Svrček navrhuje upraviť v Ústave možnosti skrátenia volebného obdobia, Taraba to už avizoval
14 | 01 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Poslanec Národnej rady (NR) SR Miloš Svrček (Sme rodina) predložil do Národnej rady (NR) SR návrh na zmenu Ústavy SR tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom aj referendom.

Okrem iného navrhuje, aby sa referendum o skrátení volebného obdobia nemohlo konať prvý a posledný rok volebného obdobia. V zmysle návrhu by mal v prípade úspešného referenda predseda NR SR vyhlásiť voľby do parlamentu do siedmich dní od vyhlásenia platného výsledku referenda.

"Cieľom predkladanej novelizácie je reagovať na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR zo 7. júla 2021 o ústavnosti predmetu referenda," uvádza v dôvodovej správe predkladateľ.
Účinnosť zmien navrhuje od 1. marca 2024.

Podobné zmeny avizoval pre TASR aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba s tým, že ich plánuje predložiť na najbližšiu schôdzu. Obdobný návrh podal už v minulom roku, v júni ho parlament odmietol.

Opozícia a odborári minulý rok vyzbierali 600.000 podpisov na iniciovanie referenda o skrátení volebného obdobia. Prezidentka Zuzana Čaputová sa v prípade petície obrátila na ÚS, ktorý v júli 2021 rozhodol, že navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR je protiústavná. Čaputová reagovala, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie.