Sudcovia toho majú už dosť! Verejne vyzývajú na odstúpenie predsedu súdnej rady Mazáka
18 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nabrali odvahu! Medzi sudcami sa totiž začala podpisová akcia k výzve na odstúpenie predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka. Vyčítajú mu opakované porušovanie povinností, prekročenie právomocí, svojvoľnosť, neodbornosť, pasivitu, zaujatosť a najmä silnú politickú angažovanosť.

Mazákovým zotrvaním vo funkcii môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva! Upozorňujú na to viacerí sudcovia. Začala sa preto podpisová akcia k výzve na jeho odstúpenie. Informuje o tom sudkyňa Dana Jelinková Dudzíková na svojom blogu.

Prokurátor podal obžalobu na Zoroslava Kollára a Tomáša Rajeckého
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok obžalobu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na konkurzného právnika Zoroslava Kollára a podnikateľa Tomáša Rajeckého. Týka sa troch skutkov v súvislosti s poskytnutím úplatkov za to, aby... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Porušenia zákona aj povinností

Sudcovia vytýkajú Mazákovi najmä nasledovné porušenia zákona a svojich povinností:

  • Opakovane prekračoval svoju právomoc predsedu Súdnej rady SR, keď vykonal viaceré úkony prináležiace tejto funkcii bez prerokovania a súhlasu Súdnej rady SR. Konal bez mandátu napríklad vtedy, keď 15. 12. 2020 napísal škandalózny arogantný list prezidentke Poradnej rady európskych sudcov CCJE. Bola to jeho odpoveď na kritiku CCJE toho, ako slovenská vládna junta „zmasakrovala“ Ústavu SR. Alebo v prípade jeho vyhlásení a účasti na zasadnutí politickej pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, či v prípade jeho vyjadrenia k hodnotiacim komisiám dňa 7. 12. 2021.
  • Bol pasívny a nevykonal úkony na návrat k európskym štandardom a na odstránenie nedostatkov justičnej reformy (legislatívne zmeny v roku 2020) vytýkaných v Rezolúcii Európskej asociácie sudcov zo dňa 2. 9. 2021 a v Správe o právnom štáte Európskej komisie za rok 2021.
  • Organizoval a zvolával neverejné stretnutia členov Súdnej rady SR za účelom prerokovania bodov programu zasadnutí Súdnej rady, čím porušil zákon a princíp transparentnosti, keďže znemožnil výkon verejnej kontroly.
  • Nezvolal zasadnutia Súdnej rady SR prezenčne ani v čase, keď to pandemické opatrenia umožňovali a ostatné orgány štátu rokovali a rozhodovali prezenčne. Tým znemožnil výkon mandátov členov Súdnej rady SR riadnym prezenčným spôsobom.
  • Nevhodne sa politicky angažuje a má verejné politické komentáre z pozície predsedu Súdnej rady SR, čo je neprípustné.
  • Pri komentovaní súdnych rozhodnutí či pri posudzovaní návrhov na disciplinárne konania používa dvojitý meter a porušuje prezumpciu neviny verejnými vyhláseniami.

Petícia konštatuje, že z uvedených dôvodov Ján Mazák vážne ohrozuje dôveryhodnosť a dobrú povesť súdnictva a preto ho vo verejnom záujme vyzýva verejným otvoreným listom na odstúpenie z funkcie predsedu Súdnej rady.

Maroš Žilinka vycvičil Ivana Korčoka z diplomacie
Generálny prokurátor Maroš Žilinka odkazuje, že ako ústavný činiteľ nie je podriadený ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi! Cesta generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Moskvy, kde sa konali oslavy okrúhleho výročia tamojšej... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.