Extrémne vyhrotená situácia: Nemecko chce dialóg s Ruskom. Stačí malá neopatrnosť... (VIDEO)
18 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Uprostred konfliktu Ruska o Ukrajinu sa šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková stretla v Moskve so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Berlín má záujem o „stabilné" vzťahy s Ruskom, zdôraznil Baerbocková na začiatku stretnutia. Ešte pred tým na Twitteri podčiarkla, že Nemecko je ochotné viesť dialóg, informuje epochtimes.de.

Zadefinovanie pozície

„Dnes ide v Moskve o zadefinovanie našej pozície. Chceme stabilné vzťahy a sme pripravení na seriózny dialóg o krokoch na zvýšenie bezpečnosti pre všetkých v Európe," - uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na Twitteri. „Naším meradlom zostávajú základné zásady nášho mierového a bezpečnostného poriadku.“

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Extrémne vyhrotená situácia

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck medzitým dôrazne varoval pred eskaláciou konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. „Máme mimoriadne vyhrotenú situáciu, riskantnú situáciu. Dokonca ani počas studenej vojny nebola situácia taká nebezpečná ako teraz."

Stačí malá neopatrnosť...

Bolo by nesprávne povedať „varujeme pred vojnou", pretože „vojna už je", - povedal Habeck s odkazom na konflikt na Ukrajine. Bol to „do istej miery zmrazený konflikt, ale samozrejme vojnový konflikt" s „frontovými líniami plnými zbraní". A ďalej dodal: „Stačí nehoda alebo neopatrnosť, aby sa to zmenilo na horúci konflikt."

Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz. Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Všetky diplomatické a hospodársko-politické snahy musia smerovať k tomu, aby „sme sa k sebe opäť správali v duchu partnerstva", zdôraznil nemecký minister hospodárstva.

Rámcom je NATO

Európa a USA si musia „vždy vyhradiť právo na prípadné sankcie", ale úsilie sa musí zamerať na opätovnú deeskaláciu situácie. Otázka podpory ukrajinskej armády „je teraz na rozhodnutí NATO, to je ten správny rámec", upresnil Habeck.

(Medzititulky red. HD.)

USA zvažujú núdzové dodávky plynu do Európy!
Americká vláda údajne v súvislosti s konfliktom na Ukrajine skúma možnosť núdzových dodávok plynu do Európy. EÚ pokrýva približne tretinu svojich potrieb plynu z Ruska, píše Der Tagesspiegel. Núdzové dodávky plynu z USA do Európy V súvislosti s... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.