Veľká pomoc pre dovolenkárov – koniec prepočítavaniu cien na eurá. V KTOREJ známej destinácii? (VIDEO)
23 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vzhľadom na to, že Chorvátsko chce vstúpiť do eurozóny v roku 2023, bude od 5. septembra všetky ceny uvádzať v súčasnej národnej mene kuna, ale už aj v eurách. Od roku 2023 si bude môcť každý bezplatne vymeniť kuny za eurá, informuje de.euronews.com.

Chorvátsko je členom Európskej únie od roku 2013 a rovnako ako Bulharsko bolo v júli 2020 prijaté do tzv. Európskeho mechanizmu výmenných kurzov II, známeho aj ako „čakáreň“ na vstup do eurozóny.

Tým sa národné meny viažu na euro len s malou rezervou na kolísanie výmenného kurzu. Krajiny sa musia zúčastniť na ERM II najmenej dva roky predtým, ako môžu prijať euro.

Testovacia fáza

Ide o akúsi testovaciu fázu, v ktorej sa zisťuje, ako môže hospodárstvo kandidátskej krajiny fungovať bez možnosti výkyvov výmenného kurzu. Bulharsko dúfa, že euro prijme v roku 2024, a Chorvátsko plánuje prijať euro v januári 2023, s výhradou konečného schválenia.

Aby Chorvátsko dosiahlo svoj cieľ, Európska komisia musí na jar 2022 vydať pozitívne hodnotenie a Rada EÚ musí v tomto zmysle prijať rozhodnutie v lete 2022, dodáva na záver de.euronews.com.

(Medzititulok red. HD.)

Vidieť Benátky a zomrieť: Len so vstupenkou! (VIDEO)
Benátky sa vyhlasujú za múzeum: Odteraz budú musieť návštevníci centra platiť vstupné. A mesto chce stanoviť kvóty návštevníkov, informuje de.euronews.com. Obyvateľka Benátok: „Myslím si, že to pomôže ochrániť mesto. Zastaví sa tak veľký nápor... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.