Zápas veľmocí o suverenitu vo vesmíre. Čo by spôsobila „strata“ satelitu? (VIDEO)
28 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vesmír sa stal novým strategickým, hospodárskym a bezpečnostným bojiskom veľmocí. Napríklad „strata“ satelitu by znefunkčnila smartfóny, navigáciu, telekomunikácie či akciové trhy, píše de.euronews.com.

Táto téma bola ústrednou v diskusií na Európskej konferencii o vesmíre v Bruseli. Európska únia si chce udržať a posilniť svoje postavenie v tomto zápolení.

Rast napätia

Podľa francúzskej ministerky obrany sa niektorí strategickí konkurenti snažia obmedziť alebo dokonca zabrániť prístupu do vesmíru.

Symbolom tohto napätia je novembrové vypustenie rakety zo strany Ruska s cieľom zničiť jeden z jeho satelitov. Z pohľadu Washingtonu a NATO ide o nezodpovedný čin. Podľa Európskej komisie toto napätie poukazuje na význam bezpečnosti a suverenity vo vesmíre.

Podľa komisára EÚ pre vnútorný trh Thierryho Bretona je priestor čoraz spornejší. Je to strategická oblasť, ktorú treba chrániť a brániť, a to aj pre Európanov. Nedávno došlo k zničeniu satelitu, po ktorom zostali všade trosky, ktoré by mohli ohroziť naše vlastné suverénne konštelácie, napríklad tie, ktoré sú tak užitočné pre náš každodenný život: programy Galileo či Copernicus.

Zvyšuje sa riziko kolízií

Každý rok sa do vesmíru vysielajú desiatky satelitov. V roku 2021 uskutočnila Čína v priemere jeden štart týždenne. Kontrola „vesmírnej dopravy“ je preto dôležitou otázkou, pretože riziko kolízie sa zvyšuje a úlomky sa môžu zmeniť na projektily.

Ohrozenie používania smartfónov

„Strata“ satelitu by však mala na Zemi veľmi reálne, dokonca nebezpečné dôsledky. Napríklad smartfóny využívajú každý deň desiatky satelitov v závislosti od používaných aplikácií.

Meteorológovia by zostali v smútku

Predstavte si, že by sa satelity na jeden deň vypli. To by bola katastrofa, hovorí generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher. Predpoveď počasia by bola veľmi zlá, čo by malo veľký vplyv na hospodárstvo. Predpovede počasia z vesmíru podľa neho prinášajú Európe ekonomické výhody vo výške viac ako 60 miliárd eur.

Problém s navigáciou!

Ak by sa navigačné satelity vypli, navigácia by samozrejme prestala fungovať. Telekomunikácie! Téma akciové trhy! Všetko dnes závisí od satelitov. A táto závislosť sa bude v budúcnosti zvyšovať.

S cieľom čeliť tomuto riziku a zaistiť bezpečnosť EÚ predloží Európska komisia budúci mesiac návrh na riadenie „vesmírnej dopravy“, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

EÚ: Čoskoro nová koncepcia bezpečnostnej politiky? (VIDEO)
Ministri diplomacie a obrany krajín EÚ sa stretli vo francúzskom Breste. Diskutovali o plánoch novej koncepcie bezpečnostnej politiky Únie, informuje de.euronews.com. Návrh predložený v novembri minulého roka okrem iného predpokladá vytvorenie síl... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.