom, že „zlé správanie“, ktorého sa dopustila svetová vojenská superveľmoc, Spojené štáty americké, ďaleko presiahlo správanie takzvanej „osi zla“ - Iraku, Iránu a Severnej Kórei.  Afganistan, Irak, Líbya, Jemen, Somálsko, Pakistan, Sýria ... by vedeli rozprávať! Upozorňuje na to americký spisovateľ a novinár Robert Bridge.

Ríša zla a os zla podľa USA

Dňa 8. marca 1983 vtedajší prezident Ronald Reagan označil Sovietsky zväz, amerického protivníka v studenej vojne, za „ríšu zla“ , ktorá bola „ohniskom zla v modernom svete“. 

Rýchly posun vpred takmer o dve desaťročia neskôr do 29. januára 2002 a George W. Bush zopakoval Reaganovu ohnivú kázeň vo svojom posolstve o stave únie, keď opísal Severnú Kóreu, Irán a Irak ako darebné štáty patriace do „osi zla“. “ Neboli to žiadne náhodné prešľapy.

Použitie dichotómie medzi dobrom a zlom zo strany Reagana a Busha fungovalo ako jednoduchý, ale vysoko účinný nástroj propagandy, pretože nikto nechce byť videný ako obhajca „zla“, slova so silnými biblickými konotáciami, ktoré je prakticky synonymom pre samotného diabla. 

Republikáni a demokrati boli teda jednomyseľní vo viere, že tieto „zlé režimy“ sú hodné zničenia a kto by mohol lepšie viesť takýto boj ako „výnimočný“ národ? (Mimochodom, len štyri mesiace predtým, ako Bush spomenul „os zla“, samozvaný „vojnový prezident“ hovoril o „križiackej výprave proti terorizmu“. Dá sa predpokladať, že tento zlý výber slov spustil poplach v celej Európe, čo nie je cudzinec vo vojnách náboženstva).

Napätie na Ukrajine ukázalo, že EÚ je len bezzubý tiger!
Komentár Paula Nuttella (Russia Today) Nič neodhalí lepšie ako kríza skutočnosť, že Európska únia nie je schopná hovoriť jedným hlasom. Predpokladám, že sa to v niektorých smeroch dá očakávať, keďže ide o blok zložený z 27 krajín, z ktorých všetky... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

USA otvorili dvere do pekla na zemi

Bola však Bushova administratíva iba projektovaním svojej vlastnej „zlosti“ na iné vlády? Len niekoľko dní predtým, ako Bush predniesol svoj neslávne známy prejav o „osi zla“, USA otvorili dvere do pekla na zemi známeho ako záchytný tábor v zálive Guantánamo (Gitmo), alebo, ako to nazvala Amnesty International , „gulag našej doby“. 

Gitmo, postavené na najjužnejšom cípe Kuby na americkej námornej základni Guantánamo, čo je kúsok územia, ktoré USA získali po španielsko-americkej vojne (1898), sa stalo synonymom brutality, mučenia a prekrúcania spravodlivosti. Jedným slovom „zlo“.

Bývalí väzni v Gitmo v Bushovej „vojne proti terorizmu“ – mnohým z nich bol odmietnutý súdny proces alebo dokonca právny poradca – opísali strašné scény neľudského zaobchádzania vrátane sexuálnej degradácie, násilného drogovania a náboženského prenasledovania.

 

Osobne povedané, moment, keď som cítil, že niečo prasklo v americkej mysli, prišiel po tom, čo sa objavili fotografie zadržiavaných v Camp X-Ray v Gitmo. Zábery zanechali dojem, ktorý je ťažké striasť: skupina zadržaných kľačiaca v ohrade z ostnatého drôtu a oblečená v štandardných oranžových kombinézach je spútaná a vybavená najnovším vybavením „zmyslovej deprivácie“ – chrániče sluchu, tmavé okuliare, masky na tvár. Dokonca aj ťažké palčiaky.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/27/americky-plan-barbarossa-koniec-sveta-video

Bála sa americká armáda, že jeden z ich cenených väzňov – z ktorých mnohí neboli nikdy pred súdom uznaní vinnými – by mohol uniknúť z ich ostrovného raja a doplávať na slobodu vo vodách zamorených žralokmi?

Ak nie, čo sa potom snažili získať z takéhoto krutého správania, viditeľného pre celý svet, okrem ďalšej radikalizácie nepriateľa? V tomto bode vyzerali USA sadistické, barbarské a, áno, „zlé“, ako ľudia, ktorí na nás zaútočili 11. septembra.

Strýko Sam sa ešte len zahrieval 

Po 11. septembri by Bushoví neokonzervatívci začali loviť tých, ktorí sú zodpovední za toto pobúrenie, však? No áno aj nie. Hoci Washington otvoril vojenskú ofenzívu proti Talibanu v Afganistane za to, že skrýval duchovného al-Kájdy Usámu bin Ládina, rýchlo stratil podporu globálnej komunity, keď nevysvetliteľne obrátil mieridlá proti Iraku, ktorý nemal s 11. septembrom nič spoločné. 

Tu sa USA musia podeliť o niektoré zo svojich „zlých“ vyznamenaní so svojím popredným spojencom, Spojeným kráľovstvom. V septembri 2002 vtedajší premiér Spojeného kráľovstva Tony Blair v snahe predložiť prípad vojenskej invázie do Iraku citoval spravodajský spis, v ktorom sa uvádzalo, že Saddám Husajn môže odpáliť chemické zbrane na Spojené kráľovstvo len za 45 minút, ktoré britské bulvárne médiá s radosťou hltali. (Až v roku 2016 po zverejnení Chilcotovej správy vyšlo najavo to, čo mnohí celý čas tušili: Saddám Husajn „nepredstavoval žiadnu bezprostrednú hrozbu“ pre Spojené kráľovstvo).

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/26/nato-sa-para

Kopa lží a už nikto nedokázal odvolať psov vojny

Osud Iraku bol definitívne spečatený vo februári 2003, keď sa vtedajší minister zahraničných vecí USA Colin Powell objavil pred Bezpečnostnou radou OSN, aby podporil prípravu vojny a predniesol ďalšiu litániu lží, inak známu ako „zlyhania spravodajských služieb“. 

Pre divadelný efekt dokonca vyrobil fľaštičku s falošným antraxom a varoval, že „Hussein ... nezodpovedal ani jednej lyžičke plnej tohto smrtiaceho materiálu.“ V tomto bode ani zbrojní inšpektori OSN na mieste v Iraku, ktorí nedokázali nájsť žiadnu stopu po zbraniach hromadného ničenia, nedokázali odvolať psov vojny. 

ZLO alebo len obyčajné podnikanie?

Takmer deväťročný konflikt, ktorý nasledoval, predstavoval jednu z najhorších humanitárnych katastrof modernej doby, keď boli zabité milióny Iračanov. Zatiaľ čo len málokto videl konflikt záujmov, keď stará spoločnosť bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, Halliburton, vyhrala bez ponuky kontrakt v hodnote 1,4 miliardy dolárov na obnovu zničeného ropného priemyslu v Iraku. Nazveme to „zlo“ alebo len obyčajné podnikanie v dome statočných?

Vojna v Iraku má, žiaľ, temnú poznámku pod čiarou, ktorú vzhľadom na danú tému nemožno ignorovať. V apríli 2004 sa ukázalo, že k porušovaniu ľudských práv voči zadržaným zo strany americkej armády došlo opäť. Tentoraz vo väznici Abu Ghraib v Iraku. 

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Malý obchod hrôzy

Zneužívanie, eufemisticky opísané ako „vylepšené vypočúvacie techniky“, zahŕňalo mučenie, znásilňovanie a sodomiu. The Economist, ktorý zhrnul tento malý obchod s hrôzami, priniesol fotografiu na titulnej strane, na ktorej bol zadržaný v kapucni s roztiahnutými rukami, ktorý stojí na krabici a je pripevnený k elektródam, so slovami „Odstúp, Rumsfeld“, v odkaze na vtedajšieho tajomníka ministerstva obrany Donalda Rumsfelda.

V roku 2008, po ôsmich dlhých rokoch rozbíjania neokonzervatívnej planéty, boli bitkami unavení Američania pripravení na určitú nádej a zmenu, keď do Bieleho domu zvolili demokrata Baracka Obamu. Celý svet si spoločne vydýchol a bol presvedčený, že prvý americký prezident čiernej pleti – takmer všeobecne vítaný ako záchranca – zaháji éru mieru, pokoja a zdravého rozumu. 

Ospravedlnenia a zámienky

Svet sa prebudil zo svojho horúčkovitého sna skôr, ako si dokázal predstaviť. V marci 2011 sa celosvetový ohňostroj opäť spustil, keď USA a západní spojenci začali masívne letecké bombardovanie Líbye, ktorá zápasila s občianskou vojnou.

Čoskoro bolo zrejmé, že ospravedlnenie „ochrany civilistov“ bolo len jemne zahalenou zámienkou na zvrhnutie vlády Muammara Kaddáfího. A hoci Kaddáfí mal určite svoje charakterové chyby, rovnako ako väčšina vodcov, z Líbye urobil najbohatšiu krajinu Afriky. Bohatstvo však nehromadila malá kabala, ale delila sa medzi ľudí vo forme bezplatnej lekárskej starostlivosti a vzdelávania.

Toto nie je čas pre zúrivé čivavy
Ospravedlňujeme sa inak múdrym, veselým a kamarátskym čivavám. Pokračujeme o hlupákoch v akejkoľvek "pro" politike, v mainstreame a všetkých tých, ktorí jedným či druhým bezvýhradne veria. Oskar Krejčí je uznávaný český politológ. Analyzuje krízu... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Keď sa vtedajšia ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dozvedela o smrti Kaddáfího, ktorého brutálne zabil pouličný dav, so závratným chichotom vyhlásila: „Prišli sme, videli sme, zomrel.

Desaťtisíce bômb ročne - vizitka Ameriky

Pokiaľ ide o Baracka Obamu, ktorý bol ocenený Nobelovou cenou za mier len po deviatich mesiacoch v úrade, Líbya sa v skutočnosti zaregistrovala ako malý skok na obrazovke jeho radaru. Len v roku 2016 zhodili americké sily na cudzie krajiny najmenej 26 171 bômb. 

Sýria a Irak boli obe terčom asi 12 000-krát, pričom útoky na ich území zažili aj Afganistan (1 337), Líbya (496), Jemen (35), Somálsko (14) a Pakistan (3). Obama – „mierový prezident“ – odišiel z úradu v roku 2016 s pochybným rozdielom, že je vo vojne dlhšie ako ktorýkoľvek iný prezident USA v histórii.  

Šestnásť rokov vojnového štvania

Jedným z nešťastných dedičstiev Bushovej a Obamovej administratívy – ktoré svetu zabezpečilo 16 rokov vojnového štvania – bolo rozšírenie výkonných právomocí s cieľom začať vojenské konflikty bez súhlasu Kongresu. Tiež splnomocnil amerických prezidentov, aby nariadili útoky bezpilotných lietadiel na amerických občanov v zahraničí bez riadneho procesu vďaka zákonu o oprávnení použiť vojenskú silu (AUMF). 

Vojna sa zdá byť bližšie ako kedykoľvek predtým (VIDEO)
Stály predstaviteľ Ruska pri EÚ Vladimir Čižov poskytol v Bruseli rozhovor redaktorke Euronews Efi Koutsokostej o najnovšom vývoji. Diplomatické rokovania medzi Ruskom a Západom pokračujú na najvyššej úrovni, ale napätie pretrváva. Rusko... Čítať ďalej
29 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zároveň môže vláda zhromaždiť milióny e-mailov a telefónnych záznamov Američanov – ako v roku 2013 odhalil Edward Snowden, bývalý zamestnanec Národnej bezpečnostnej agentúry, ktorý sa stal informátorom – s minimálnym súdnym dohľadom.

To nás privádza k Donaldovi Trumpovi, čudnému politickému outsiderovi, ktorý sa zaviazal „vyčerpať močiar“ a zabrzdiť americké zámorské vojenské dobrodružstvá. Zatiaľ čo 45. prezident sa hrdí tým, že udrží USA mimo naplno rozvinutej horúcej vojny počas trvania jeho jedného funkčného obdobia, tento úspech je zahmlený realitou na mieste.

Za Trumpa dosiahli bombové útoky bezprecedentnú úroveň

Pod vedením populistického republikánskeho vodcu dosiahli bombové útoky proti Afganistanu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi bezprecedentnú úroveň. Za prvých deväť mesiacov roku 2018 zdokumentovala Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) 8 050 civilných obetí (2 798 mŕtvych a 5 252 zranených). Išlo o najviac civilných obetí za rovnaké deväťmesačné obdobie od roku 2014.

Medzitým, pred dvoma rokmi tento mesiac, Trump nariadil zavraždiť iránskeho najvyššieho generála Kásema Solejmáního, vodcu jednotiek Quds Islamských revolučných gárd (IRGC). Solejmáního, o ktorom Teherán tvrdí, že bol na diplomatickej misii v Bagdade na pozvanie irackej vlády, zabil útok amerického bezpilotného lietadla neďaleko mestského letiska. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/29/biden-go-home

Na rozhodnutí Washingtonu odstrániť Soleimaniho je také pozoruhodné, že tento nadaný veliteľ zohral veľkú úlohu pri eliminácii siete Islamského štátu na Blízkom východe; inými slovami, bol prakticky spojencom USA v boji proti terorizmu. Čo získali USA z jeho smrti? Rovnako ako mnohé iné kroky USA na geopolitickej scéne v minulosti, je ťažké rozlúštiť dôvody, ktoré sú za tým.

Hrozivé správanie USA

Toto bolo zhrnutím a veľmi obmedzeným súhrnom hrozivého – niektorí by mohli povedať „zlého“ – správania USA v priebehu niekoľkých prezidentských administratív. Účelom takéhoto náčrtu nie je nevyhnutne demonštrovať, že USA sú možno dravejšie ako iné vlády, ale skôr to, že majú veľmi malý priestor na označovanie iných národov za vrodené „zlé“. 

V skutočnosti otvorené činy „zla“ Iraku, Iránu a Severnej Kórey, ktoré by mohli zaručiť nejaký druh agresívnej reakcie zo strany USA, jednoducho neexistujú.

Hoci by sa dalo tvrdiť, že tieto tri krajiny majú osobitné národné tradície, ktoré by sa zo západnej perspektívy mohli označiť za „utláčateľské“, od občanov Iraku, Iránu a Severnej Kórey by si určite vyžadovalo len málo úsilia, aby uviedli problémy so Spojenými štátmi, tiež považované za hodné pohŕdania. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/28/kto-vie-ci-bude-vojna-kyjev-alebo-washington

Skutočným ZLOM je absolútna moc a tú má predsa vo svojom rozhodovaní Amerika

Avšak dovoliť, aby rétorika zašla tak ďaleko, aby sa hovorilo, že celý národ je vo svojej podstate „zlý“, je jednoducho nezodpovedné a bezohľadné. Tieto krajiny nie sú vo svojej podstate „dobré“ alebo „zlé“ ako USA; od národov možno očakávať, že sa budú správať „správne“ alebo „nesprávne“ podľa okolností.

Vzhľadom na to, v súčasnom referenčnom rámci nemožno pochybovať o tom, že „zlé správanie“, ktorého sa dopustila svetová vojenská superveľmoc, Spojené štáty americké, ďaleko presiahlo správanie takzvanej „osi“ Iraku, Irán a Severná Kórea. 

Ostáva však otázka, ktorú si treba položiť: bolo by správanie týchto troch osí viac v súlade so správaním Washingtonu, keby mali na geopolitickej scéne väčšiu vojenskú silu? Je azda najlepšie, aby na to odpovedali politickí filozofi. 

Lord Acton to však asi najlepšie vystihol svojou známou zásadou: „Moc korumpuje; absolútna moc korumpuje absolútne.” ​​Inými slovami, „absolútna moc“ je skutočným „zlom“, o ktoré by sme sa mali najviac zaujímať.

Amerika by nemohla brániť Ukrajinu, ani keby chcela! Celá NATO je totiž vojensky vykastrovaná
Názor Scotta Rittera (Russia Today) Pentagon práve pripravuje možnosti pre prezidenta Joea Bidena týkajúce sa rozmiestnenia amerických síl na východnom krídle NATO. Ich cieľom má byť odradenie Ruska od konania proti Ukrajine alebo ohrozovania... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.