“Prichádza čas na odluku cirkvi od štátu alebo revíziu tzv. Vatikánskej zmluvy?" (VIDEO)
20 | 01 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Počet veriacich zaznamenal výrazný pokles oproti predchádzajúcemu sčítaniu. Viac ako polovica obyvateľov Slovenska (55,8 percenta) sa prihlásila k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu. Predseda ŠÚ SR Alexander Ballek skonštatoval, že počet obyvateľov, ktorí sa prihlásili k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu, je síce najvyšší, avšak ich počet a podiel oproti roku 2011 poklesol. Ide o vyše šesť percentuálnych bodov, čo predstavuje viac ako 308.700 ľudí.

Z hľadiska početnosti nasleduje evanjelické náboženské vyznanie s 5,3 percenta (287.000) a gréckokatolícke so štyrmi percentami (218.000). Druhou najpočetnejšou skupinou je však skupina bez náboženského vyznania. Takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 percenta, uviedlo, že je bez náboženského vyznania. Vyplýva to z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Kniha rozprávok vychovávateľky ako zamiesť s lajdákmi pobúrila verejnosť! Čo na to riaditeľ školy?
Pritlačíme ich k múru a fackami tú ich hlúposť z hlavy vybijeme! Tak takto sa najnovšie učí na školách boju proti ľuďom s iným názorom. No vychovávateľka zo základnej školy v Martine, ktorá knihou rozprávok s pofidérnym textom napísala, si poriadne... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Možné príčiny poklesu

Možno má na tento pokles vplyv, okrem iných faktorov, aj menej tradičný prístup niektorých duchovných otcov, ako napríklad (viď video)

Či rôzne sexuálne škandály v cirkvi.

Regionálny pohľad

Z regionálneho hľadiska je rímskokatolícka cirkev v Slovenskej republike najpočetnejšou vo všetkých krajoch SR a zároveň má vo všetkých krajoch viac ako 50-percentný podiel, okrem Bratislavského a Košického kraja. V okrese Námestovo v ako jedinom deklarovalo príslušnosť k rímskokatolíckej cirkvi v Slovenskej republike viac ako 90 percent obyvateľov (92,4 percenta). "Najmenší podiel rímskokatolíckeho náboženského vyznania je v okrese Medzilaborce – 8,7 percenta," priblížila Ivančíková. Evanjelikov je najviac v okresoch Myjava, Liptovský Mikuláš a Turčianske Teplice. Najviac obyvateľov hlásiacich sa ku gréckokatolíckej cirkvi sa nachádza na východnom Slovensku, ide o okrese Medzilaborce, Stropkov, Sobrance či Svidník.

„Démonické znesvätenie“: Arcibiskup nariadil spáliť oltár po tom, čo tam údajne kňaz konal orgie s dvoma ženami
Arcibiskup rozhodol, že pohlavný akt medzi katolíckym kňazom a dvoma „dominantnými“ ženami, ktorý sa údajne uskutočnil na oltári Louisianského kostola, nebol ničím iným ako démonickým zneuctením, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár