Tragický osud Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo bude s ich domom?
20 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Ako uvádza portál www.1pluska.sk rodinný dom, v ktorom plánovali svoje šťastie zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušníová zbúrajú. Zlikvidujú aj letnú kuchyňu, kde vrahovia sledovali svoje obete. Na tom istom pozemku vyrastie pamätník.

Tragický osud Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude už navždy pripomínať pamätník slobody. Keď cieľom vrahov bolo umlčať a zabrániť v ďalšej investigatívnej práci novinára.

Želanie rodičov Janka

„Už je to definitívne rozhodnutie. Mne je to na jednej strane veľmi ľúto, najmä ak si spomeniem, koľko sa tam Janko nadrel, keď domček svojpomocne rekonštruoval. Na druhej strane mám stále pred očami naše deti, ako tam ležali v kaluži krvi," Hovorí mama zavraždenej archeologičky Zlatica Kušnírová. Prispôsobila sa tak želaniu rodičov Jána Kuciaka, s ktorými má veľmi pekný vzťah aj po tragédií.

JUDr. M. Géci (Život- NS): Toto je ukážka TOTÁLNEHO privitivizmu! (FOTO)
Dnešný status a najmä priložený obrázok, JUDr. Mareka Géciho zo strany Život- NS, hovorí za všetko. Spôsob, akým vláda rozhoduje, kam, kedy a za akých podmienok môže občan vstúpiť do prevádzky, je ukážkou mentálnej slabosti kompetentných. Zároveň... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Majetok dvojice prešiel dedičským konaním. Všetky finančné záležitosti v súvislosti s nehnuteľnosťou boli vyrovnané. „Trnavský samosprávny kraj už vyhlásil výtvarno-architektonickú súťaž na návrh pamätníka," Napísala Kušnírová. Pamätník by mal symbolizovať túžbu dvoch mladých ľudí po spravodlivosti a pravde. Všetky náklady spojené s realizáciou a údržbou diela bude financovať župa. Cieľom projektu je vytvorenie pietneho miesta, ktoré zastrešuje Inštitút Slovenskej komory architektov. „Zámerom je pripomínať, uchovávať a podnecovať ľudí k diskusiám s patričnou úctou," Vysvetľuje vyhlasovateľ súťaže.

Projekt bude hodnotiť porota

Termín na predkladanie ponúk je do začiatku apríla. Víťaz by mal byť vyhlásený začiatkom májových dní. Jednotlivé návrhy bude posudzovať deväťčlenná porota. Tá má šiestich odborníkov v oblasti architektúry a výtvarného umenia, župana, otca zosnulého Jána a brata zosnulej Martiny. Búracie práce začnú po ukončení súťaže. Na všetky búracie práce je pripravený projekt, zhotovený na žiadosť pozostalých.

“Prichádza čas na odluku cirkvi od štátu alebo revíziu tzv. Vatikánskej zmluvy?" (VIDEO)
Počet veriacich zaznamenal výrazný pokles oproti predchádzajúcemu sčítaniu. Viac ako polovica obyvateľov Slovenska (55,8 percenta) sa prihlásila k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu. Predseda ŠÚ SR Alexander Ballek skonštatoval, že počet... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

„Slobodu a demokraciu považujem za najdôležitejšie hodnoty našej spoločnosti. Za ich obranu zaplatili pred štyrmi rokmi dvaja mladí ľudia tú najvyššiu cenu. Preto sme sa podujali vytvoriť na mieste, kde Ján a Martina plánovali svoj spoločný život, pietne miesto. Želám si, aby nám i  budúcim generáciám pripomínalo“Uviedla na koniec témy www.1pluska.sk