Írsko má obavy z neďalekých ruských manévrov: „Nemáme moc to zastaviť!“ Posilové stíhačky NATO do Dánska, Španielska a Holandska (VIDEO)
25 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

NATO oznámilo, že vojenské kontingenty Aliancie vo východnej Európe sa rozšíria: Dánsku, Španielsku a Holandsku posielajú posilové stíhačky a vojenské lode do Bulharska a Litvy. Francúzsko prejavilo pripravenosť vyslať do Ruska jednotky pod velením NATO, informuje de.euronews.com.

Finančná pomoc z EÚ

Európska komisia prisľúbila Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc. Balík zahŕňa úvery a granty a očakáva sa, že k existujúcej pomoci pribudne 1,2 miliardy eur.

Ukrajina je jednou z hlavných tém zahraničnopolitického zasadnutia EÚ v Bruseli, ktoré hostí šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla: „Od roku 2014 EÚ a európske finančné inštitúcie poskytli krajine pôžičky a granty vo výške viac ako 17 miliárd EUR. Ukrajina je slobodná a suverénna krajina, ktorá prijíma vlastné rozhodnutia, a EÚ stojí na jej strane."

Obranná dohoda s USA: NALEJME SI ČISTÉHO VÍNA ! (Marek Dobeš)  
Názor Mareka Dobeša (Pravda) Vojenská zmluva, ktorú má vláda USA záujem uzavrieť so Slovenskom, a ktorú slovenská vláda schválila (ešte je potrebná ratifikácia parlamentom), sa snaží posilniť geopolitický vplyv USA vo svete. USA nám ju... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Írsko kritizuje plánované ruské vojenské cvičenia

Írsko vyjadruje znepokojenie nad plánovanými ruskými vojenskými manévrami, ktoré sa majú konať približne 240 kilometrov od pobrežia tohto ostrovného štátu.

„Je to v medzinárodných vodách, ale zároveň je to súčasť írskej hospodárskej zóny," - zdôraznil írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney. „Nemáme teda moc to zastaviť, ale ruskému veľvyslancovi v Írsku som jasne povedal, že to nie je vítané. Teraz nie je čas na eskaláciu vojenských akcií a napätia v súvislosti s tým, čo sa momentálne deje na Ukrajine," povedal Coveney.

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Britský diplomatický personál sa z Kyjeva sťahuje domov

Spojené kráľovstvo oznámilo, že sťahuje diplomatický personál zo svojho veľvyslanectva v hlavnom meste Ukrajiny Kyjeve. Dôvodom je rastúca hrozba zo strany Ruska, oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí.

Britská vláda obviňuje Kremeľ, že sa snaží na Ukrajine dosadiť Rusku naklonené vedenie, a posiela Kyjevu zbrane. „Ako Spojené kráľovstvo a naši partneri sme opakovane uviedli, akákoľvek ruská vojenská intervencia na Ukrajine by bola veľkou strategickou chybou s veľkými dôsledkami," - uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rozšírenie vojenského kontingentu NATO vo východnej Európe

NATO oznámilo, že vojenské kontingenty Aliancie vo východnej Európe sa rozšíria: Dánsku, Španielsku a Holandsku posielajú stíhačky a vojenské lode do Bulharska a Litvy. Francúzsko prejavilo pripravenosť vyslať do Ruska jednotky pod velením NATO, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.