Spor o poľskú reformu súdnictva: Európska komisia chce od Varšavy vidieť činy (Albrecht Meier)
12 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Albrechta Meiera (Der Tagesspiegel)

Spor medzi Bruselom a Varšavou o kontroverznú disciplinárnu komoru tlie už niekoľko mesiacov. Konflikt kvôli dlžným pokutám, ktoré mali byť už splatené, sa teraz ďalej vyostruje.

Pokuta 70 miliónov eur

Spor medzi Poľskom a Európskou komisiou v súvislosti s kontroverznými justičnými reformami národnej konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) eskaluje. Ešte vlani v júli Európsky súdny dvor nariadil vláde vo Varšave, aby rozpustila disciplinárnu komoru na Najvyššom súde. Disciplinárna komora čelí kritike, pretože jej rozhodnutia vedú k prepusteniu nepopulárnych sudcov a prokurátorov. Keďže komora naďalej existuje, Poľsko teraz stojí zoči-voči požiadavke na zaplatenie pokuty vo výške takmer 70 miliónov eur.

Denné penále milión eur (!)

Poľská vláda je už od novembra povinná splniť požiadavku Súdneho dvora EÚ a rovnako aj uhradiť denné penále vo výške jedného milióna eur. Za každý ďalší deň „nečinnosti“ vlády vo Varšave v tomto spore sa výška dlžnej pokuty ďalej zvyšuje.

Sen Kaczynského o veľkej 300-tisícovej armáde
Jaroslaw Kaczynski, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a podpredseda vlády pre bezpečnosť, „chce seriózne odstrašujúcu silu“. Požaduje výrazné posilnenie poľskej armády, pretože „vzhľadom na vyhrotenú situáciu v regióne nie je na... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Termín už vypršal

Poľská vláda mala v spore o disciplinárnu komoru do pondelka predložiť Európskej komisii svoje stanovisko. Hovorca bruselského úradu uviedol, že medzičasom bola doručená odpoveď z Varšavy. Komisia teraz analyzuje obsah listu. Ak nič nenasvedčí tomu, že Poľsko v plnej miere splní požiadavky Európskeho súdneho dvora týkajúce sa spornej disciplinárnej komory, Komisia pošle Varšave prvú výzvu na zaplatenie.

Komisia má na Poľsko páky

V krajnom prípade Európska komisia má tiež možnosť pozastaviť Poľsku dotácie z rozpočtu EÚ, ak vláda vo Varšave nevyhovie žiadosti. Okrem toho je v spore o poľskú reformu súdnictva zmrazených aj 36 miliárd eur z európskeho fondu koronovej pomoci pre Poľsko.

Taktický manéver Morawieckého                                           

Spor o disciplinárnu komoru vstupuje do ďalšieho kola oznámením požiadavky na zaplatenie. Ešte vlani sa predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki pokúsil získať čas v tomto spore tým, že neurčito oznámil zmenu disciplinárnych pravidiel pre sudcov a prokurátorov. Ukázalo sa však, že išlo len o taktický manéver.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Súdny dvor EÚ vlani v lete rozhodol, že disciplinárna komora na Najvyššom súde porušuje právo Únie. Po tom, ako vláda vo Varšave nevyvinula žiadne úsilie na vykonanie rozhodnutia, Európska komisia sa obrátila na  Súdny dvor EÚ, aby Poľsko platilo denné penále. V októbri potom súd so sídlom v Luxemburgu tak aj rozhodol a uložil Varšave denné penále vo výške jedného milióna eur.

Niektoré časti legislatívy EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou

Ani to však na vládu vo Varšave nezapôsobilo. Naopak, medzitým vystupňovala spor o reformu súdnictva. Poľský Ústavný súd v súvislosti s podnetom iniciovaným Morawieckym dospel k záveru, že niektoré časti práva EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou. Verdikt poľského Ústavného súdu vyvolal ostrú kritiku v celej Európe, pričom sa hovorilo o podkopávaní Spoločenstva zo strany PiS.

Srbsko sa teší z ďalšej dodávky zbraní z Ruska. Pripravuje sa na vojnu?
Po tankoch či helikoptérach Srbsko kúpilo Kornety, informuje denník Pravda. Srbsko, na čele s prezidentom Aleksandrom Vučičom, ocenilo ďalšiu dodávku zbraní z Ruska. Hrozí ďalšia eskalácia napätia? Na Balkáne sú obavy, že hromadenie arzenálu zo... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pochybnosti o nezávislosti 

Komisia EÚ začala proti Poľsku konanie o porušení právnych predpisov aj v prípade kontroverzného rozhodnutia Ústavného súdu vo Varšave. Konanie, ktoré bruselský orgán začal krátko pred Vianocami, by mohlo viesť aj k finančným sankciám voči Varšave. Komisia tvrdila, že rozhodnutie Varšavy je v rozpore so záväznosťou rozhodnutí Súdneho dvora EÚ. Okrem toho bruselský orgán vyjadril pochybnosti o politickej nezávislosti poľského Ústavného súdu, dodáva Albrecht Meier v komentári pre Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

V Kazachstane to vrie, situácia ESKALUJE: Množstvo zabitých demonštrantov (VIDEÁ)
Protesty v Kazachstane sa menia na krviprelievanie. V metropole Almaty došlo k prudkej prestrelke medzi desiatkami ozbrojených ľudí a armádou. Bezpečnostné sily zrejme zabili množstvo demonštrantov, informuje Deutsche Welle. Nepokoje v Kazašskej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.