OSN kritizuje používanie modrých prilieb pri operácii proti protestujúcim v Kazachstane
13 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Organizácia Spojených národov kritizovala kazašskú vládu, že niektorí vojaci mali pri zásahu proti demonštrantom modré prilby s logom OSN, píše epochtimes.de.

Hovorca Organizácie Spojených národov (OSN)  Stéphane Dujarric povedal: „Naše obavy v tejto záležitosti sme tlmočili priamo Stálemu zastúpeniu Kazachstanu a dostali sme od neho ubezpečenie, že táto otázka bola vyriešená."

Nemali mandát OSN

Stéphane Dujarric zdôraznil, že znaky OSN môžu používať len jednotky a policajti, ktorí plnia mierové úlohy OSN. Na to je podľa neho potrebný mandát Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov.

Kazašské zastúpenie pri OSN potvrdilo, že niektorí vojaci mali počas nasadenia proti demonštrantom v meste Almaty na hlavách charakteristické modré prilby mierových síl OSN. „Mierová jednotka kazašského ministerstva obrany" pomáhala „chrániť strategickú infraštruktúru mesta pred teroristami a extrémistami",   uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri. S výnimkou modrých prilieb však jednotky nemali žiadne iné vybavenie s označením „OSN".

V Kazachstane to vrie, situácia ESKALUJE: Množstvo zabitých demonštrantov (VIDEÁ)
Protesty v Kazachstane sa menia na krviprelievanie. V metropole Almaty došlo k prudkej prestrelke medzi desiatkami ozbrojených ľudí a armádou. Bezpečnostné sily zrejme zabili množstvo demonštrantov, informuje Deutsche Welle. Nepokoje v Kazašskej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kazašské zastúpenie pri OSN ubezpečilo, že „sa prijali všetky potrebné opatrenia", aby sa zabránilo používaniu vybavenia označeného znakmi OSN pri „protiteroristických operáciách v Almaty".

Desiatky demonštrantov prišli o život

Predpokladá sa, že počas niekoľkodňových protestov v Almaty a iných častiach Kazachstanu boli zabité desiatky demonštrantov a tisíce protestujúcich polícia zadržala. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vydal svojim jednotkám rozkaz strieľať, keď podľa jeho slov zasahovali proti „teroristom" a pri „pokuse o prevrat".

V krajine sú nasadené aj jednotky vojenskej aliancie Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) pod vedením Moskvy. Násilie na demonštráciách zahraničie odsúdilo, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Srbsko sa teší z ďalšej dodávky zbraní z Ruska. Pripravuje sa na vojnu?
Po tankoch či helikoptérach Srbsko kúpilo Kornety, informuje denník Pravda. Srbsko, na čele s prezidentom Aleksandrom Vučičom, ocenilo ďalšiu dodávku zbraní z Ruska. Hrozí ďalšia eskalácia napätia? Na Balkáne sú obavy, že hromadenie arzenálu zo... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.