Vyhlásenie Zuzany Čaputovej k Dohode s USA- plné znenie
20 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Vyhlásenie prezidentky Slovenskej republiky k Dohode s USA vám prinášame v prepise a bez úprav.

Vážené dámy, vážení páni, milí spoluobčania!

Dovoľte mi, aby som vás oboznámila s mojim postojom k obrannej dohode. Predovšetkým chcem povedať veľmi jednoznačne, že prijatie tejto dohody podporujem. Považujem ju za štandardný spôsob, ako zlepšiť obrannú spoluprácu s našimi partnermi. 

Sme členskou krajnou Sevetoatlantickej aliancie, sme súčasťou spoločných misií, sme súčasťou spoločných cvičení a táto zmluva, táto dohoda má prispieť práve k tejto spolupráci. Dohoda sama o sebe nerieši konkrétne bezpečnostné opatrenia. Je to praktický nástroj, je to rámcová zmluva, ktorá má prispieť k brániteľnosti nášho územia a aby sme posilnili obranu našej suverenity. 

Ako už bolo veľakrát spomínané v súvislosti s debatou o obrannej dohode so Spojenými štátmi, dvadsaťtri z dvadsaťdeväť členských krajín Severoatlantickej aliancie má túto zmluvu uzavretú. Všetky krajiny, pokiaľ ide o hranicu aliancie sú touto zmluvou viazané, okrem Slovenskej republiky. Majú ju teda Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko, Rumunsko. Slovensko zatiaľ, ako jediné túto zmluvu neuzavrelo.

Na čo sú Američanom základne na Slovensku? Na budovanie mieru? Nebuďte smiešni! (VIDEO)
Kto bude ďalší? Západu a únii strašne vadí, že Kazachstan (bohatý na ropu) sa ubránil Majdanu a zastavil teroristov, ktorí chceli zneužiť pôvodne pokojné protesty na krvavý štátny prevrat. Teraz ho idú odsudzovať len za to, že sa k moci nedostali... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

V úvode chcem pripomenúť občanom, ako ten proces dojednávania a uzatvárania takejto zmluvy vlastne prebieha a v akom štádiu sa nachádzame. Členovia vlády dojednávajú text samotnej dohody. Následne, keď je text ustálený, vláda takýto text dohody schváli. V tomto bode sa práve teraz nachádzame, pokiaľ ide o obrannú dohodu. Následne by malo dôjsť k splnomocneniu zo strany prezidenta v prospech konkrétneho člena vlády, aby uzavrel, podpísal, dojednal text dohody. Nasledovať by malo rozhodnutie o schválení, alebo neschválení Národnou radou SR a následne ratifikácia prezidentom. To je vo všeobecnosti k tomu, ako ten proces vyzerá. Dnes sme v štádiu po rozhodnutí vlády o dojednanom texte. 

Samozrejme, to, čo pozorujem, je veľmi ostrá debata na tému tejto dohody. Časť ľudí túto dohodu víta a chce, časť ľudí sa tejto dohody obáva, niekto ju otvorene odmieta. Časť verejnosti alebo politikov ju politicky zneužíva. Počúvam námietky k procesu pripomienkovania tejto dohody. Áno, mohol byť nastavený v inom, ako vianočnom časovom období. Pokiaľ ide o konkrétne formulácie tejto dohody, v širšej akceptácii tejto zmluvy by pomohlo, ak by bola naformulovaná spôsobom, ktorý by nevzbudzoval interpretačné nedorozumenia. Napriek tomu prijatie tejto dohody podporujem. Nemyslím si, že akýmkoľvek spôsobom ohrozuje Slovenskú republiku. Skôr naopak.

V akejkoľvek téme je pre mňa dôležité, kde realizujem výkon svojich právomocí, zmierňovať napätie a keď, tak prispievať k tomu, aby sa akejkoľvek nejasnosti skôr zmierňovali a vyjasňovali. Preto som sa rozhodla, že súčasťou plnomocenstva, ktoré v najbližších dňoch udelím členovi vlády k podpisu dojednaného textu, že jeho súčasťou bude aj tzv. interpretačná doložka, alebo interpretačné vyhlásenie.

Sliač: Obyvatelia chcú vedieť, aký vplyv bude mať dohoda s USA na ich život
Vyhlásenie, v ktorom sú zahrnuté otázky primátorov a starostov obcí nachádzajúcich sa v blízkosti Letiska Sliač v oblasti dosahov obrannej dohody SR s USA na daný región, chcú odovzdať zástupcovia dotknutých samospráv v piatok 21. januára na... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

V rámci tohto interpretačného vyhlásenia, ktoré mimochodom môže byť štandardnou súčasťou v zmysle medzinárodného práva, akejkoľvek dohody, sme sa snažili vystihnúť a vysvetliť všetky tie najviac spomínané sporné body tejto dohody, ktoré sú časťou verejnosti spájané s obavami. Takéto interpretačné vyhlásenie bude súčasťou plnomocenstva, ktoré udelím členovi vlády a takisto zmluvu ratifikujem iba s touto interpretačnou doložkou. Dovoľte mi, aby som teraz odcitovala niektoré najdôležitejšie časti z tohto vyhlásenia. 

Vyhlásenie pri podpise Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov Amerických. Plnú moc na podpis dohody udeľuje prezidentka Slovenskej republiky s nasledovným interpretačným vyhlásením:

Dohoda je výrazom suverenity Slovenskej republiky. Bude sa vykonávať spôsobom, ktorý nepredstavuje jej ohrozenie, alebo obmedzenie a ktorý neznižuje bezpečnosť Slovenska a jeho obyvateľov.

Táto dohoda nie je rozhodnutím o vytvorení vojenských základní na území Slovenskej republiky, ani rozhodnutím o prítomnosti ozbrojených síl USA a ich príslušníkov na území Slovenskej republiky. Súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR sa riadi výlučne Ústavou a tak, ako doposiaľ, podlieha rozhodnutiu Národnej rady, alebo vlády. 

Táto dohoda neumožňuje na území SR prítomnosť jadrových zbraní, biologických zbraní, alebo chemických zbraní, vzhľadom na to, že by to bolo v rozpore s medzinárodným záväzkom Slovenskej republiky. 

Dohoda neznamená definitívne vzdanie sa trestnej jurisdikcie. Prenos trestnej právomoci na orgány USA podľa tejto dohody je možné v ktoromkoľvek prípade odvolať a teda uplatniť jurisdikciu SR. Prenos trestnej právomoci na orgány USA touto dohodou neznamená beztrestnosť páchateľov a obetiam trestných činov musí byť poskytnuté plné odškodnenie. 

Matovičova sestra Belicová: Vláda si svoj kalich horkosti za velezradu vypije do dna! A nie od Žilinku, ale od národa!
Koalícia by sa mala správať tak, aby zo Žilinku nemuseli mať plné gate! Takto sa v statuse na sociálnej sieti vyjadrila sestra expremiéra Igora Matoviča Zuzana Belicová. V Žilinkovi nemajú istotu "Prečo neustále útočia koaliční politici a... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Všetky aktivity vykonávané na základe tejto dohody sa budú vykladať a vykonávať spôsobom, ktorý plne rešpektuje suverenitu SR a jej právne predpisy a medzinárodné záväzky. 

Toľko k vyhláseniu a k citácii z neho. Bude súčasťou plnomocenstva pre člena vlády. Akákoľvek iná interpretácia Dohody by bola v rozpore s textom Dohody a so záujmami SR. 

Chcem sa ešte vyjadriť k podaniu na Ústavný súd. Zaoberala som sa aj touto možnosťou, bola som oslovená jednou politickou stranou a jednou občianskou iniciatívou. Spolu s ďalšími ústavnými právnikmi a naozaj som oslovila širšie spektrum ústavných právnikov, sme sa zaoberali všetkým ivznesenými pripomienkami, ktoré boli uplatnené v rámci medzirezortného pripomienkového konania, ale ktoré boli aj obsiahnuté v širšej spoločenskej debate.

Analyzovali sme túto zmluvu z hľadiska potenciálneho rozporu s Ústavou. Musím konštatovať, že žiaden rozpor s Ústavou sme tam neidentifikovali. Pokiaľ ide o tie pripomienky, ktoré som spomenula, ktorými sme sa tiež zaoberali, sú vo forme deklarácie, alebo tvrdenia neústavnosti. Nikde pri nich nebol uvedený dôvod rozporu s Ústavou. 

Pokiaľ by som buď ja, alebo vláda, lebo iba tieto dva subjekty môžu podať podnet na Ústavný súd na preskúmanie ústavnosti medzinárodnej zmluvy, v takomto podaní na ÚS by som musela uviesť námietky o rozpore s Ústavou, ich zdôvodnenie a uviesť konkrétny článok Ústavy, s ktorým to má byť v rozpore. Ako som povedala, žiadne ustanovenia zmluvy sme nezhliadli, ako rozporné s Ústavou a ani sme nenašli konkrétne odôvodnené tvrdenia o neústavnosti, overené v debate. 

Rozumiem tomu, že sú predmetom polemiky rôzne technické interpretačné výhrady. Práve tie interpretačné sa snažim postihnúť v tej interpretačnej doložke, aby bolo jasné, ako tú zmluvu treba vykladať za slovenskú stranu. 

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pokiaľ ide o politické výhrady, je to predmet legitímnej debaty a bude na ne samozrejme priestor v parlamente. Ale to nie sú výhrady, pokiaľ ide o ústavnosť. Z hľadiska ústavnosti sme nenašli dôvod na spochybnenie tejto zmluvy. Opätovne dávam do pozornosti, že dvadsaťtri krajín, ktoré túto zmluvu podpísalo, neprebiehalo tam spochybnenie, alebo preverovanie súladu s Ústavou s jasným výsledkom, že by zmluva bola neústavná. Myslím, že nebola spochybnená na ÚS. Je to technická rámcová zmluva. Asi to súvisí presne s týmto. 

Vyjadrím sa ešte k otázke referenda. Vzhľadom na to, že súčasťou tej debaty je aj to, že opozičné strany avizujú zber podpisov pod referendovú otázku, ktorá by sa týkala aj tejto zmluvy, súhlasu alebo nesúhlasu s touto zmluvou. V prípade, ak mi bude doručená petícia a bude spĺňať ústavné požiadavky, tak som viazaná Ústavou a takéto referendum samozrejme vypíšem.

Ja sama nepovažujem za potrebné o tomto vypisovať referendum. Z vlastnej iniciatívy to ani nemôžem, ale nemyslím si, že táto zmluva je akokoľvek sporná, alebo polemická. Preto jej podpísanie podporujem, ako som povedala hneď v úvode. 

Ale petičné právo a právo rozhodnúť o veciach v referende, ak je to v súlade s Ústavou, je ústavné právo našich občanov, ktoré ja, ako prezidentka republiky budem rešpektovať a zároveň budem rešpektovať výsledok takéhoto referenda. 

Keď sa nahneváme, budeme zlí!
Rusko oznámilo sériu vojenských cvičení v Atlantiku, Tichomorí a Stredomorí. Informuje agentúra TA SR. Ruské vojenské námorníctvo uskutoční v januári a februári sériu námorných cvičení, ktoré sa odohrajú v Atlantickom oceáne, Tichomorí, Arktíde a... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | TA SR/ Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.