Boris Johnson chce zabrániť krviprelievaniu v Európe. S kým chce rokovať?
30 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Americký prezident Joe Biden chce čoskoro presunúť vojakov do východnej Európy. 8 500 amerických vojakov je vo „zvýšenej pohotovosti" kvôli napätiu s Ruskom. NATO už zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe. USA chcú teraz do regiónu vyslať aj svoje jednotky, informuje nemecký Der Spiegel.

Presun vojakov do východnej Európy

Podľa prezidenta Joea Bidena USA čoskoro vyšlú do východoeurópskych krajín NATO ďalších amerických vojakov v súvislosti s hrozbou ruskej invázie na Ukrajinu.

„V krátkom čase presuniem vojakov do východnej Európy a do krajín NATO," - povedal Biden novinárom. Bol by to však len malý počet vojakov. Presnejšie údaje neuviedol.

Na Bidenov príkaz sa  8 500 vojakov v USA uviedlo do zvýšenej pohotovosti, aby mohli byť v prípade potreby rýchlo nasadení. Biden povedal, že ide o preventívne opatrenie s cieľom reagovať na obavy východoeurópskych členov NATO. Na Ukrajinu by neboli vyslaní žiadni americkí vojaci. V Európe sú pravidelne umiestnené desaťtisíce amerických vojakov vrátane približne 35 000 v Nemecku, a to aj mimo krízových situácií.

Americký minister obrany Lloyd Austin zdôraznil, že zatiaľ neexistuje žiadny rozkaz na presun vojakov. Boli pripravení, ale NATO ich zatiaľ nepožiadalo o posily, uviedol Austin v Pentagóne.

Každý si hrá svoje hry
Komentár Juraja Draxlera (Facebook) O čo ide na Ukrajine? - Je to jednoduché, až triviálne. Obludné je to, ako sa celkom jednoduchý obraz snaží kriviť masívna propaganda. Rusko nemôže dopustiť, aby sa z Ukrajiny stalo vojensky nepriateľské územie.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vojenské lode a lietadlá do Pobaltia, Litvy, Rumunska a Bulharska

V súvislosti s napätím vo vzťahoch s Ruskom NATO začiatkom týždňa oznámilo, že posilní svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe. Viaceré členské štáty západnej vojenskej aliancie preto chcú, aby boli vyslané ďalšie bojové lietadlá a lode do Pobaltia a východoeurópskych krajín, ako sú Litva, Rumunsko a Bulharsko.

Podľa západných zdrojov Rusko rozmiestnilo na ukrajinských hraniciach viac ako 100 000 vojakov a ťažkú techniku. Západ sa preto obáva, že Rusko po anexii Krymu v roku 2014 pripravuje inváziu do susednej krajiny. Vláda v Moskve popiera plány na útok, ale zároveň požaduje od NATO písomné záväzky, napríklad zdržať sa ďalšieho rozširovania na východ.

Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
Názor Fabiana Buscha (GMX) Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď. V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zákaz vstupu pre viacerých zástupcov EÚ do Ruska

Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve vydalo zákaz vstupu pre viacerých zástupcov Európskej únie. Ministerstvo zahraničných vecí vysvetlilo, že ide o reakciu na „absurdnú" politiku jednostranných obmedzení" zo strany Bruselu. Zákaz vstupu sa týka najmä predstaviteľov niektorých krajín EÚ, „ktorí sú osobne zodpovední za propagáciu protiruskej politiky".

Boris Johnson navštívi krízový región

Britský premiér Boris Johnson medzitým oznámil svoj zámer vycestovať do krízového regiónu v najbližších dňoch.  Bude sprevádzať ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

...a chce hovoriť s Putinom

Johnson plánuje telefonicky hovoriť aj s prezidentom Vladimírom Putinom. Premiér je odhodlaný urýchliť diplomatické úsilie a zamerať sa na „odstrašenie“, „aby sa zabránilo krviprelievaniu v Európe", uviedla hovorkyňa Downing Street. Johnson vyzve Rusko, aby ustúpilo a vrátilo sa k rokovaciemu stolu. Okrem toho podľa vládnych kruhov dôjde k ďalším sankciám voči Rusku z britskej strany.

(Medzititulky red. HD.)

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.