Najväčšia PROVOKÁCIA: Čína prenikla do protivzdušnej obrany Taiwanu. Vyslala 39 stíhačiek za JEDEN deň (VIDEO)
24 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V reakcii na to Taiwan aktivoval svoju protiraketovú obranu. Ide o nový rekord v počte denných nasadení Číny v tomto roku, informuje Der Tagesspiegel.

Vyslala 39 stíhačiek za jeden deň

Podľa Taiwanu Čína vyslala 39 lietadiel do identifikačnej zóny vzdušnej obrany (ADIZ) ostrovného štátu. Ministerstvo obrany v Tchaj-peji uviedlo, že ide o nový rekord v počte denných nasadení v tomto roku. Identifikačná zóna protivzdušnej obrany nie je totožná so vzdušným priestorom štátu.

Išlo o 34 stíhačiek J-10 a J-16, jednu stíhačku H-6 a po dve lietadlá typu Y-9 a Y-8. V reakcii na to Taiwan údajne aktivoval svoju protiraketovú obranu. Čínski piloti boli varovaní.

Najväčšia provokácia

Ide o najväčšiu provokáciu Číny vo vzdušnom priestore v blízkosti Taiwanu od 4. októbra 2021, keď do zóny protivzdušnej obrany vstúpilo 56 lietadiel.

Peking považuje demokratický Taiwan, ktorý sa oddelil od pevniny v roku 1949, za odštiepeneckú provinciu, a nie za nezávislý štát. Okrem toho Čínska ľudová republika odmieta akúkoľvek formu formálnych vzťahov iných krajín s ostrovnou republikou, dodáva Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.