Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
16 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com.

Vyšší stupeň pohotovosti armády

V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej armády.

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau zdôraznil, že „riziko vojny v oblasti OBSE" sa zdá byť väčšie ako kedykoľvek za posledných 30 rokov.

Borrell na východnej Ukrajine: „Rusko musí hovoriť aj s EÚ!“ (VIDEO)
Rozhovory medzi Ruskom a USA o situácii na Ukrajine sa majú uskutočniť bez účasti Európskej únie, píše de.euronews.com Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnostnú politiku Josep Borrell odcestoval na východnú... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Treba byť pripravený na najhoršie

Litovský generálporučík Valdemaras Rupsys zašiel vo vyjadrení ešte ďalej: „Z vojenského hľadiska, alebo očami vojaka je hrozba vojny na kontinente pre Európu dnes možno najväčšia od roku 1945. Je to priama hrozba, prostredníctvom ktorej môže vypuknúť významná alebo veľká vojna. Viete, že história nás učí, že vojenské akcie sa neobmedzujú na jednu krajinu. Samozrejme, urobíme všetko pre to, aby sme tomu zabránili. Dúfam, že k tomu nedôjde, ale musíme byť pripravení na najhoršie."

Rozšírenie vojny smerom na sever?

Rupsys žiada od NATO, aby neurobilo krok späť v rokovaniach s Ruskom. Uviedol, že Litva sa pripravuje na niekoľko scenárov vrátane možnosti rozšírenia vojny medzi Ukrajinou a Ruskom smerom na sever.

(Medzititulky red. HD.)

Je NATO pripravené na otvorený dialóg s Ruskom?
Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka sú členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravené na otvorený dialóg s Ruskom. Ten ale musí sprevádzať deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou, informuje pravda.sk.... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.