Štúdia: Koľko prežije Omikron na pokožke a na plastových povrchoch?
27 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Variant koronavírusu Omikron dokáže na plastových povrchoch a ľudskej pokožke prežiť dlhšie ako predchádzajúce kmene vírusu. Je to výsledok výskumu japonských vedcov, píše de.euronews.com.

Štúdia tímu z Prefektúrnej lekárskej univerzity v Kjóte zistila, že vírusy v sérii laboratórnych testov prežili oveľa dlhšie ako pôvodný kmeň.

EMA: Príliš veľa boostrov môže preťažiť imunitný systém. Zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny proti Omikronu
Európska lieková agentúra (EMA) varuje pred pravidelným posilňovacím očkovaním v krátkych intervaloch. Uviedla, že je potrebné nájsť spôsob, ako prejsť od pandémie k endemickému výskytu. EMA zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny na Omikron,... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na plastových povrchoch prežije až 8 dní

Výskumný tím dospel k záveru, že najmä vysoká „dolnosť voči prostrediu" - schopnosť zostať infekčným - mohla pomôcť vírusu Omikron nahradiť dominantný variant Delta a rýchlejšie sa rozšíriť.

„Naša štúdia ukázala, že varianty Alfa, Beta, Delta a Omikron vykazovali viac ako dvojnásobne dlhšie prežívanie ako wuchanský  kmeň a na plastových povrchoch a na pokožke si udržali infekčnosť viac ako 16 hodín," -  píšu autori štúdie.

Na plastických povrchoch bol priemerný čas prežitia pôvodného kmeňa a variantov Alfa, Beta, Gama a Delta 56 hodín, 191,3 hodín, 156,6 hodín, 59,3 hodín a 114 hodín.

Pre porovnanie, podľa publikácie výskumníkov na platforme bioRxiv bol čas prežitia Omikronu 193,5 hodiny, čo zodpovedá 8 dňom.

EMA: Polovica populácie v Európe sa môže nakaziť Omikronom do 8 týždňov (VIDEO)
Podľa Európskej liekovej agentúry (EMA) sa „vďaka“ rýchlemu šíreniu variantu Omikron stáva COVID endemickou chorobou, s ktorou musí ľudstvo žiť, píše de.euronews.com. Omikron ako prirodzený booster? Marco Cavaleri, vedúci oddelenia Európskej... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Na pokožke prežíva viac ako 21 hodín

Na pokožke je priemerný čas prežitia koronavírusu 8,6 hodiny pri pôvodnej wuchanskej verzii,19,6 hodiny pri Alfe, 19,1 hodiny pri Bete, 11 hodín pri Game, 16,8 hodiny pri Delte a 21,1 hodiny pri Omikrone.

„Táto štúdia ukazuje, že variant Omikron má tiež najvyššiu stabilitu spomedzi variantov, ktorých sa to týka, čo naznačuje, že môže byť tiež jedným z faktorov, ktoré umožnili variantu Omikron vytlačiť variant Delta a rýchlo sa rozšíriť," - píšu autori štúdie.

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) je Omikron v súčasnosti rozšírený vo všetkých krajinách EÚ a vo väčšine sa stal dominantným variantom.

Je nový variant Deltakron „len“ laboratórnou chybou? (VIDEO)
Cyperský vedec obhajoval pred kritikou svoj objav hybridnej formy medzi variantmi Delta a Omikron. Nešlo o laboratórnu chybu alebo laboratórnu kontamináciu, ako niektorí tvrdia, zdôraznil výskumník, píše de.euronews.com. Hybrid Delty a Omikronu K... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dezinfekčné prostriedky účinkujú najneskôr po 15 sekundách

Hoci boli varianty vo všeobecnosti odolnejšie voči etanolu ako pôvodný kmeň COVIDu-19, všetky boli na pokožke rúk úplne zničené po 15 sekundách pôsobenia dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Ruky preč od zneužívania údajov z národného registra očkovania! Šikana zo strany štátu
Bádensko-württemberský splnomocnenec pre ochranu údajov Stefan Brink naliehavo varuje pred priveľkým prístupom štátu k zdravotným údajom a pred zavedením národného registra očkovania, informuje epochtimes.de. Šikana zo strany štátu „Dávajte si... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.