Už vieme, že očkovací bonus pre ľudí 60+ bolo iba obrovské mrhanie peniazmi!
13 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Matovičov plán opäť nevyšiel! Od schválenia bonusu išlo totiž na očkovanie len päť percent nezaočkovaných seniorov, informuje portál Postoj.

Zdá sa, že vláda sa môže snažiť motivovať ľudí k očkovaniu spôsobmi od výmyslu sveta, no Slováci majú vlastnú hlavu a na žiadne medové motúzy zatiaľ neskočili. Slovensko v miere zaočkovanosti proti covidu dlhodobo zaostáva.

Úspech nemala očkovacia lotéria ani vyplácanie finančného bonusu ľuďom nad 60 rokov. Obe motivácie z dieľne ministra financií Igora Matoviča. 

Problémy ministerstva

Posledný termín, do ktorého bolo možné získať finančný bonus, uplynie túto sobotu, preto už možno vyhodnotiť, či bol úspešný alebo stroskotal. Celá akcia sa pritom pôvodne mala skončiť už na konci minulého roka. Krátko pred koncom roka zvolal Matovič tlačovú konferenciu, kde lehotu na získanie odmeny predĺžil. Prečo?

Problém podľa slov Igora Matoviča nastal na ministerstve zdravotníctva. Počas Vianoc sa očkovanie spomalilo a tisíce, dokonca desaťtisíce seniorov síce boli zaregistrované v čakárni, no nebol im priradený termín na očkovanie.

Prípad z Miloslavova nie je nič nové: Otrasná výpoveď učiteľky priamo zo života 10-ročných!
Šikana tu vždy bola, zmenil sa len prístup rodičov! Presne toto si myslí učiteľka základnej školy s dvadsaťročnou praxou, ktorá sa k prípadu v Miloslavove vyjadrila na facebookovej stránke Nekŕmte nás odpadom. "Prípad v Miloslave vyvolal záujem... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Zafungoval teda bonus?

Dáta Národného centra zdravotníckych informácií ukazujú, že od 13. decembra, čiže prvý pondelok po tom, ako parlament schválil (vo štvrtok 9. decembra) rozdávanie tohto bonusu, sa dalo celkom zaočkovať takmer 240-tisíc ľudí nad 60 rokov.

Okrem toho k dnešnému dňu je v čakárni registrovaných ešte ďalších 6 944 ľudí z tejto vekovej skupiny. Celkovo tak už dnes vieme povedať, že pre očkovanie sa od ohlásenia bonusu rozhodlo 244-tisíc ľudí.

Čísla vládu schladia

Na prvý pohľad to vyzerá ako jednoznačný úspech. Bližšia analýza dát však optimistov schladí. Až v 200-tisíc prípadoch totiž išlo o ľudí, ktorí si prišli po tretiu dávku. Nejde teda o osoby, ktoré by boli a priori proti očkovaniu a v mnohých prípadoch by s veľkou pravdepodobnosťou išli na tretiu dávku aj bez finančnej odmeny.

Vieme kedy vymenia štátneho tajomníka Milana Kyseľa
K výmene štátneho tajomníka Milana Kyseľa má prísť na stredajšom (19. 1.) rokovaní vládneho kabinetu a k odovzdaniu jeho agendy potom do konca januára. Uviedol to vo štvrtok odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV)... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pre prvú dávku sa v tomto časovom intervale rozhodlo necelých 19-tisíc ľudí, pričom práve u nich mohol finančný bonus zohrať významnú rolu. V druhom decembrovom týždni, teda pred spustením odmien, zostávalo na Slovensku stále viac ako 384-tisíc nezaočkovaných seniorov.

Dnes už teda možno povedať, že po schválení Matovičovho finančného bonusu prišlo na očkovanie len päť percent ľudí z tejto veľkej skupiny nezaočkovaných seniorov. Navyše platí, že aj z tejto skupiny by sa istá – i keď možno iba malá časť dala zaočkovať aj zadarmo.

Bratislava sľubuje 1600 nájomných bytov
V Bratislave by do piatich rokov mohlo pribudnúť okolo 1600 mestských nájomných bytov. Taká je idea hlavného mesta. Docieliť to chce rekonštrukciou starších mestských bytov, vlastnou výstavbou, kúpou bytov i spoluprácou s developermi. "Výstavba... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.