Mnohí z vás riešia problém: Ste zaočkovaní jednou z dávok v zahraničí? Na Slovensku ako keby ste neboli!
18 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Ak ste podstúpili očkovanie v zahraničí, máte problém! Vydávanie digitálnych covid preukazov v rámci Európskej únie je dočasne pozastavené a tak Slováci, ktorí sa zaočkovali v zahraničí, nie sú na Slovensku evidovaní ako zaočkovaní, píše denník Pravda.

Hromadia sa problémy

Na Slovensku sa ľudia čoraz častejšie dostávajú do situácie, kedy sa nemôžu ísť zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu, pretože im ešte nebol vydaný európsky očkovací preukaz. V praxi už ale podstúpili dve kolá očkovania. Jedno z nich však bolo v zahraničí, a to je problém.

Ďalší problém je, že ak aj absolvovali v zahraničí tretiu dávku, nebudú od stredy považovaní ani za OP+. Tretia dávka totiž nebude uvedená v ich Covid passe.

Príklady zo života

„Musím sa preukazovať dvoma dávkami z Nemecka. Tie mám nahraté v európskom Green passe,“ sťažuje sa Patrik Puškár zo Starej Turej. Pracuje v Nemecku, kde dostal obe dávky. Na tretiu išiel na Slovensku bez registrácie. Hoci si na Slovensku platí zdravotné poistenie a očkovanie je zo zdravotného poistenia hradené, údaje o tretej dávke sa mu nezobrazujú ani v aplikácii poisťovne.

„V nemeckom systéme mám dve dávky, v slovenskom jednu a nedá sa to prepojiť. Už teraz by mi cestovanie mali uľahčovať tri dávky, no zdá sa, že len ja viem, že som ich mal,“ dodal. 

Sudcovia toho majú už dosť! Verejne vyzývajú na odstúpenie predsedu súdnej rady Mazáka
Nabrali odvahu! Medzi sudcami sa totiž začala podpisová akcia k výzve na odstúpenie predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka. Vyčítajú mu opakované porušovanie povinností, prekročenie právomocí, svojvoľnosť, neodbornosť, pasivitu, zaujatosť a najmä... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Do úvahy neberieme ani očkovanie v Česku!

Slovenka, ktorá požiadala o anonymitu, sa ocitla v bezvýchodiskovej situácii práve kvôli tomu, že druhú vakcínu jej aplikovali v Českej republike. V ordinácii v ČR jej po aplikovaní druhej dávky vystavili potvrdenie o očkovaní, ktoré si musela zaplatiť, pretože nemá české zdravotné poistenie, píše portál topky.sk.

S dokumentom sa mala obrátiť na očkovacie centrum v SR, aby jej bol pridelený európsky digitálny COVID preukaz. Tam jej však povedali, že zaevidovať môžu len tých ľudí, ktorí absolvovali obidve kolá vakcinácie na Slovensku. Pani odporučili, aby sa obrátila na NCZI.

Slovenku si prehadzujú ako horúci zemiak

Keďže ani po týždni sa tam nedokázala dovolať, vypísala kontaktný formulár. Prešli dva mesiace, ale nikto sa jej neozval. Po ďalšom pokuse jej po mesiaci prišla odpoveď so slovami, že NCZI nie je kompetentné rozhodovať o uznaní a zapisovať očkovania z iných krajín. 

"Máme na starosti len prevádzku systému a dáta sú dodávané prostredníctvom lekárov, vakcinačných centier alebo MOM (mobilné odberové miesto, pozn. red.). V uvedenej veci Vám odporúčame kontaktovať Ministerstvo zdravotníctva." 

Zdražovanie láme rekordy: Slováci už nevládzu ale Hegerova vláda zatiaľ nepohla prstom!
Zatiaľ čo naši susedia prijali rázne opatrenia, naša vláda sa len prizerá! Dokedy to ešte Slováci vydržia? Musia sa vyrovnať s rekordným zdražovaním prakticky všetkého a naša vláda nerobí nič, aby pomohla. Mnohí ľudia sú pritom už v zúfalej... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

O probléme sa vie, no nikto nevie, čo s tým

Ministerstvo zdravotníctva priznáva problém s uznaním očkovania zo zahraničia, no nevie povedať, koľkých ľudí sa tento problém v skutočnosti týka.

„Ministerstvo zdravotníctva aktuálne pracuje na procese zlepšenia vydávania digitálnych COVID preukazov EÚ pre očkovaných v zahraničí,“ odkazuje rezort zdravotníctva. 

„Je tam aj e-mailová adresa, na ktorú sa v prípade problémov má občan obrátiť, no z nej príde len automatická odpoveď o zlepšovaní služieb,“ dodal Puškár. Tí, ktorí sú zaočkovaní troma dávkami, majú aj pri cestovaní isté výhody.

„Chystám sa na lyžovačku na Slovensku a následne cestujem do Álp. Ak mám tri dávky, tak by som sa nemusel testovať. Ak sa certifikát nepodarí na Slovensku dovtedy zaregistrovať, budem si musieť platiť zbytočné PCR testy za 40 eur,“ hnevá sa.

Maroš Žilinka vycvičil Ivana Korčoka z diplomacie
Generálny prokurátor Maroš Žilinka odkazuje, že ako ústavný činiteľ nie je podriadený ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi! Cesta generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Moskvy, kde sa konali oslavy okrúhleho výročia tamojšej... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nemalo to byť už dávno vyriešené?

Po týchto zisteniach portál kontaktoval NCZI aj Ministerstvo zdravotníctva SR. NCZI sa vyjadrilo, že tento problém eviduje a na základe zadania MZ SR ho rieši. "Vzhľadom na to, že ide o nadrezortnú problematiku, Národné centrum zdravotníckych informácií spolupracuje s kompetentnými orgánmi štátnej správy na zavedení jednotných štandardov a postupov týkajúcich sa tejto témy." 

Rezort zdravotníctva aktuálne pracuje na procese zlepšenia vydávania digitálnych COVID preukazov EÚ pre očkovaných v zahraničí. "V prípade, že má osoba hodnoverný doklad o očkovaní v zahraničí, napríklad Medzinárodný očkovací preukaz, môže požiadať o zápis očkovania aj svojho lekára."

Očkovanie bez efektu úľavy z opatrení

V stredu začnú platiť opatrenia, ktoré zvýhodňujú OP+. Nový režim bude platný v prípade vysoko rizikových hromadných podujatí, ubytovacích zariadení, fitnescentier či v aquaparkoch. V tomto režime sú najviac zvýhodnení tí, čo majú tri dávky, alebo ochorenie prekonali a sú zaočkovaní. „Ostatní potrebujú test.

Národné centrum zdravotníckych informácií problém eviduje a na základe zadania z ministerstva zdravotníctva ho rieši. „Vzhľadom na to, že ide o nadrezortnú problematiku, Národné centrum zdravotníckych informácií preto aktuálne spolupracuje s kompetentnými orgánmi štátnej správy na zavedení jednotných štandardov a postupov týkajúcich sa tejto témy,“ priblížila hovorkyňa centra Alžbeta Sivá.

Pred parlamentom sa konal protest proti obrannej dohode s USA
red budovou parlamentu sa v utorok konal protest proti obrannej dohode s USA. Akciu iniciovalo mimoparlamentné hnutie Socialisti.sk. Jeho predseda Artur Bekmatov skonštatoval, že protest mal za cieľ vyjadriť odpor voči zmluve a podporu parlamentnej... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.