Firmy bijú na poplach: Nástup omikronu bude vyžadovať krízové riešenia! Chcú od vlády jasný plán
13 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Zamestnávatelia sú zhrození! Hrozí masívny výpadok ľudí a firmy nevedia, čo majú robiť s obrovskou absenciou. Žiadajú vládu, aby predstavila ucelený a efektívny plán.

Masívne rozšírenie omikronu môže podľa expertov už koncom januára spôsobiť nárazový výpadok desaťtisícov až státisícov zamestnancov v rôznych odvetviach ekonomiky, píše portál topky.sk.

Bude to vážnejšie, ako sa očakáva

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) v týchto dňoch výrazne upozorňujú na to, že výpadok zamestnancov v podnikoch môže byť oveľa vážnejší, než sa očakáva. V záujme tejto témy majú na vládu viaceré požiadavky.

Nová mutácia ochorenia covid-19 už podľa tvrdení RÚZ nárazovo ochromila viaceré ekonomiky v zahraničí. "Veľká Británia hlási výpadky zamestnancov v oblasti hromadnej dopravy a ruší železničné spoje, Spojené štáty americké dokonca už aj výpadky školstva a základných služieb," varuje únia.

Muzikant Greksa: Nútiť neočkovaných dať sa očkovať je bohapusté svinstvo! (FOTO)
Obyčajné bohapusté svinstvo! Takto okomentoval status bratislavského župana Juraja Drobu na sociálnej sieti známy muzikant Marián Greksa. Droba sa totiž chváli, koľko výhod pre zaočkovaných vybojoval. Takzvaný voľnejší režim pre... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

RÚZ hovorí, že na Slovensku by podľa prognóz ministerstva zdravotníctva, len počas prvých mesiacov po rozšírení omikronu, malo v nemocniciach skončiť až približne 25 000 hospitalizovaných pacientov. 

Nastúpia krízové scenáre

Slovenskí zamestnávatelia preto začali s prípravou interných krízových scenárov. "V podnikoch sa testuje, dodržiava sa delenie zamestnancov v rámci pracovných zmien, zamestnanci sú naďalej motivovaní k očkovaniu a dodržiavajú sa prísne hygienické opatrenia," vysvetľuje tajomník RÚZ, Martin Hošták.

Za kľúčový rizikový faktor v tejto súvislosti však považuje nízku mieru očkovanosti v mnohých regiónoch. Dlhodobo je to podľa neho problém predovšetkým v podnikoch na východe Slovenska.

Už vieme, že očkovací bonus pre ľudí 60+ bolo iba obrovské mrhanie peniazmi!
Matovičov plán opäť nevyšiel! Od schválenia bonusu išlo totiž na očkovanie len päť percent nezaočkovaných seniorov, informuje portál Postoj. Zdá sa, že vláda sa môže snažiť motivovať ľudí k očkovaniu spôsobmi od výmyslu sveta, no Slováci majú... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pozitivita zamestnancov narastá

"Väčšina zamestnávateľov sa pritom zároveň dlhodobo potýka aj s akútnym nedostatkom zamestnancov, čo v kombinácii s možným masívnym nárastom pozitivity v pracovných kolektívoch môže pre zamestnávateľov znamenať úplné prerušenie výroby či uzatvorenie celého podniku," upozorňuje Hošták.

Zamestnávatelia v tejto súvislosti od vlády požadujú, aby predstavila ucelený a efektívny plán ako výrazne zvýšiť mieru očkovanosti obyvateľstva. Taktiež, v prípade zachytenia pozitívneho zamestnanca, požadujú skrátenie doby karantény.

Zdôrazňujú, že pravidelné testovanie by si po čase mali hradiť neočkovaní zamestnanci na vlastné náklady. "Zamestnanci majú od začiatku k dispozícii riešenie, ktoré im štát bezplatne poskytuje, a tým je očkovanie. Pokiaľ sa dobrovoľne rozhodnú ho nevyužiť, nevidíme dôvod, prečo ho majú hradiť ostatní kolegovia zo svojich daní a odvodov," uzatvára prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Minister zahraničia si z nás robí ...?
Minister Ivan Korčok sa 12. 1. vyjadril, že pre bezpečnosť Slovenska je nutné mať s Ruskom otvorený dialóg. V deň, keď vláda prijala "obrannú" dohodu s USA. Ako hovorí klasik - to nevymyslíš. O rokovaní NATO a Ruska v Bruseli píše Nový čas. Vodu... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.